5 tipp, hogy sikeresen keverd a modernt a retróval

Modern vagy retró? Sós vagy édes? Szoknya vagy nadrág? Miért kéne választani? Inkább adunk 5 tippet, hogy a lakásod egyszerre legyen kényelmesen korszerű és vidáman múltidéző.

1. Élénk színeket mindenhová!

Élénk mentazöld, triciklipiros, strandkorlátkék és még sorolhatnám azokat a retro hangulatú színeket, amik emlékét mind itt őrizzük a halántékunk mögött. Használjuk ezeket a színeket a falakon vagy kisebb sima felületeken, esetleg fessünk át egy régi komódot. Jó megoldás, ha egy helyiségnek csak az ablakkal ellentétes oldalát hengereljük át az új színnel, de párosával is jól mutat a merőleges oldalon. Ha nem akarsz festeni, szerezz be színes díszpárnát, függönyt vagy szőnyeget, de egy színes lámpabura is elképesztő jó tud lenni.

2. Cuccok a bolhapiacról vagy az internetes piactérről

A használtcikk-piac nagyon jó buli, hétvégén kora reggel érdemes kimenni és néhány órát rászánni a nézelődésre, érdeklődésre és ha már megtaláltuk, amit keresünk, a kemény alkudozásra. Elegyedjünk szóba minden érdemleges árussal, mert sokszor csak a portéka töredéke van kint, az igazán jó darabok iránt érdeklődni kell és akár visszamenni később. Az online aukción szintén kincseket lehet találni, csak keressünk türelemmel és licitáljunk ésszel!

Nyugodtan használjuk a régi tárgyakat eredeti rendeltetésüktől eltérően, például az ósdi utazóládák kiváló dohányzóasztalnak bizonyulnak, némi bónusz tárolóhellyel.

3. Fa borítás és lambéria a falra

Szinte semmi sem hozza be jobban a retrót, mint a keskeny lambéria vagy a fehér falborítás, pláne a kazettás szerkezetű. Régi idők amerikai vidéki házai és a balatoni SZOT-üdülők bungalói elevenednek így meg az otthonodban. Előszoba, folyosók, mosókonyha, kezdd ezekkel, aztán meglátod, mennyit bír el a lakás, de ne ess túlzásba.

4. Néhány mókásabb bútor

Mitől mókásak? Hát, több dologtól lehetnek azok: a színük, az anyaguk vagy a formájuk is lehet különös, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy nem kell az egész bútorzatot kicserélni, elég néhány horgonytárgyat betenni, például egy eredeti hetvenes évekbeli üveges kisasztalt, egy ódivatú szófát vagy akár egy negyvenéves állólámpát. Az is jó megoldás, ha valamelyik kárpitos bútort áthúzatjuk retró hangulatú szövettel.

5. Függesztett lámpák és más világítótestek

Arról már többször írtunk, hogy a lámpák és a fény nagyjából mindent meghatároz egy lakásban, szóval nem meglepő, hogy erre a listára is felkerült. A vintage stílusú ipari függesztékek például rusztikusabbá teszik a konyhát és szuperül mutatnak, egy kör alakú csillár pedig azonnali retró életérzést varázsol a nappaliba, nem is nagyon kell semmi más hozzá.

Ha nem akarsz sok pénzt költeni, az Edison-stílusú ultra nagy villanykörték remekül néznek ki, igazán retro lesz bármelyik szoba tőlük. Vannak sima izzószálas és ledes változatok is, érdemes megnézni őket, mert szerelem első látásra. Mondani sem kell, hogy dimmerkapcsolóval az igazi ez is.

Ma, mikor már ott tartunk, hogy a kilencvenes évek sem tíz éve volt, a retró iránti fogékonyság pedig már a kétezres években divatba jött, úgy látszik, ez a vonzódás talán sosem fog odébb állni. Ha te is behoznád a retrót az otthonodba anélkül, hogy a lakás egy időkapszulára hasonlítson, érdemes megfogadnod tanácsainkat.

Jobb ötleted van? Máshogy csinálnád? Már kész is? Írd meg nekünk, kommentelj, küldj fotót!