Az 5 legjobb dolog, amit az otthonodért tehetsz

Azt mondják, semmi sem pazarlás, amit az otthonod jobbításáért teszel. Vannak azonban dolgok, amik különösen nagy alakító erővel bírnak – dolgok, amik túlmennek a szimpla dekoráción és valami olyat hoznak létre, amitől boldognak érzed magad az otthodban. Ilyeneket gyűjtöttünk össze a mai posztban.

1. Művészetet a falra: ami megmozdít benned valamit

Oka van annak, hogy az ember dolgokat akaszt a falra annak jeleként, hogy tényleg beköltözött egy új lakásba. A művészet lelket önt az otthonodba, olyasvalamit ad hozzá, ami minőségileg elválasztja más helyektől. Ne csak valamit akassz a falra, hanem olyan képeket, amik ténylegesen érzelmeket váltanak ki belőled. Az a jó, amit szeretsz és amitől mélyen belül mozdul meg benned valami. Lehet az egy drága festmény és lehet egy kép a nagymamádról, egy nagyított fotó a tavalyi nyaralásról, vagy egy rajz a gyerekedtől. A lényeg, hogy megérintsen minden alkalommal, amikor ránézel.

2. Vedd meg a bútort, amire mindig vágytál

Cseréld le a legkevésbé szép, jó, praktikus futont, kanapét, asztalt, fülesfotelt egy új darabra, amit már régóta szeretnél – vagy akár egy régi darabra, amibe belezúgtál az antikosnál. Nem kell mindent egyszerre lecserélni, akár beköltözéskor csak egyetlen imádott új jövevénybútort behozva minden megváltozhat az otthonodban. Az sem kell, hogy minden mindenhez passzoljon. Ha szert teszel egy igazán nagyszerű, magas minőségű darabra, egy kiváló kanapéra vagy csodás szőnyegre, minden más a helyére kerül majd körülötte.

3. A nagytakarítás megéri

Egy lakás, amely igazán és mélyen tiszta, nemcsak tisztábbnak látszik, hanem annak is érződik. A levegő könnyebbé válik, ha kikerülnek a lomok, eltűnik a por és tiszták a függönyök. Újlakásban az első évben nincs szükség erre, második évtől viszont feltétlenül. Ha nem akarsz évente pár hétvégét rászánni erre, spórold össze a professzionális takarítóbrigád árát, mert nincs semmi, ami jobban megéri, mint a tiszta és friss otthon. A profik pedig egyszerűen gyorsabban és jobban megcsinálják. Évente kétszer mindenképp érdemes.

4. Oszd meg az otthonod szőrös barátokkal

Az ember évezredek óta osztja meg otthonát háziállatokkal. Kinek a kutya, kinek a macska, kinek a tengerimalac. Másoknak mindegyik egyszerre. Persze nem való mindenkinek a hobbiállat, senkire sem szabad ráerőltetni az ilyesmit. Ami azonban tény: egy szőrmés kis maffiózó olyan melegséget és otthonosságot csempész a lakásba, mint senki és semmi más. Ami kevés pluszmunkát jelent, azt mindenképp megéri.

5. Töltsd meg az otthonod emberekkel, akiket szeretsz

Csodálatos dolog, ha az embernek szépen dekorált, tiszta, rendezett otthona lehet. Ami ennél is csodálatosabb, ha mindezt megoszthatjuk másokkal. Embereket vendégül látni az otthonunkban olyan élménytapasztalat, ami mással nem helyettesíthető. Mindegy, hogy nagy házibulit tartasz vagy csak áthívod egy barátodat vacsorára: olyan emlékek termelődnek ilyenkor, amik életre keltik és mozgásban tartják a teret még éveken át.