Kifested a lakást? 7 súlyos hiba, amit ne kövess el

Ezek a legnagyobb hibák, kerüld el őket, ha kifestesz egy szobát vagy akár az egész lakást. Nyugodtan vágj bele, ha bízol magadban, odafigyelsz és elfogadod a jótanácsokat, te is meg tudod csinálni! Ha pedig úgy érzed, ez neked sok, nyugodtan bérelj fel egy profit. Hiszen a lényeg a gyönyörű végeredmény.

1. Elfelejted felkeverni a festéket

Persze, egyértelmű, hogy a festéket össze kell keverni. A fehéret is. Rá is van írva. Ettől még sokan elfelejtik, ami jelentősen rontja az eredményt, hiszen a festék különböző halmazállapotú anyagok keveréke, vannak szilárd és folyékony alkotórészei, amiket alaposan össze kell vegyíteni. Minden használat előtt jól keverd át a festéket egy erre a célra szánt keverőszárral vagy akár egy egyszerű konyhai fakanállal.

2. Nem teszteled, mit mivel próbálsz fedni

Latexfestékkel például nem érdemes olajfestékre rámenni. Az eredmény… nem lesz szép. Ha úgy is látszik, hogy befogta, egy éven belül lepereg, lepattogzik, szörnyen fog kinézni. Rosszabb, mintha neki sem kezdtél volna. Ezért fontos, hogy teszteld a felületet, mielőtt fested. Egy puha pamutrongy csücskét itasd át 70 százalékos alkohollal, ezzel kend be a felület egy nem látható részét. Ha a festék puhulni kezd, akár le is jön, olajjal van dolgod. Ekkor le kell szedni, mielőtt latex-szel festenéd át.

3. Nem elég alapos az előkészítés

A festésnek 60-70 százaléka az előkészítés: takarófóliázás, maszkolás, kartonozás, festőszalagok kiragasztása. Ha ennél kevesebb, akkor ott valami hiányzik. Nem érdemes megspórolni az időt ezeken, mert a festés utáni takarítás sokkal több energiát emészt majd föl. És persze lehet, hogy bizonyos dolgok maradandóan károsodnak. Egyébként ha nincs megfelelő maszkolás, lassabban is megy a festés, mert jobban kell óvatoskodni.

4. Olcsó szerszámokkal dolgozol

Egyszerűen nem éri meg. Egy olcsó festőhenger mondjuk 500 forint, egy drága pedig 1000. Kell belőle kettő darab, a különbség pedig nem elsősorban a végeredményen látszik meg, hanem a drágábbikkal sokkal gyorsabban és könnyebben megy a munka. Mert jobb minőségű. Megéri.

5. Olcsó festéket veszel

Na, ez még rosszabb. Az olcsóbb festék rosszabbul fed, kevésbé kiadós, jobban csöpög. Tehát több ideig tart a munka, több rétegben kell festeni, több anyag fogy. Így az olcsóbb nemcsak gyengébb, hanem akár drágább is lehet, hiszen több kell belőle. Válassz egy megbízható márkát, abból pedig vedd meg a legdrágábbat, amit megengedhetsz magadnak.

6. Nem olvasod el a címkét

Ez nagy hiba lehet. Mindig olvasd el a festék címkéjét és tartsd be a gyártó utasításait. Ne feledd, hogy a száradási idő és az átfesthetőségi idő nem ugyanaz. Ha túl korán gurítod fel a második réteget, könnyen lehet, hogy leszeded az előzőt vagy buborékos lesz a festés. Ha sietned kell, akkor se siettesd a száradást, hanem vegyél olyan festéket, ami hamarabb szárad.

7. Nem hallgatsz a profikra

Persze nem mindenki akar magának kifesteni. Az is lehet, hogy a fehérre hengerelést szívesen megcsinálod magadnak, de a tapétázást profikra bíznád. Tegyél úgy. Ha nem vagy biztos magadban, inkább bízd a munkát a profikra. És hallgass rájuk, ha tanácsolnak valamit.