3 apró trükk és a nappalid kényelmesebb lesz, mint valaha

Mindegy, hogy van családod vagy nincs, hogy sokat vagy otthon vagy keveset, a nappalid az a helyiség, ahol szinte biztosan a legtöbb időt töltöd a lakásban. Ezért fontos, hogy ne csak a legtöbbet használt helyiség legyen, hanem a legjobban szeretett szoba is egyben. Adunk három egyszerűen kivitelezhető ötletet, aminek az eredményét tuti, hogy bírni fogod.

1. A funkció és az élmény összebékítése

Minden szoba egyedi dizájnélmény. Tér, ami berendezésével és kialakításával gyönyört okoz. Vagy fájdalmat. Ha az élmény jó, és a használhatóságába sem lehet belekötni, akkor alkottuk meg az igazán tökéletes szobát.

Gondold végig, miképpen használod a nappalidat és aszerint rendezd el benne a tárgyakat. Ha például rendszeresen keresztül kell haladj a nappalidon, legyenek olyan ösvények, ahol nem ütközöl akadályokba. Nincs idegesítőbb, mintha naponta tízszer vered be a térded valaminek a sarkába. Ha naponta többször le kell venned valamit a könyvespolcról, ne tegyél elé semmilyen kisasztalt vagy ottománt, hanem legyen üres hely, hogy hozzáférj ahhoz, ami kell. Ha a kedvenc időtöltésed, hogy filmeket nézel a barátoddal, szerezz egy böhöm nagy tévét és helyezd el úgy, hogy kényelmesen elhelyezkedhessetek  előtte.

Hogy hogyan csináld mindezt? Próbálkozz, hibázz, javítsd ki! Rendezd át a teret ötször vagy ahányszor szükséges. Amikor kész vagy, azt érezni fogod.

2. A pihenőidő legyen tényleg pihentető

A nappalinak fontos funkciója az alváson kívüli pihenés. Ehhez három dolog kell egyszerre: ülőhely, fény, felület. Semmi nem idegesítőbb, mintha ezek nincsenek együtt. Leülsz, de hiába nézed ki a szemed, nem látod a betűket a regényben, a térdeden fejted meg a keresztrejtvényt, a gőzölgő bögrédet pedig a lábad mellé teszed a földre, ahol aztán egész biztos belerúgsz. Nem. A pihenőhely szolgálja a pihenésed: minden ülőfelületnél legyen állítható fény és legyen hely ahhoz, hogy letehesd, ami a kezedben van.. Szerezz be kiegészítőket és rendezgesd a foteleket addig, amíg bármelyikben ülve kényelmesen érzed magad.

3. Ami mindig kell, azt ne rejtsd el!

A valóság kell meghatározza a dizájnt. Vannak bizonyos szükségszerűségek, amiket nem szabad elfelejteni. Ez a nappalid, az életed színtere, nem egy tökéletesen kialakított kiállítótér, ahol soha senki semmihez nem nyúl. Itt tévézel, könyvet olvasol, beszélgetsz és ha jó napod van, akkor borozol vagy szerelmeskedsz. Vannak benne dolgok, amik inkább hasznosak, mintsem szépek, és ez így is van rendjén. Ilyenek például a távirányítók, amiket ahelyett, hogy folyton eltennél egy fiókba, tárolhatsz a kanapén vagy az ottománon, mondjuk egy szép fatálcán. Ennyi. Máris jobb. Persze, a lakás legyen rendezett, de az állandóan használt dolgokat mindig elpakolni tiszta időpazarlás és a komfortérzetedet is lerontja, ha keresni kell őket.