7 verhetetlen bútorötlet a nappalidba

Trend, stílus és dizájn a 2018-19-es szezonra a te legtrendibb nappali szobádba

A nappalitrendekben a színek robbanása következett be ebben az évben, és ez folytatódik tovább jövőre és 2019-ben is. Élénk, vibráló, a tekintetet megragadó színek lepik el a legnagyobb szobáinkat, ami sok mindent ígér, de unalmas nem lesz, az biztos. Egy újépítésű lakás óriási előnye, hogy nincsenek olyan adottságok, melyekhez igazodni kellene a dizájn és trend területén, hiszen a kivitelezéskor mindenbe beleszólhatunk, a terek kialakításakor pedig már korai fázisban bevonhatjuk a belsőépítészt is.

trendi nappali

Anyagok, formák és minták a nappaliban

A klasszikusok új, erős színekben térnek vissza, különleges utazást ígérve, a székek, fotelek, kanapék, dohányzóasztalok, sőt még a világítótestek is feltűnő színeikkel vonzzák magukhoz a tekintetet. Minden trendi, ami kilóg a háttérből, ami színes, egzotikus, ami előtűnik a többi bútor közül. Az arányok nem kötöttek, már akár egyetlen színes darabbal is feldobhatjuk a teret, kiemelve annak esztétikai adottságait. Egy feltűnő kanapé bármit feldob! Vedd egy pasztelrózsaszín lányszoba egyetlen ülőbútorát és tedd be egy alapvetően szürkés tónusokkal operáló nappaliba – így kezdődik ez a trend, a dolog pedig további színek bevonásával fokozódik.

trendi nappali szoba

Divatszínek és trendteremtés

Egyértelmű divatszínek a mustársárga, a fenyőzöld, a királykék és a burgundivörös, a legtrendibb formák pedig a huszadik század elejének bécsi szalonjait idézik. Alapdarab a kék bársonykanapé. Egyszerre van jelen klasszikus és kortárs, a vintage és a modern. Teljesen minimalista környezetben barokk és szecessziós elemek jönnek szembe, a bútorokban és a díszítésben is. Olyan drága alapanyagok jellemzőek, mint a bársony, a fényes fémek, sötétre pácolt keményfa. Az utóbbi években népszerű bronzot sárgaréz váltja föl. Megint menő lett a márvány nemcsak a padlón, de akár a bútorok borításánál is. A könyvespolcok szögletes geometrikus alakját és a díszítések ritmusát váratlan lekerekítések szakítják meg.

Lakástextilek és szőnyegek

A függönyök szinte teljesen eltűntek a nappali szobából, a világos kerettel szegélyezett, nagyon magas ablakokon akadálytalanul dől be a fény. A szoba közepén általában egyetlen hatalmas szőnyeg terpeszkedik, de ez el is maradhat, ha a padló geometrikus díszítésű járólap vagy parketta. Ekkor egy hanyagul odadobott báránybőr is megteszi. Mivel a letisztult formák nagyon decens megjelenést adnak, nem számít rendetlennek a kanapéra dobott takaró és a több különböző színű díszpárna, különösen ha ezek is a kanapé és a fotel eltérő színeit ismétlik meg.

Növények és térelválasztás

Plafonról lecsüngő zöld futónövények válaszhatják el a hallt az előszobától, a nappali szobát a konyhától akár egy nagyobb újságtartó, de a banánlevélből fonott paraván is menőnek számít. Örökzöld a kétoldalú könyvespolc, aminek színe inkább kőris és tölgy, de semmiképp sem sötét. Hatalmas, zöld növények dézsában jöhetnek, de semmiképp sem kerülhetnek túlsúlyba, hiszen a fókusz mindig a kanapén, az ottománon, a kisasztalon van.

Falak

A nappali fal síkját legfeljebb tükrök szakíthatják meg, képeknek ritkán van hely ebben a kontextusban. Maga a fal lehet színes, akár mustársárga is, sőt a geometrikus minták is jellemzők. Csakúgy, mint az egybefüggő faborítás. A látszóbeton bejött a nappalinkba, sokszor a falakat és a plafont, de még a padlót is szürke beton borítja, ennek hidegsége színes szőnyeggel, narancssárga fotellel és natúrfa polcokkal ellensúlyozható.

És akkor végül jöjjenek a bútordarabok, amikkel biztosan nem fogsz mellé:

  1. Nagyméretű királykék kanapé, lehetőleg bársony huzattal
  2. Fáradtrózsaszín fotel, mintha csak egy babaházból jönne
  3. Magas és karcsú állólámpa, sárgaréz szárral és fényes üvegburával
  4. Füstüveg dohányzóasztal, a lábak szintén sárgarézből
  5. Színes szőnyeg, ami akár a szivárvány minden színét felvonultathatja
  6. Hatalmas ottomán, ami akár a kisasztalt is helyettesítheti
  7. Hajlított fából készült (igen, újra menő a Thonet) karosszék