4 jótanács a hosszú életű szobanövényekért

A szobanövényed kicsit olyan, mint az a barátod, aki nehezen fejezi ki az érzéseit, akin érzed, ha valami nincsen rendben, de magától nem fogja elmondani. Neked kell kitalálnod, mi nyomja a lelkét. Introvertált.

Ha valami nincs rendben, azt általában könnyű észrevenni: barnuló vagy lehulló levelek, hervadás, virágtalanság. Ezeket a jeleket egy kezdő is felismeri. Az azonban már kicsit nyomozós feladat lehet, hogy mi okozhatja a problémát. Néha pont úgy érdemes bánni a növényekkel, mint a fenti baráttal. Picit háttérbe húzódni és meghagyni neki a teret és a magányt, amire szüksége van, hogy jobban legyen.

1. A túlöntözés legalább olyan rossz, mint a vízhiány

A növények nem olyanok, mint a háziállatok, nem akkor isznak, amikor szomjasak. Ezért általában nem megfelelő öntözés nekik, ha naponta rájuk löttyintesz egy fél pohár vizet, aztán lesz, ami lesz. Valószínűleg az lesz, hogy néhány hét alatt annyi nekik. A növényeknek is szükségük van némi oxigénre, amit a gyökerükön keresztül vesznek fel. A túlöntözés tehát lényegében olyan, mintha vízbe fojtanád a növényed. Leggyakoribb tünet a csaknem minden levélen egyszerre jelentkező barnulás, valamint a gyökerek felszínre törése. Mellékhatásként a föld mohásodása és gombás fertőzések megjelenése várható.

Mit tegyél?

A növények vízigénye eltérő, van azonban egy általános szabály, ami szinte mindig működik. Mutatóujjaddal ellenőrizd a föld nedvességtartalmát: nyomd a cserépbe az első ujjpercig, ha nem érzel nedvességet, öntözd meg a növényt, ha viszont érzel, semmiképp ne locsolj. A szobanövények többségének elég, ha heti 1-2 alkalommal kap vizet.

2. A fény nagyon sokat számít

Valószínűleg két csoportra oszlunk a fényigény megítélésében: az egyik embertípus csak déli ablak mellé tesz cserepet, hogy biztos elég legyen a fény, a másik pedig, ha a címkén azt olvassa, hogy a zöldség jól tűri a gyenge fényt, akár az ablaktalan vécébe is beteszi. Mindenesetre, ha a szobanövény levelei sárgulnak, kevés új hajtást hoz, és a fényforrás felé nyújtózkodik, minden bizonnyal túl kevés számára a fény.

Mit tegyél?

Ha a fényhiány jeleit látod a növényeden, ne várj még három hetet, hátha magától megjavul. Helyezd át egy naposabb helyre, leginkább egy ablak közelébe, nem feltétlen kell, hogy ez a legfényesebb legyen a lakásban, a legtöbb növény a keveset is meghálálja. Ha ez nem opció, beszerezhetsz egy viráglámpát is, de ez elég költséges és nem is túl egyszerű megoldás. Inkább rendezd át kicsit a dolgokat.

3. A szobahőmérséklet nekik is úgy kellemes, mint neked

A növények szeretnek az ablakok közelében. Kivéve a téli huzatban. Pont úgy, mint te magad, ők is a 21-23 fok közötti szobahőmérsékleten érzik magukat a legkomfortosabban. A nem elég jól záródó ablakok mellett behúzó hideg légáramlatban viszont egyenesen dideregnek. Néhány kivételtől eltekintve nem szeretik a nagy hőséget sem, erős közvetlen napfénynek kitéve pedig megégnek, hasonlóan hozzánk. A sárguló levelek és a korán hulló szirmok arra utalnak, hogy a növény fázik, a kornyadozás pedig arra, hogy melege van. A barnás, perzselődött levelek az ablak felőli oldalon egyértelműen a napégés jelei.

Mit tegyél?

Szigeteld az ablakokat huzat ellen. Ez nemcsak a növényeknek, hanem a pénztárcádnak is jót fog tenni. Ha az eredmény nem tökéletes, húzd távolabb az ablaktól a cserepeket. A nyári tűző nap ellen egy reluxa vagy más ablakközeli árnyékoló jó megoldás, ha ezt nem akarod, költöztesd növényeidet egy északi vagy nyugati ablak közelébe nyárra.

4. A tápanyaghiánynál sokkal rosszabb a túltrágyázás

Ahogy a növény növekszik, saját szövetei építéséhez és energiatermeléséhez elhasználja a talajban lévő tápanyagok egy részét. Ezért fontos, hogy ezeket a tápanyagokat visszapótoljuk a földjébe. Kiváló minőségű tápoldatok és más hasonlók kaphatók, de nem szabad túlzásba esni. Inkább az előírtnál kicsivel kevesebbet adjunk a növényeknek, sose többet. A túl sok tápoldat károsíthatja a gyökereket, paradox módon lehetetlenné téve, hogy a növény kellő mennyiségű tápanyagot vegyen föl. Feketedő gyökérzet és szár, hulló és elhaló levelek, valamint nagyon lassú növekedés jellemzi a túltrágyázott növényt, egyes esetekben pedig a talajon fehéres kiválások is megjelenhetnek a felhasználni nem tudott táp nyomán.

Mit tegyél?

Ha nemrég ültetted vagy ültetted át a növényt, tápanyagpótlásra egy fél évig biztos nincsen szükség. Télen nyugodtan felejtsd el a trágyázást, mert a növények ilyenkor nyugalmi periódusba kerülnek, életfolyamataik is lelassulnak. Tavasszal és nyáron használj csak tápoldatot vagy táprudacskát. Mindig nézz utána vagy kérj tanácsot szakembertől, hogy az adott növény igényel-e különleges trágyázást vagy nem. És tényleg: sose adj többet, mint a csomagoláson feltüntetett mennyiség. Inkább kevesebbet.