A tökéletes tiniszoba: lakberendezési tippek kamaszokhoz

Hogy ne legyenek olyan rázósak az érzelmi hullámvasutak, fontos, hogy gyermeked privát tere a lehető legnagyobb kényelmet biztosítsa, és mindig idilli visszavonulóhely legyen. Hogy érheted el? Soroljuk a legfontosabb szempontokat!

A pillanat, amikor körülnézel a gyereked szobájában, és rájössz, ez már nem gyerekszoba… de még nem is egy felnőtté, inkább a kettő egyvelege. Egyszerre lehetnek szem előtt a régi könyvei, a legkedvesebb játékai – és a felnőttes dolgok, az új hobbik kiegészítői, az egyre nagyobb méretű ruhák. Egy tinédzser élettere pont olyan izgalmas kihívás egy lakberendező számára, mint kamasz gyereket nevelni egy szülőnek. Nézzük, melyek a legfontosabb szempontok a berendezésnél!

Multifunkciós tér

Ami korábban csak a játék és az alvás tere volt, az most sokkal több területét szolgálja ki az életnek. Egyszerre háló- és tanulószoba, edző- vagy táncterem, öltöző, próbafülke, sminkszoba, és ha barátok jönnek, társalgó. Ha szeretnéd elkerülni, hogy mindez káoszba fulladjon, alakítsatok ki funkciónként elkülönülő kis sarkokat, szigeteket a szobában! Itt jól jöhetnek a térelválasztók, paravánok, baldachin az ágy köré; és az is nagyot dobhat a végeredményen, ha a legfontosabb pontok egyedi világítást kapnak a funkciójuknak megfelelően. Egy jó asztali lámpával könnyebb a tanulás, a bekuckózós napokat kellemesebbé teszik az ágy körüli hangulatfények, és egy kezdő sminkes is ügyesebb, ha megfelelő fényben látja magát a tükörben.

Ideális tanulósarok

Ha otthonról kéne dolgoznod, ugye neked sem menne dedikált home office munkaállomás nélkül? Legalább ugyanennyire fontos ez kamasz gyereked számára, aki 7-8 óra suli után otthon is kénytelen folytatni a tanulást. Egy korábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogyan alakíthatod ki a tökéletes dolgozósarkot – ha szeretnél pár ötletet kapni a tanulósarokhoz, kattints ide a tippjeinkért!

Nagyobb gyerek, nagyobb ágy

Lehet, hogy itt az ideje lecserélni a gyerekágyat egy felnőttekre méretezett fekvőhelyre. Ez nemcsak azért fontos, mert kényelmesen elfér rajta a hirtelen megnyúlt kamaszod, hanem azért is, mert a tinik több időt töltenek az ágyukban. Itt néznek sorozatokat, itt pörgetik órákon át a TikTokot, itt töltődnek fel a suli és a délutáni tanulás között. Apropó, ágy: ha nálatok is sűrűsödnek az ottalvós bulik, érdemes plusz fekvőhelyről gondoskodni a barátoknak. Ha nagyobb az ágy mérete, egy matracot könnyedén betolhattok alá, amikor épp nincs vendég.

Szabadidős motiváció

A tinédzserkori identitáskeresés egyik sarkalatos pontja a szabadidős tevékenység. Legyen szó sportról, művészetről vagy olvasásról, ha szeretnéd támogatni és motiválni a gyereked a hobbijában, jelenítsétek meg azt a berendezésben! Minden legyen szem előtt, amire büszke lehet: érmék, oklevelek, a saját alkotásai, fényképek, gyűjtemények. Persze ezt csak addig szorgalmazd, amíg neki „nem ciki”, és készülj fel rá, hogy ezek a hobbik havonta változni fognak. 🙂

…és minden fent sorolt szempontnál fontosabb, hogy hagyd kibontakozni a gyereked! A kamaszkorral sokkal több önállóságra van szüksége, és egy-két olyan rigolyája is lehet, amit egyelőre nehéz megérteni. Engedd, hogy a saját ízlése alapján alakítsa ki az életterét, és csak akkor változtass a szobáján, ha ő is beleegyezett.