Főzz! A tökéletesen működő és elegáns konyha 7 hozzávalója

Az elrendezés

Ez a legfontosabb összetevő: hogyan helyezzünk el mindent? Új lakás vásárlásakor szerencsés a helyzet, hiszen szinte semmi sem kötelező. Vannak építészeti adottságok, de a variációk száma szinte végtelen: U-alakú, L-alakú, párhuzamos, egy falas vagy szigetes elrendezést is választhatsz. Mindegyiknek megvan a maga előnye és mindenkinek más esik kézre. Praktikus okokból arra érdemes odafigyelni, hogy a főzőlap, a mosogató és a hűtő viszonylag közel álljanak egymáshoz, ez a mindennapok során sok könnyebbséget ad és kellemetlenségektől kímél meg. Ahogy az is fontos, hogy a mosogatógépnek a mosogató közelében kell lennie, az evőeszközöknek és edényeknek is könnyen elérhetőnek kell lenni. A nyitott vagy amerikai konyha még mindig nagy népszerűségnek örvend, hiszen így a konyha szerves része az élettérnek, de fontoljuk meg a szellőztetési lehetőségeket, vegyük figyelembe a lakószobák távolságát is. Ha relatíve nagy alapterületű konyhánk van, kialakíthatunk külön kávézó- vagy reggelizősarkot, de betehetünk akár karosszékeket vagy épp egy bárpultot is.

A dizájn

A konyhád te vagy, hogy hogy néz ki, az a személyiségedhez kell igazodjon, ettől érzed majd jól benne magad. Milyen a stílusod, mik az elvárásaid és főként: hogyan akarod használni, azaz mennyire praktikus mindez? Klasszikusan tiszta vonalak,  modern vagy minimalista dizájn, a hagyományos vonulat, finom részletekkel – nincsenek határok, a kívánt stílus létrehozásában te vagy az egyetlen adottság. A stílus befolyásolja nemcsak azt, hogy néz ki a konyha, de azt is, hogy milyen benne főzni, enni és élni. A jó dizájn megkönnyíti a munkát és feldobja az ott töltött időt. De ne feledkezz meg a praktikumról sem. A dizájn szuper, de nem minden: ne álljon a használhatóság felett, például ne áldozd be érte a konnektorokat a munkalap fölötti falról!

A készülékek

Hogyan használod a konyhád? Ezt a kérdést kell megválaszolnod, hogy a megfelelő készülékeket kiválaszthasd. Mindegy, hogy szabadon álló vagy beépített, színes vagy rozsdamentes acél, de a jól működő konyhában minden főzőkészüléknek karnyújtásnyira kell kéznél lennie.

Ha helytakarékosnak kell lenned a munkalapon, fontold meg az egymás fölé beépíthető sütő-mikró-kávéfőző hármast! Az indukciós főzőlapok kissé drágábbak a normál üvegkerámiánál, de fogyasztásuk kedvezőbb és lényegesen gyorsabban lehet rajtuk főzni. Mosogatógép választásánál vedd figyelembe a család méretét is!

Érdemes minden készülékből ugyanazt a márkát választani, így gyártótól függően jelentős kedvezményeket kaphatsz és az esetleges garanciális ügyintézés is egyszerűbb lesz.

Tárolás és pakolás

A konyhai tárolás sokkal több, mint egy gyakorlati szükséglet. Ha jó tárolóhelyeket alakítasz ki, nemcsak mindennek meglesz a pontos helye, de ezzel az egész hangulatot befolyásolod. A porcelánok és üvegedények vitrinben elhelyezve egyszerre tárgyak lesznek a szekrényben és díszítik, feldobják a teret. A szabadon hagyott eszközök is jól mutatnak, de gondolj arra, hogy ezeken könnyen megül a por.

Ha kicsi a konyha, a érdemes a plafonig érő szekrényeket feltenni, jó szolgálatot tehet egy zsúrkocsi vagy tologatható állópolc is. A sarokszekrénybe kihajtható polcok kerülhetnek, a fiókokba osztók, ha pedig van egy kis spejz, azt tényleg a plafonig érdemes bepolcozni.

Fény, ablakok, világítás

Sokan elfelejtik, de a főzés kicsit olyan, mint az írás: fényre van szükség hozzá. Minél több a természetes fény, annál jobb, minél fényesebb és ragyogóbb minden, annál szebbnek érezed majd a konyhád. A faliszekrények aljára mindenképp érdemes ledes világítást szerelni, hogy jobban láss az előkészítésnél, az étkezőasztal fölé állítható függőlámpa kerüljön, ha vannak vitrinek, a belsejük is világítson, hogy fokozza a ragyogást és az otthonosságot. Új lakásban a padlóba épített fényforrások elhelyezése is megfontolandó, remek hangulatot adnak és semmi helyet nem foglalnak.

Színek

Ha az otthonod színeiről van szó, az egyetlen szabály, hogy mi illik hozzád és mi tetszik neked. A konyhában a tisztaság és a frissesség az alap, de érdemes valamilyen meglepő színt is bedobni, mert ez életre kelti és vidámabbá teszi a teret. Ne félj az élénk színektől, inkább használd őket fel: a színes tárgyak irányítják a tekintetet és szinte észrevétlenül változtatják meg egy tér hangulatát. Jó ötlet az élénkebb színű felsőszekrény egy sötét alsóval és egyszerű pulttal kombinálva, vagy mondjuk a fal sárga vagy piros színe egyfekete szekrény mellett. A visszafogott konyhabútor színes székekkel vagy mintás járólappal is szuperül mutat.

Apróságok

A konyhában hatványozottan igaz, hogy a kis dolgok nagy jelentőséggel bírhatnak. A tömeggyártott svéd konyhabútor egyedivé varázsolható antik rézkilincsekkel, feldobható színes porcelángombokkal, de egy színes mosogatómedence vagy egy hatalmas zuhanyozós csaptelep is csodákat művel. A munkalap és a felsőszekrény közötti rész színe és mintázata, de a függőnyök vagy a hűtőmágnesek is kiemelkedő jelentőséget kaphatnak, ha jól használod őket.