Bosszantó: 3 lakberendezési hiba, amire talán nem is gondolsz

A legtöbb ember életében ritkán fordul elő, hogy nagy átalakításába kezd a lakásában, lecseréli a bútorainak nagy részét. A lakberendezéskor pedig nagyon sok dologra kell odafigyelni (a költségektől kezdve a legjobban tetsző színekig), és sokszor az apró részletek irányítják el az ember figyelmét a banális dolgokról. Ha valaki nem kellően rutinos vagy előrelátó, könnyű belefutnia olyan hibákba, amelyek utólag nagyon bosszantóak, mert elkerülhetőek lettek volna, és költséges és időigényes helyrehozni azokat.

3 olyan lakberendezési hibát mutatunk be, ami tipikusan annak köszönhető, hogy a legtöbb ember nem gondolkozik egy lépéssel előre.

1. hiba: a szoba kifestése előtt nem ellenőrizni a falon, tetszik-e a festék

Sokan, akik színesre festik a lakásuk falait, a munka végeztével szembesül azzal, hogy nem is pontosan olyan színű lett a fal, mint amilyet szerettek volna vagy nem is mutat olyan jól a választott szín a lakásukban. Ha valaki látott valahol egy neki tetsző színt (akár más lakásban, akár képeken), és sikerült pontosan azonosítania, hogy milyen színről van szó, akkor sem biztos, hogy az ő lakásában pontosan úgy fog hatni az a festék. Egyszerűen például azért, mert máshogy esnek rá a fények, másfajta világítása van neki, mint ott, ahol látta. Sokan pedig már ott tévednek, hogy nem pontosan a megfelelő árnyalatot választják az óriási kínálatból, és már a festés után éri őket a csalódás. Ráadásul elsőre nehéz is észrevenni a tévedést, mivel a fal a festék megszáradása után nyeri el végleges színét. A legnehezebb pedig egy színminta alapján eldönteni, hogy jól fog-e mutatni az a szín a lakásban: a jellemzően nyomtatott minta teljesen máshogy hat, mint a festett felület, és az is nehézséget okoz, hogy nem látni nagy felületen a színt.

Hogy ezt a hibát elkerüld, azt tanácsoljuk, hogy soha ne minták és képek alapján válaszd a végleges színt. Mielőtt nekiállsz kifesteni a lakásodat, először csak az egyik falat fesd le (vagy annak is csak egy részét), hagyd megszáradni, és nézd meg, hogy az egész szobát pontosan olyan színben szeretnéd-e látni. Ez sok kellemetlenségtől fog megkímélni.

2. hiba: külön-külön kiválasztani a bútorokat, de nem megnézni, hogy hogyan mutatnak majd együtt

Sokan nem terveznek, amikor új bútorokat vásárolnak, hanem csak megveszik azokat a bútorokat, amik éppen megtetszenek a számukra, akár végigmennek egy áruházon, akár az interneten találnak szép darabokat. Ez kétségkívül egy időspóroló módja az egyébként is macerás lakberendezésnek, azonban könnyen egy elrontott lakásbelső lehet az eredménye. Hibába szépek a bútorok önmagukban, lehet, hogy egyáltalán nem mutatnak jól együtt. Lehetnek akár méretbeli eltérések, akár egymáshoz nem passzoló színek. Nemcsak a bútorokra, de a kiegészítőkre is érdemes ilyen szemmel is nézni: jól fog-e mutatni a kanapé előtt az a szőnyeg, vagy nem túl kicsi-e a dohányzóasztal alá. A már megvásárolt bútorok kicserélése, ha egyáltalán lehetséges, mindig plusz idővel és költséggel jár.

Hogy ezt a hibát elkerüld, azt tanácsoljuk, hogy sok helyen nézz körül, mielőtt berendezed a lakásod, és miután kiválasztottad a bútorokat és a dekorációs tárgyakat, nézd át még egyszer, hogy illenek-e majd egymáshoz, mielőtt megveszed őket.

3. hiba: a pontos méretek és jellemzők ellenőrzése nélkül rendelni bútort az internetről

Interneten történő vásárláskor könnyű belefutni abba a hibába, hogy a termék nem olyan, mint amire számított a vásárló. És nem is a rossz minőségére kell gondolni: sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni a termékjellemzőket vagy rosszul mérik fel azokat, mert nem látják fizikailag az adott tárgyat. Sajnos az utóbbira nincsen jó recept, legfeljebb az a megoldás, ha el lehet menni egy bemutatóterembe megnézni a megrendelni kívánt terméket. De az is eléggé kellemetlen, ha azért kell visszaküldeni egy terméket, mert nem jó a mérete vagy rossz színben rendelték meg.

Hogy ezt a hibát elkerüld, azt tanácsoljuk, hogy ha az interneten vásárolsz, mindig olvasd el a leírást, győződj meg a vásárolt bútor tulajdonságairól, méretéről, színéről akkor is, ha úgy gondolod, hogy ismered a terméket, és látsz róla képet. És mindenképp mérd meg, befér-e az ajtón!

Te elkövetted már valamelyik hibát? Írd meg nekünk a tapasztalataidat kommentben!