8 dolog, amit használtan jobban megéri megvenni

Vannak olyan dolgok, amiket sosem szabad másodkézből megvenni. Ilyen például egy biztonsági gyerekülés az autóba vagy mondjuk egy matrac a hitvesi ágyba. És van rengeteg olyan cucc, amit semmi értelme újonnan megvásárolni, mert használtan ugyanannyiért sokkal jobbat kapsz vagy megveheted ugyanazt kevesebbért is. Pár példa jön.

Könyvek

A drága kézikönyvektől a versesköteteken át Stephen King hátborzongató regényeiig szinte mindent megtalálsz az antikváriumokban. Ráadásul ma már több olyan magyar internetes használtkönyv-kereskedő is van, ahol számos antikvárium kínálatát böngészhetjük kényelmesen a fotelből, a kiszállítás pedig nem kerül sokba. Sokan azért szeretik a használt könyvet, mert saját története van, mások pedig azt értékelik, hogy rengeteg pénzt spórolhatnak, megint mások pedig azt, hogy újabb fákat sem kell kivágni. De miért ne örülhetnénk mindennek egyszerre?

Gépjárművek

Persze, hogy imádjuk az újautók illatát. De egy néhány éves használt sokkal jobban megéri. Az autók olyan termékek, amik rendkívül gyorsan veszítenek értékükből, az első évben akár 30%-ot is. Az új járművek előállítása ráadásul jelentősen terheli a környezetet is. Szóval ha használtat veszel új helyett, milliókat spórolsz, miközben a környezetet is tudatosan kíméled.

Sportfelszerelés

Kérdezd meg bármelyik sportfanatikus ismerősöd, mind ugyanazt fogja mondani: a felszerelések kifejezetten drágák, legyen szó futópadról vagy súlyzókról. Szerencsére nagyon sokan adják el használtan ezeket, így hatalmas választékban találhatsz kedvedre való elliptikus gépet az internetes piactereken. Mielőtt megveszed a használt-új evezőpadodat, mindenképp próbáld ki és nézd át, nem hiányzik-e valami apró alkatrész, ami aztán megnehezíti az edzést.

Designer ruházat

Imádod a divatot és azonnal felismered a nagy tervezők kollekcióit? Többé nem kell kezed-lábad odaadni egy gyönyörű darabért. A turkálók ma már odafigyelnek az eredetiségre, és online is több oldal specializálódott kifejezetten a világ élvonalába tartozó tervezők darabjaira.

Kerékpár

Hacsak nem vagy versenyző, nincs szükséged félmillió forintba kerülő, egyedileg gyártott biciklire. Böngéssz hirdetéseket online, vagy nézz el egy kifejezetten használt kerékpárokra szakosodott kereskedőhöz. Ha megvan a szíved választottja, azért vizsgáld át, mielőtt megveszed. Ha pedig már a tiéd, vidd el szervizbe és nézesd át szakemberrel is, hiszen a biztonság mindennél fontosabb. Ne feledd: a magyar jogszabályok szerint kötelező nemcsak a fék, de a csengő, az első-hátsó lámpa és az első kerékre szerelt küllőprizma is.

Ajándékkártya

Hinnéd vagy nem, a vásárlási utalványoknak és ajándékkártyáknak egész komoly másodlagos piaca alakult ki. Az emberek ajándékba kapják őket, de nem akarják felhasználni, inkább értékük alatt túladnak rajtuk. Akár 30 százalékot is nyerhetsz ezzel a módszerrel. Ha a kártya elektronikus, ellenőrizd a vásárlás előtt, hogy tényleg az az összeg van feltöltve rá, amit az eladó állít.

Háziállatok

Ne vásárolj, fogadj örökbe! Legyen ez egy társadalmi mozgalom. A menhelyek telis-tele vannak cuki szőrös gyerekekkel, miért kellene bárkinek pénzért új kutyát vagy cicát vennie? Minden befogadott négylábú a nyomortól és haláltól menekül meg. Ne habozz, ha készen állsz egy hobbiállatra, irány a legközelebbi menhely!

Ékszerek

Az arany és az ezüst nagyon komolyan drágult meg az utóbbi tíz évben. Ebből fakadóan az új ékszerek sokkal drágábbak, mint régen voltak. Persze, a használtak is többe kerülnek, de sokkal kevesebbel többe. Ez azt is jelenti, hogy ha kétszázezer forintod van eljegyzési gyűrűre, és ezt használtra költöd el, értékesebbet tudtál venni, mintha újat vásároltál volna. Vagyis többet kaptál, kevesebbért. Megéri, nem?

És mi a helyzet a használt lakásokkal?

Nem is gondolnád, hogy az újlakás olcsóbb lehet, mintha használtat vennél, hiszen nincsenek rejtett költségek és nem bukkannak elő váratlan felújítandó dolgok. Az újlakás biztosan annyiba kerül, amennyiben a beruházóval megállapodtál. Alkudni ugyan általában nem lehet, viszont többletszolgáltatásokat vagy ajándékokat mindig adnak az életed új színteréhez. Az újépítésűek esetében a korszerű anyagfelhasználás miatt a fenntartási költségek is alacsonyabbak lesznek. Szóval ebben az esetben a használt nem feltétlen olcsóbb, az új viszont mindig korszerűbb.