8 örök darab az otthonodba

Lehet, hogy még nem tudsz róla, de álmaid otthona máris kialakulóban van, és nem is kell azonnal milliókat költeni. Egyenként is beszerezheted az örök darabokat, amik aztán évtizedekig szolgálnak majd téged és családodat. Akkor is, ha még nincsen.

1. Kinti-benti székek

Egy szék nem kell feltétlen kárpitozott legyen, hogy kényelmes ülés essen rajta. Főleg ha általában csak rövid ideig ültök rajta, a több időt pedig a fotelben vagy a kanapén töltitek. Számos klasszikus ebédlőszék létezik, ami kültérben is megállja a helyét, így rendkívül sokoldalúan használható. Egy jó kettő-négy darabos kárpit nélküli készlet ma megállja a helyét az étkezőben, holnap pedig kiválóan szolgál az erkélyen. Ráadásul csomó más használati lehetőséget is tartogat, lehet vendégszék, fürdőszobai pakolóhely, éjjeliszekrény helyett is használható. Válassz rozsdamentes anyagból készült fémet vagy polipropilént, aminek ülőfelülete lyukas, így a víz sem áll meg rajta. Ha még össze is lehet csukni, végképp főnyeremény.

2. Egy jó erős étkezőasztal

Egy egyszerű, de elegáns étkezőasztal igazi hosszú távú befektetés, mivel bármikor használható konyhai asztalként, ha később egy nagyobb étkezőre lesz szükség. Ez különösen akkor igaz, ha rendszeresen használsz asztalterítőt. Egy asztal nem kell díszes legyen. Sőt: jobb, ha egyszerű, de bivalyerős, hogy sokáig tartson és veled költözzön, ha új otthont találsz.

3. Bőrkanapé

Egy kompakt méretű, két- vagy három személyes, szép és strapabíró bőrkanapé az otthon egyik legsokoldalúbb és legfontosabb bútora. Minden stílushoz passzol és évtizedekig jól mutat. Sőt, egyre jobban. Kislakásban lehet a lakószoba fő ülőbútora, nagyobba költözve pedig betöltheti a legfontosabb mellékszerepet a nappaliban, de akár a dolgozószobában vagy a vendégszobában is szuper helye lesz. Megéri nagyobb összeget is elkölteni rá, mert egy jó kanapé sokat hozzátesz az otthon töltött idő minőségéhez.

4. Variálható szekcionális ülőgarnitúra

Annyira nem közismert bútortípus, pedig nagyon megéri az árát. Azokról az L vagy U alakú nagy kanapékról van szó, amelyek igény szerint átvariálhatók más formájúra, ha a lakás felfrissítése, átrendezése vagy költözés miatt erre van szükség. A nagy kék-sárga áruházban is kapható ilyen, ráadásul elemenként, így a későbbi bővítése sem jelent gondot. A legjobbak talán azok, amik egy

5. Fejlap az ágy mögé

Sokan nem gondolnak rá, mások csak szállodákban találkoztak eddig az extra nagy ágyfejlappal, pedig elképesztően kényelmes, főleg ha te is azok közé tartozol, akik szeretik a lefekvés utáni és elalvás előtti időt olvasgatással vagy ágyból tévézéssel tölteni. Studiólakásokban szinte nélkülözhetetlen kellék, egy elegáns darab pedig nemcsak hasznos, de kiválóan öltözteti a hálószobát. Fontos: mindig legalább egy mérettel nagyobbat vegyél, mint a mostani ágyad, egyrészt jobban néz ki, másrészt nagyobb fekhelyre váltás esetén is megtarthatod.

6. Többfunkciós ülőkék és alkalmi asztalok

Az emberek a nappali berendezésekor általában a következő bútorokat tartják szükségesnek: ülőgarnitúra – vagy kanapé és fotel(ek) -, könyvespolc, esetleg egy komód és mindenképpen egy dohányzóasztal. Pedig nem feltétlen ez a legpraktikusabb. A kisasztalt bátran helyettesítsd két vagy több kisebb ottománnal! Ezek a bútordarabok ülőalkalmatosságnak, lábtartónak és asztalka helyett is kiválók, szellősebb hatást érsz el velük, és a variációs lehetőséged is több. Ha pedig nagyobb lakásba költözöl, még mindig beszerezhetsz melléjük egy kávézóasztalt.

7. Komód, pohárszék, tálalószekrény

Egy jó darab nemcsak rengeteg pakolóhelyet biztosít, de a nappali funkcionalitását is nagyban növeli. És nemcsak azét. Ráteheted a tévédet, tarthatod benne a kisbaba apróságait, tányérokat és terítőket, iratokat vagy amit akarsz. Érdemes olyat választanod, amiben polcok és fiókok is vannak, így igazán sokfunkciós bútorod lesz, ami különböző életszakaszaiban más-más helyiségekben lesz hasznodra. Válassz meleg színű fabútort, stílusban ezek a legsokoldalúbbak.

8. Egy pár összeillő karosszék

Két egyforma, kisebb fotel, karosszék vagy fülesfotel tényleg minden szobában szuperül mutat, mehetnek a nappaliba a kanapé mellé, a hálószobába az ablak mellé, a dolgozószobába olvasószéknek vagy az előszobában is jó szolgálatot tesznek. Válassz semleges tengerészkék, királykék vagy sötétszürke színt, de ha bevállalós vagy, a citromsárga, narancs vagy pink is szuperül néz ki. Akkorát vegyél, hogy az az ebédlőasztal két végéhez is odaférjenek, a karfák pedig legyenek minél alacsonyabbak.

Neked megvan mind a nyolc? Esetleg olyat mondtunk, ami meglepett? Írd meg nekünk kommentben!