6 tévhit a kicsi lakások berendezéséről

Egyre többen vesznek manapság kisebb alapterületű lakást. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az ingatlanban kevesebb helyiség van, hanem általában azt is, hogy maguknak a szobáknak is kisebb a területe. Akinek kicsi lakása van, igyekszik megtalálni a legjobb lakberendezési ötleteket ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználja a rendelkezésére álló teret, és kényelmesen elférjen benne. Legalább ilyen fontos az is, hogy minél tágasabb látványt és érzetet keltsen maga a lakás. Különböző helyeken sok erre vonatkozó praktikus tanácsot találni, és vannak köztük már-már klasszikusnak számító, ámde leegyszerűsítő és félrevezető szabályok is.

Most 6 tévhittel számolunk le, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a kis lakások berendezéséhez.

1. tévhit: kerülni kell a sötét színeket

Talán legismertebb lakberendezési szabály, hogy a kis helyiségekben nem szabad sok sötét színt használni, főleg nem a falakon. Természetesen van ennek alapja, ha nem jól használják őket, a sötét színek össze tudják nyomni a teret. Általános szabályként viszont mégiscsak tévhit. Ugyanis a kulcs a fény. Ha nagy ablakfelületen sok természetes fény jut a szobába, és a világítás is jól meg van tervezve, erősek a fények, és egy mennyezeti világítótestnél több fényforrás van a szobában (érdemes külön a falakra is irányítani), akkor bátran lehet sötét színeket is használni, nem fog kisebbnek tűnni tőle a lakás. Érdemes kísérletezni a horizontális megosztással: alul bátran lehet használni sötét színeket (kb. 120 cm-ig), felül pedig világosakat, így a szemmagasságban lévő világos optikailag tágítja a teret.

2. tévhit: minél kisebbek legyenek a bútorok

Inkább azt mondanánk helyette, hogy csökkentsük a bútorok számát annyira, amennyire csak tudjuk! A sok kis bútortól az a látszat keletkezhet, hogy a szoba zsúfolt és kicsi. Ráadásul mindig szorongani kell a kisebb asztal miatt vagy a kisebb ülőhelyeken. Ehelyett érdemes csak a szükséges bútorokat betenni a lakásba, de azokból megfelelő méretűt és kényelmeset választani. A kevesebb bútortól szellősebb lesz a szoba. És érdemes egyetlen fókusztárgyat túlméretezni, mondjuk egy nagy kanapé kiválóan működik!

3. tévhit: legyen fehér a mennyezet

Magasabban valóban érdemes világos színeket használni, főleg akkor, ha nincs kellő mennyiségű fény a lakásban. De ez nem jelenti azt, hogy a mennyezetet mindenképp fehérre kell festeni! Bátran lehet kísérletezni világosabb színekkel, például az égre is hajazó kékkel. Ha valaki merészebb, sötétebb árnyalatot is kipróbálhat, ettől sem lesz kisebb a térérzet, különösen akkor, ha megjelenik mellette a fehér vagy nagy felületűek az ablakok.

4. tévhit: érdemes a plafonig érő szekrényt beállítani

Egy plafonig érő szekrénybe természetesen több dolgot lehet bepakolni, mint egy alacsonyabba, de sokkal jobban el is veszi a teret. Optikailag nagyon sokat számít, ha a szekrény fölött van még szabad hely, a látvány szempontjából még jobb, ha nem megy szemmagasság fölé. Ha tényleg sok dolgot kell elpakolni, és nincs más lehetőség, akkor egy falat érdemes kiválasztani a magas szekrényeknek, a többi falat pedig teljesen szabadon hagyni.

5. tévhit: kerülni kell a nagy mintákat

A sötét színekkel kapcsolatoshoz hasonló ez a tévhit is. Megfelelő körülmények között a nagy minták egyáltalán nem fogják kisebbnek láttatni a helyiséget. Egy nagy mintákkal díszített tapétát olyan helyiségben érdemes feltenni, amelyben sok fény van. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a színek megfelelően passzoljanak a bútorokhoz, és ne legyenek nagyon harsányak. Ezeket a tippeket betartva a nagy minták a lakás díszei lesznek, és igazi személyiséget adnak a helyiségnek.

6. tévhit: mindig nyitott polcrendszerre kell pakolni

Logikusnak tűnik nyitott falipolcokra pakolni, mivel szellősebb látszatot nyújthat egy ajtóval és oldalfallal határolt, zárt szekrénynél. Ugyanakkor hátránya is van: ha a polcokat túlzsúfoljuk, a szemünk inkább arra fog koncentrálni, és máris nem tűnik akkorának a tér. De egy praktikus megoldás miatt is érdemes inkább szekrényt választani: sokkal több dolgot bele lehet pakolni a rendezetlenség látszata nélkül, ami egy kis lakásban roppant fontos. És egy nem túl mély, színben, árnyalatban a falhoz passzoló szekrény egyáltalán nem fogja lefojtani a teret.