5 trükk, hogy 10 perc alatt 10-szer jobban nézzen ki az otthonod

Hogy hogyan néz ki az otthonod, az azért nagyon fontos, mert a legfontosabb közönség nézi nap nap után: Te és a családod. Akár 10 perc alatt elvégezhető trükkökkel hihetetlenül feldobhatod a lakást, hogy mindig jól érezzétek magatokat benne.

Végezz egy káoszponttal

Minden lakásban vannak káoszpontok. Egy mindenféle kacattal teli régi porszívósdoboz a nappali egyik sarkában, egy nagy rakás ki tudja már, miféle papírokból összerótt kazal a tálalószekrényen, három üres papírszatyor a múltheti nagybevásárlás óta. Ja, és a költözés óta úgymaradt két banánosdoboz a dolgozóban, az íróasztal alatt, ami lassan lábtartóvá avanzsált. Sorolhatnánk, de minek. Pontosan érti mindenki, és tegye a szívére a kezét, akinél nincs ilyen otthon. Szinte nem is látjuk őket, úgy megszoktuk, mégis érezhetően nagyon rendetlen benyomást keltenek.

Mit tegyünk? Fotózzuk le a szobákat! A fényképeken friss szemmel észre fogjuk venni a káoszpontokat, így aztán pár perc alatt simán el is pakolhatjuk. Nem kell egyszerre mindent, 10 percet szánjunk erre a dologra és máris sokkal rendezettebb lesz az otthonunk.

Tegyél el valamit!

Ahogy az öltözködésre is sokszor igaz, hogy a kevesebb több, a lakással is ugyanígy van. Minden frissen kialakított enteriőrben van valami, ami kicsit sok. Találd meg és rakd el! Egy-két tárgytól megszabadulva máris jobban lélegzik és nyugodtabb lesz a beltér, jobban érvényesülnek a szép dolgok, nincs akkora zsúfoltság.

Nem azt mondom, hogy dobáld ki a dolgokat, amiket szeretsz. Helyezd át a másik szobába a harmadik kisasztalt, tedd el a szekrénybe a második faliórát és így tovább. Amikor pedig változást akarsz, tedd vissza. Forogjanak csak.

Több teret a bútoroknak

A zsúfoltság és a rendetlenség sokszor annyit jelent, hogy bizonyos dolgok, főleg nagyobb és kisebb bútordarabok túl közel vannak egymáshoz, összetorlódnak, és ezzel raktárszerűvé változik a helyiség. Húzd egymástól távolabb a bútorokat. Nem kell sok: 15 centi már nagy különbség. Ha van hely, próbáld meg a falra rátolt bútort beljebb tolni a szoba közepe felé. Meglátod: sokkal több levegő lesz, könnyedebb atmoszféra lengi majd be az otthonodat, Te is másként érzed majd benne magad.

Virágom, virágom

Igen, hozzál be növényeket. Nagylevelű, zöld cserepest. Fikuszt, filodendront vagy bármi mást. Tedd egy sarokba vagy lógasd le a mennyezetről. Térelválasztó polcra is tehetsz kisebb cserepeseket. Ha már vannak növényeid, tegyél egy vázát pár szál mezei vágott virággal az asztalra. Tavasszal venni sem kell, ha magadnak szeded, még jobban örülsz majd neki. Bónusz: fedezz fel helyeket a városban, ahol ezt megteheted.

A természetet becsempészve harsány élet és vidám textúra költözik be a szobákba, kellemesebb lesz a levegő, a modern bútorok barátságosabbá, a kemény vonalak puhábbá válnak.

Fogd át az átlókat

A fotósok által gyakran alkalmazott technika, hogy a fókuszban lévő tárgy egyenesen áll, a fényképet viszont kissé ferdén veszik fel. Az átlók és ferde vonalak érdekesebbé teszik a képet, izgalmasabbá a nézőpontot. Ez működik a bútorokkal is. Nem kell vonalzóval meghúzni a helyüket, egyszerűen told meg az ottomán egyik sarkát, hogy ne legyen párhuzamos a kanapéval. Ilyen egyszerű, és persze rámehetsz a karosszékre, a füles fotelra és kanapét is elferdítheted. Szabály nincs, a lényeg csak az, hogy Te jól érezd magad az életteredben. Hogy otthon legyél a lakásodban.