6 lépés az energiatakarékos otthonért: így csökkentheted lakásod havi költségeit

Ha beköltözöl a Westfaliába, mindenképp környezetkímélő otthonod lesz. Egy lakás energiatakarékossága azonban nemcsak az épített elemektől függ: a szokásainkkal és a mindennapi döntéseinkkel tovább optimalizálhatjuk a fogyasztást és csökkenthetjük a havi kiadásokat. Íme hat dolog, amivel kimaxolhatod az energiatakarékosságot!

  1. Hűtőszekrény: lehetőleg válassz A+, A++ vagy A+++ besorolású gépet, illetve energiatakarékos módban működtesd a hűtőt, mely a korszerű darabokon általában beépített funkció. Ha ez az opció nem áll rendelkezésedre, optimalizáld a hőmérsékletet: a hűtőtérben 5 fok, a fagyasztóban mínusz 18 fok legyen. A gyári beállítás ennél általában alacsonyabb, ami feleslegesen nagyobb fogyasztással jár. Az ételek tárolására elegendőek a fenti hőmérsékletek, a hűtőd energiafogyasztása így lesz a legoptimálisabb.
  2. Mosogatás: van egy jó hírünk! A mosogatógép használata jóval energiatakarékosabb a kézi mosogatásnál. A modern mosogatógépek átlagosan 9-10 liter vizet fogyasztanak el egy mosás alatt. Ezt a mennyiséget még akkor is nehéz felül- (azaz alul-) múlni, ha nem folyó vízzel mosogatnál, hanem az álló vizes, öblítős megoldással. Szintén az energiatakarékosságot támogatod, ha csak akkor indítod el a programot, ha teljesen megtelt a mosogatógép. Minél több edény kerül a gépbe, aránylag annál kevesebb energiát fogyaszt a gépi mosogatás.
  3. Víztakarékosság: rengeteg vizet spórolhatsz meg, ha víztakarékos zuhany- és csapfejekre és WC tartályra váltasz! Az energiatakarékos zuhanyfejek lényege, hogy a vizet nagyobb nyomással engedik ki, így akár 50%-os vízráfordítással sem változik a zuhanyzás élménye. A víztakarékos WC tartály azért praktikus, mert pontosan addig engedi a vizet, ameddig szeretnéd, és az öblítőszelep abban a pillanatban elzár, hogy elengeded a lehúzókart.
  4. Háztartási gépek: minél több berendezésed és elektromos eszközöd „A” minősítésű, annál energiatakarékosabb az otthonod. Ezért ha új háztartási gépet keresel, az energiahatékonysági besorolást mindig tartsd szem előtt! Az elektromos berendezéseket, töltőket húzd ki a konnektorból, ha nincsenek használatban, és lehetőleg a gépek standby üzemmódját is felejtsd el – hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, de a készenléti mód és az apró, világító képernyők is fogyasztják az áramot. Ha kényelmetlen naponta többször leválasztani az eszközeidet, jól jöhet egy külön kapcsolható elosztó, ami gombnyomásra áramtalanítja a kiválasztott gépet.
  5. Világítás: ez nem érhet meglepetésként – minden villanyt azonnal kapcsolj le, ha már nincs rá szükséged, és próbáld minél jobban kihasználni a természetes fényt! Az égőket pedig cseréld le energiatakarékos LED izzókra, mert ezek élettartama sokszorosa a hagyományos égőknek, és egy LED izzó akár egy évtizeden át is szolgálhat! A hangulatfényekről nem kell lemondanod, csak válassz egy természetesebb alternatívát: lámpák helyett gyertyákkal és mécsesekkel is bensőségesebbé teheted az otthonod hangulatát.
  6. Okos-otthon: egy rendszer, amellyel akár a távolból is vezérelheted lakásodban a világítást, az elektromos gépeket, a fűtést, a hűtést, a redőnyöket, és optimalizálhatod a berendezéseid energiafelhasználását. Például beállíthatod, hogy éjszaka legyen kicsit hűvösebb, majd reggelre emelkedjen a hőmérséklet. A Westfalia lakásaibanminden helyiség hőmérséklete egyénileg szabályozható elektronikus eszközökkel, az alaprendszer pedig kis ráfordítással okos-otthon rendszerré is alakítható. Társasházunk fűtését, hűtését és a használati melegvíz előállítását energiatakarékos, környezetbarát, A+ osztályú, hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer táplálja. A takarékos üzemeltetést hőszigetelési megoldásaink és prémium minőségű nyílászáróink is biztosítják.

Tudtad, hogy a Westfalia lakásaira is igényelhető a zöld hitel? Ha energiatakarékos, korszerű otthont vagy egy kiváló ingatlanbefektetést keresel, a legjobb helyen jársz! Nézd meg elérhető lakásainkat, és keress minket bizalommal!