Vége a lomtengernek, avagy a rendezett otthon tízparancsolata

Úgy érzed magad az otthonodban, mintha álmodban egy bárkában hányódnál a viharos tengeren, körös-körül nem víz, hanem az évek során felhalmozódott kacat, tavalyi reklámújságokat hord a viharos szél és mindenféle lomokból meredeznek éles zátonyként. Itt az ideje, hogy rend legyen az otthonodban. 10 tipp, amivel örökre véget vethetsz a rémálomnak.

1. Vedd számba a vagyonodat!

Szánd rá az időt, leltározz minden tárgyat otthon. Tedd fel magadnak a kérdést: hiányozna-e ez vagy az, ha elveszne, megsemmisülne vagy ellopnák? Ha érzékenyen érintene, akkor arra szükséged van, ha pedig anyagilag is értékes, köss rá biztosítást. Ha a válasz az, hogy ez ugyan többé eszedbe se jutna, miután eltűnt, ajándékozd el vagy dobd ki.

2. Dobozolásra fel!

Ha igazi gyűjtögető vagy, és fizikai fájdalmat okoz kidobni valamit, amit birtokolsz, dobozold be, ami nem kell. Ezeket a dobozokat rakd a bejárati ajtó közelébe, ahol nem kifejezetten van útban, de azért folyton szem előtt van. Ha hat hónap múlva is ott van, mehet a cseritibe vagy a kukába.

3. Mindennek legyen helye

Minden dolog, amid van, megérdemli, hogy otthon legyen. Azaz ideálisan minden tárgynak megvan a maga helye, ahol rendben és mindig kéznél van. Felesleges dolgok ne legyenek otthon, a fontos dolgok pedig ne egy régi szekrény sötét aljában legyenek elrejtve.

4. Tedd vissza a helyére!

Ne mondd, hogy ez neked nem megy. Az emberek többségének kifejezetten nehezen megy. Ez egy képesség, amit ki kell fejleszteni, senki sem úgy születik, hogy mindent tud. Kezdetben érdemes kijelölni egy félórát a napirendedben, amikor azzal foglalkozol, hogy szép rend legyen. A legtöbben ezt az esti lefekvés előtti rutin részeként tudják jól megoldani. Aztán szokássá válik, és többé oda sem kell figyelni rá, megy magától.

5. Vigyél stílust a tárolásba!

Alakíts ki praktikus, jó minőségű és szép tárolási megoldásokat. Vegyél olyan polcokat és szekrényeket, amik nemcsak remekül elnyelik a dolgaidat, de a lakás díszeivé is válnak.

6. Zárd be a kört!

Amikor valamit használsz, ne hagyd félbe a ciklust. Ha főzöl egy jó kávét, majd a fotelbe huppanva kortyolgatod el, a végén vidd ki a csészéd és tedd be a mosogatóba. Ne hagyd ott a nappali kisasztalán, hanem váljon szokásoddá, hogy a kávézáshoz a csésze elrakása is hozzátartozik, így lesz teljes a kör.

7. Sose halmozz, sose tornyozz!

Ez egy általános szabály, igaz a könyvekre épp úgy, mint a konyhában a teásdobozokra. Sose építs tornyot a tárgyakból, mert abból mindig rendetlenség születik. Szépen üldögéljenek vagy álljanak egymás mellett. Sorban. Meglepő, hogy egy ilyen egyszerű trükk mennyit segíthet a lakásod rendezetten tartásában. Próbáld csak ki!

8. Hajtogass össze mindent!

Tanulj meg pár egyszerű trükköt az olyan rendetlen dolgok összehajtogatásához, mint a gumis lepedők, és csodálkozz el, mennyivel egyszerűbbé teszik az életed az ilyen apróságok, mennyi helyet takarítasz meg a szekrényedben.

9. Tudd, mi van a dobozban!

Sosem felejted el, mit tettél el a dobozba, ha mindent akkurátusan felcímkézel. Írd rá, mi van benne, olyan részletességgel, amiből számodra ez egyértelmű. A profik csinálhatnak polaroidképeket a doboz tartalmáról és ráragaszthatják kívülről. Ez cipők esetében egyszerűen mágikus módszer!

10. Digitalizáld, amit lehet!

Fordítsd a javadra a modern technikát! Használd ki, hogy minden könnyen digitálissá tehető! Minek őrizgetnél papíralapú számlákat évekig a garanciához, amit aztán pont akkor nem fogsz megtalálni, ha egyszer tényleg szükség lesz rá? Fotózd le és mentsd el a felhőbe egy egyértelmű névvel! Az eredeti meg mehet a szelektívbe!