Tavaszi nagytakarítás? 6 szobanövény, ami elvégzi helyetted!

Ki ne szeretné, ha nem kellene tennie semmit, elég lenne csak hátradőlnie és a lakás magától tisztulna? Nem csalás, nem ámítás, vannak olyan szobanövények, amik nemcsak szépek, de megtisztítják a levegőt, így az otthonod is tisztább lesz. Máris rohannál a kertészetbe? Mondjuk, milyen zöldeket keress.

1. Gumifa

Délkelet-Ázsiából származó örökzöld növény, amely nemcsak dekoratív minden szobában, de kiszűri a levegőből a kórokozókat és a szennyeződéseket. Ez az egyetlen növény, amely tudományosan bizonyított módon képes megtisztítani a levegőt a különböző vegyszerekből felszabaduló formaldehidektől. Hetente egyszer töröld át a leveleit egy puha ronggyal.

2. Boston páfrány

Gyönyörű, buja zöld dísznövény, amely nem virágzik, de gyors növekedéssel hálálja meg a törődést. Legjobban a félárnyékos, nem túl meleg helyeket és a kétnapi gyakoriságú locsolást szereti. Megtisztítja a levegőt mindenféle lebegő szennyeződéstől és biztosítja az egészséges páratartalmat a helyiségben. Kiválóan alkalmas fürdőszobákba is.

3. Aranynád pálma

Remek légtisztító hatását még az amerikai űrügynökség, a NASA kutatásai is bizonyították, így könnyen lehet, hogy ezek a pálmák kulcsszerepet töltenek majd be egy hosszadalmas űrutazás megvalósításában.

4. Vitorlavirág

A békeliliomként is ismert szobanövény igénytelen, mégis igen dekoratív teremtés, amit ha jól gondozunk szép nagy virágokkal is megörvendeztet. Az egyik legjobb légtisztító, csökkenti a szoba levegőjének ammóniatartalmát és a penészgombák spóráit is kiszűri, így nemcsak fejfájósoknak, de allergiásoknak és asztmásoknak is kifejezetten ajánlott.

5. Anyósnyelv

Másik nevén szobai tigrislevélként ismeretes afrikai virágzó növény, amely jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklóretilént tud kiszűrni a levegőből, közben kiváló oxigéntermelő. Emellett szinte elpusztíthatatlan, könnyű vele bánni és leveleiből még házi bőrápolószer is készíthető.

6. Filodendron

Hatalmasra megnövő zöld dísznövény, ami néhány évtizeddel ezelőtt szinte minden háztartásban megtalálható volt. Nem véletlenül, hiszen remek légtisztító, könnyű nevelni és nagyon dekoratív is.

 

Olvasnál tovább a témában? Itt írtunk még a szobanövényekről.