Kis térben nagyot – 5 trükk az elragadó kisebb szobákért

Nagy tereket általában könnyebb elegánsan és kényelmesen berendezni. Ha kicsit üres marad, az sem baj, a több levegő sokszor jobb szobaérzetet teremt. Egy kisebb helyiségben viszont mindez problémásabb, mert a kis tér felnagyítja a kisebb hibákat is: ha minden három méteren belül van, minden szem előtt van egyszerre. Így akár egyetlen apró részlet is hatalmas jelentőséget kaphat. Ha mindent elhelyeztél, de úgy érzed, valami nem stimmel, ha mindent rendbe raktál, mégis rendetlennek látod a lakást, ez az 5 tipp segíthet, hogy minden a helyére kerüljön.

1. A karnisok és függönyök trükkje

Helyezd a karnist az ablaknyílásba! Az ablaknyílás fölött elhelyezett karnis kissé szűkíti a teret, mert a függöny így nem marad a fal síkjában, hanem belóg a helyiségbe. Kis szobákban érdemes olyan függönymegoldást alkalmazni, ami az ablaknyíláson belül marad, a függöny pedig lefelé sem hosszabb, mint maga az ablakbemélyedés.

Persze azt is megteheted, hogy egyáltalán nem teszel fel karnist, elfelejted a függönyt és az ablakra szerelt más árnyékoló megoldással védekezel a betűző nap és a kíváncsi szemek elől. Sokféle roló kapható, mostanában kifejezetten trendi a tekercs alakú változat, ami minimalista és kifejezetten praktikus is. De a reluxa is jó megoldás lehet, válaszd a bambuszból készült változatot, igazán jól mutat bármilyen ablakon.

2. A padló és a bútorok viszonya

A bútor lebegjen! Ha új kanapét vásárolsz, olyat válassz, aminek nincs szoknyája, hanem a lábai kilátszanak, az ülőfelület alja a padlótól legalább 10-15 centire van. És egyáltalán, minden bútor álljon lábakon, és legyen legalább egy nagyméretű. Szelídebb és könnyedebb hatást keltenek az ilyen bútorok, így szellősebbé teszik a helyiséget és optikailag nagyítják a teret.

3. Állópolcok helyett falipolcok

Szabadulj meg a könyvek tömeghatásától! A könyvespolcnak vannak hasznos és kevésbé hasznos részei. Maguk a polcok hasznosak, ezeken állnak szép sorban a könyvek. A hátlap, az oldallapok és a lábak már kevésbé hasznosak, egy kis térben meg kell tőlük szabadulni. A falhoz állított könyvszekrény vagy hagyományos állópolc helyett szerelj a falra polcokat egymás alá és arra tedd a könyveket. Ha a fal fehér, a polc is legyen az, így az egész olyan hatást kelt majd, mintha a maguk a könyvek lennének a falhoz rögzítve. Ez különösen akkor lesz nagyon felszabadító, ha a szoba méretéhez képest sok kötetet tartasz benne. Persze nemcsak könyvekkel működik, hanem bármivel, amit polcon kell tartani.

4. A megfelelő szőnyegméret

A szőnyeg legyen NAGY, mert a kis szőnyeg a dekoráció egyik legádázabb ellenfele. Főleg kis térben. A túl kicsi szőnyeg darabokra tördeli a padlót és vizuálisan összezsugorítja a helyiséget. A jó szőnyeg kiválasztásának szempontjairól itt írtunk.

5. Képeket a falra

Igazán nagyméretű képek kellenek a falra, a túl kicsi vagy túl magasan elhelyezett kép rosszabb, mintha ott sem lenne. Kis szobába sose tegyünk túl kicsi képet, mert ugyanazt a hatást érjük el, mint az előbb említett túl kis szőnyeggel. Inkább tegyünk egy képet, a legnagyobb falfelületre, és az legyen tényleg nagy.