5 dolog, amit ne csinálj, ha meg akarsz szabadulni az otthoni lomoktól

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, úrrá leszel a rendetlenségen, meg tudsz szabadulni a felhalmozódott kacattól, mindennek helyébe pedig egy logikus és működő rendszert teremtesz, ami téged szolgál és az igényeid szerint alakul.

Ne a vásárlással kezdd

Ugyebár az a cél, hogy úgy válj urává az otthoni káosznak, hogy közben megszabadulsz a felesleges csetresztől. Ezért nem célszerű újabb dolgokat vásárolni, mielőtt belekezdenél a rendrakásba. Először alaposan takarítsd ki a lakást, cseritizz el, dobj ki, adj tovább mindent, ami már nem fog kelleni, és csak utána vásárolj dobozokat, kosarakat és tárolókat. Mégpedig olyanokat, amik pont passzolnak a polcra, az ágy alá, a szekrény aljába és így tovább. Ezekbe aztán már csak az átválogatott cuccok kerülnek, mégpedig katonás rendben. Így elkerülöd, hogy felesleges dolgokat vegyél, amiknek aztán helyet és funkciót kell találni, és kezdődik minden előről.

Ne legyen túl nagy falat

Soha ne szánj egy egész napot az egész lakás rendberakására, az ilyesmi egyszerűen nem megy. Szinte senki nem képes mondjuk 12 órán keresztül fókuszáltan rendezkedni, főleg ha nem ez a foglalkozása, vagyis nem profi és nem gyakorlott benne. Ahogy halad előre a nap, egyre kevésbé leszel hatékony, ettől viszont egyre frusztráltabb leszel, és így az egész olyan lesz, mint egy büntetés. Jelölj ki egy részt a lakásban, és legfeljebb 3 órát szánj rá. Így motivált maradsz, és szépen fog sikerülni, amibe belekezdtél.

Teljesíts minden feladatot – teljesen

A lomokat kategóriákba kell sorolni aszerint, hogy melyiknek mi lesz a sorsa. Melyik megy a karitászba, melyik a kommunális szemétbe, melyik a szelektív hulladékba. Amelyik kacat megkapta a címkét, az kerüljön is oda, ahová szánod. Sose tedd el az elajándékozandó dolgokat későbbi kézbesítésre. Csomagold be és vidd a rendeltetési helyére azonnal. Fejezd be, amibe belekezdtél. Sokat dolgoztál, hogy végre kint legyenek a lakásból, hát menj végig az úton!

Róma sem egy nap alatt épült

Egy rendbe szedett tér sosem állandó. Használatban van, ezért időnként koszos és rendetlen lesz, takarítani és rendezni kell újra és újra. Viszont, ha jól végezted a dolgod, ez sokkal kevesebb időt és energiát vesz majd el, hiszen egy logikus és működő rendszert teremtettél. Karban kell tartani, persze, de ettől még sokkal hatékonyabb, mint annak előtte.

Az elég jó éppen elég

Ne törekedj a tökéletességre. Nagyon kevesen vannak azok, akiknél a szekrények és fiókok olyanok, hogy könyvtári katalógust lehetne vezetni róluk. Az átrendezett és kacatoktól megtisztított tér megújul, de nem szabad elfelejteni, mi a funkciója: nem kirakat és nem kiállítás, hanem élettér, amiben emberek alszanak, szórakoznak, esznek, pihennek és szeretnek. Csalódni fogsz, ha a tökéletesség a célod. Ne az legyen: olyan teret kell létrehozni, ami a lehető legjobban illeszkedik a benne élők igényeihez. Ezt kell elérni. Ez a siker.

Jobban tudod nálunk? Írd meg nekünk kommentben!