5 dolog, amit még beköltözés előtt csinálj meg a konyhában

Ha maga a költözés kicsit stresszes is, az új hely teremtette új lehetőségek mindig nagyon izgalmasak. Újrakezdés ez, lehetőség a dolgok rendezésre és a szépség újrateremtésére. De hol kezdjük? A konyhában!

A költözés már a beköltözés előtt elkezdődik, és most nem a hatvan banánosdoboz összekészítésére gondolunk. Épp ellenkezőleg. Arra, amit még azelőtt érdemes megcsinálni az új konyhádban, hogy az első dobozt elkezdenéd kicsomagolni.

1. Dekorálnál? Festenél? Most tedd!

Újépítésű lakásba költözve a festés is vadonatúj. Ettől függetlenül lehet, hogy akarsz végezni némi dekorációs festést, például egy egyedi mintát fújnál sablonnal az étkezőasztal fölé. De az is lehet, hogy meggondoltad magad a falak színét illetően. Ne habozz: most fesd le vagy festesd át, amit akarsz, mert a beköltözés után nehezebb, költségesebb és hosszadalmasabb lesz minden.

2. Takaríts ki mindent még mielőtt használnád!

Miért kell egy új konyhát kitakarítani? Mert nem tiszta. A szekrények belsejét is összefogdosta az asztalos, aki összerakta a konyhabútort, előtte a bútorgyárban is bizonyára koszos lett. Ráadásul valószínűleg némi por is rárakódott azóta. A már összeszerelt konyhában mindent alaposan törölj át klórmentes higiéniai tisztítószerrel. A szekrények belsejét, az ajtókat, a polcokat, a csempét. A vadonatúj hűtő belsejét is. Gyorsan fog menni, hiszen még semmi sincs útban. Bízz bennünk: megéri, mert nagyon sok stressztől kíméled meg így magad.

3. Ellenőrizd, megfelelően működik-e minden!

Ha a műszaki átadáskor minden rendben volt, bizonyára van áram és működnek a gépek. De vajon abba az irányba nyílik a hűtő, amerre te szeretnéd? Elég konnektor van a pult fölött? Elég a fény, nem kellene a felsőszekrény aljára egy pultvilágítás? Esetleg egy kisrádió? Van fék a fiókokon? Alaposan nézz körül, próbálj ki mindent, mert ha valami nincs rendben, most még könnyű megszerelni, hiszen nincs tele minden a konyhai eszöközökkel.

4. Mérd fel, mire van még szükséged!

Nézz körül a szekrényekben, mérd fel, hogy hová kellenek elválasztók, rendezők, akár további belső polcok. Mérd meg, mi fér be, készíts jegyzeteket! Még a tényleges kicsomagolás előtt szerezd be az evőeszköztatótól a fiókelválasztóig és a szelektív hulladék gyűjtéséhez szükséges osztott szemetestől a konyharuhaakasztóig az összes apróságot, amire még szükséged van a konyhában.

5. Tervezd meg, mit és hova teszel!

Sokkal jobban elférsz majd, ha előre kigondolod, mit fogsz az alsó- és mit a felsőszekrényekben tárolni, mi az, aminek a konyhában a helye, mi az, ami a spejzban is kiválóan meglesz. Ehhez jó módszer, ha a konyhát munkaterületnek tekinted, és az elvégzendő műveletek szerinti zónákra osztod. Gondold át, melyik részen csinálod majd az ételelőkészítést, ehhez hol lesznek kéznél a főzőedények, a kések, a vágódeszkák és így tovább. Hol tartod a fűszereket, a liszteket, cukrot, élesztőt és így tovább. A tányérok viszont nem a főzéshez tartoznak, így azokat akár száműzheted is a konyhaszekrényből a tálalóba. A jól berendezett konyha nagyban megkönnyíti a főzést, így vidámabbá teszi a konyhában töltött órákat.

Neked is van egy jótanácsod? Írd meg nekünk, mit felejtettünk ki!