7 tipp, hogy a tökéletes hálószoba épp a Tiéd legyen

Volt már olyan, hogy beléptél egy szobába és hirtelen úgy érezted, minden rendben? Igen? Akkor Te már jártál egy tökéletesen eltalált, egyszerű és praktikus dizájnú helyiségben. A szoba, ahol simán csak jó lenni, az esetek 90 százalékában a praktikum és a dizájn tökéletes találkozása, ezt megteremteni azonban sokkal nehezebb, mint elsőre gondolná az ember. Főleg, ha hálószobáról van szó. Hálószobát jól berendezni azért különösen nehéz, mert kötelező elemként egy hatalmas és otromba bútort kell benne elhelyezni: az ágyat. Ez aztán többé-kevésbé megszabja az összes többi bútordarab helyét, főleg, ha nem egy kosárlabdapálya méretével rendelkező teremről beszélünk. Adunk pár tippet, hogy új lakásodban tökéletes hálószobát rendezhess be.

1. Egyszerű berendezés

Ha belegondolsz, a hotelszobák háromnegyede körülbelül ugyanazzal az alaprajzzal és berendezéssel rendelkezik. Hogy miért? Mert egyszerű és praktikus. Törekedj arra, hogy a hálószobád a lehető legkevesebb meglepetést tartogassa, és inkább szellős legyen, mint zsúfolt. Ha az ablak az ággyal szemben van, redőnyt vagy sötétítőfüggönyt mindenképp érdemes feltenni, hogy sötétben tudj aludni. Ha a hálószobában ruhásszekrény is lesz, ügyelj rá, hogy az ajtók kinyitott állapotában is áttekinthető legyen és maradjon annyi hely, hogy kényelmesen öltözködhess. Az ágy soha ne nézzen az ajtó irányába, ha pedig fürdőszoba is csatlakozik a hálóhoz, az szintén az ágyra merőlegesen nyíljon.

2. A szép kilátás a legjobb dekoráció

A háló díszítésében a kevesebb mindig több, a legjobb falidekor pedig egy nagy ablak. Ha ébredéskor csak szét kell húznod a függönyt, hogy ráláthass a világra, sokkal jobban indul majd a napod, de egy rossz álomból ébredve is megnyugtató kinézni az ablakon. Nem beszélve azokról a meghitt percekről, amikor a szerelmeddel együtt bambultok ki rajta felkelés után.

3. Bújjunk el!

A hálószoba a privát szféránk fontos része. Éppen ezért úgy érdemes berendezni, hogy nyitva felejtett ajtónál se lehessen belátni az egész helyiséget, főleg pedig ne lehessen rálátni az ágyra. Ez főként akkor lényeges, ha a háló a nappaliból, konyhából vagy más közös helyiségből nyílik, nem pedig egy folyosóról.

4. Saját kapcsolat a külvilággal

Korábban írtunk már arról, mennyire király dolog az erkély. Ezután nem kell sokat hangsúlyozni, mennyire fejedelmi egy olyan lakás, ahol a hálószobának is van ilyen típusú kapcsolata a külvilággal. Az erkély nagyobbítja a teret, beengedi a fényt, nyáron szinte a szabad ég alatt alvás érzetét képes kelteni. Ha nincs lehetőség erkélykapcsolatra, egy franciaablak is szuper megoldás lehet.

5. A berendezés praktikus elrendezése

Az ágy a legfontosabb bútor, tiszta sor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyedül elvégez minden teendőt. Két éjjeliszekrény, fésülködőasztal, láda, ruhásszekrény, könyvespolc, televízió, szobainas, kinek-kinek igénye és ízlése szerint jöhetnek továbbiak is számításba. Mindezt igyekezz úgy kell elhelyezni, hogy az ágymatrac három oldalról jól megközelíthető legyen, az ablakokat teljesen ki lehessen tárni a gyors szellőztetés érdekében, továbbá minden essen azonnal kézre a sötétben is: pohár, lámpa, vekker, távirányító, könyv és így tovább.

6. Az ablakok, a fény és a friss levegő

Nagyon praktikus az olyan elrendezésű lakás, ahol a hálószoba valamelyik sarokban helyezkedik el, így két külső falán is van ablak. Az ilyen hálóban sokkal lágyabb természetes fényt, valamint sokkal hatékonyabb szellőztetési lehetőség áll rendelkezésre. Mindkettő nagyon fontos: sokkal jobb az álom, ha elalvás előtt kiszellőztetünk, amit így egy-két perc alatt elvégezhetünk, reggel pedig könnyebb felkelni, ha világos van a szobában.

7. Ne siess el semmit!

A nagyszerű dizájn kialakítása időigényes: a jó munkához nemcsak időrevan szükség, de több dolgot meg kell fontolni, ki kell próbálni, hibázás esetén pedig mással próbálkozni. Ne csüggedj akkor sem, ha nem minden sikerül elsőre, cseréld ki a túl nagy fotelt kisebbre, told át az ágyat egy méterrel és szerezz be egy nagyobb szekretert a kisasztal helyett és így tovább. A nagyszerű berendezés nem elsősorban pénz kérdése, a bonyolult dolgoktól pedig kifejezetten érdemes tartózkodni, igyekezz a legjobb funkcionalitású teret kialakítani a lehető legkevesebb bútorral, és sose feledd, mi a hálószobád alapvető és legfontosabb célja: egy jó nap a kiváló éjszakai alvással kezdődik.