A fűtésszezonban is frissen! Ezt tedd, hogy télen is egészséges levegő legyen az otthonodban

A levegő minősége mindenre hatással van: a közérzetünkre, a frissességünkre, a teljesítményünkre és az egészségünkre. Ezért fontos, hogy a fűtésszezon alatt különösen ügyeljünk rá, hogy friss, egészséges levegő legyen a lakásban. Hogy érhető el mindez? Soroljuk!

  1. Szellőztess jól!

Téli aranyszabály: a szellőztetés nem attól lesz hatékony, hogy lefagyasztod a lakást! Tartson inkább rövid ideig, de legyen intenzív: 5 percre tárj ki minden ablakot, és nyisd ki a szobák ajtaját! Így a friss levegő szabadon mozoghat és átjárhat minden helyiséget. Ez semmiképp ne maradjon ki reggel, de a nap során még pár alkalommal és lefekvés előtt is érdemes megismételni. (Persze csak úgy, ha a legkisebbek már bebújtak a takaró alá!) A résnyire nyílt ablakok nem teszik lehetővé, hogy teljesen lecserélődjön a levegő, ahogy az sem előnyös, ha zárt szobában szellőztetsz túl sokáig.

  1. Gondoskodj az ideális hőmérsékletről!

A levegő minőségét nagyban befolyásolja annak hőmérséklete is. A téli hónapokban a nappaliban 20-21, a hálóban 18-19 fok ideális, míg a gyerekszobát ajánlott 1-2 fokkal melegebbre fűteni. A fürdőben 23-24 fok is lehet – ha babát fürdetsz, ügyelj rá, hogy ne legyen ennél hűvösebb! A túl hideg levegő légúti megbetegedésekhez vezethet, de a lakás túlfűtését is érdemes elkerülni. Utóbbi csökkenti az energiát, fásulttá tesz, és a babák hőháztartása is nehezebben fejlődik, ha túl meleg környezetben vannak. Tudtad, hogy a Westfalia lakásaiban mindig optimális, egyenletes hőmérsékletet biztosíthatsz? Kattints ide, ha érdekelnek korszerű hűtő-fűtő rendszereink és hőszigetelési megoldásaink!

  1. Használj párologtatót!

A megfelelő páratartalom egész évben fontos összetevője a jó közérzetnek, de a fűtésszezon idején kiemelt szerepe van. Ha túl száraz a levegő az otthonodban, gyakran tapasztalhatsz torokkaparást, szemszárazságot, sőt, még a bőröd is könnyebben kiszáradhat. A levegő nedvességtartalmát egy párologtatóval hatékonyan optimalizálhatod. Ez nemcsak abban segít, hogy megfelelő páratartalom legyen a lakásban, de pár csepp illóolajjal feldobva még kellemes illatot is teremthetsz. Fahéj-, narancs- és szegfűszegolaj – csak hogy pár téli kedvencet említsünk…

  1. Bízd a növényekre!

Meglepő, de igaz: a szobanövények is hozzájárulnak a levegő minőségéhez. Minél több növény vesz körül, annál jobb lehet a levegő az otthonodban. Sőt, kutatások bizonyítják, hogy nemcsak a növények, de a virágföldben élő mikroorganizmusok is rengeteg káros anyagot nyelnek el. Zöld barátaink mutatósak, életet visznek a lakásba, és növelik az oxigén koncentrációját maguk körül. Ha kíváncsi vagy, mely szobanövények jeleskednek a levegő tisztításában, olvasd el ezt a cikkünket is!

  1. Szerezz be egy légtisztítót!

A fentieknél nagyobb kiadás, de kétségtelenül jó döntés egy légtisztító berendezés beszerzése. A modern légtisztítók gyorsan, hatékonyan és hangtalanul tisztítják meg a lakásba beáramló levegőt, ami a fűtésszezon idején lehet a legszennyezettebb. A levegőben szálló por és egyéb, egészségre ártalmas anyagok (pl. tiszítószerek) megszűrését rábízhatod a légtisztítóra, amely nemcsak a szennyeződéseket tünteti el, de a szagokat is semlegesíti. Allergiás, asztmás családtag esetén különösen ajánljuk!