Te is ablaktisztítót használsz mindenre? 7 hely, ahol ne tedd!

Az üvegtisztító szerek nagyon jó szolgálatot tesznek a háztartásban. Az ablakoktól a csempéken át a hűtőszekrény ajtajáig mindenféle felületet pofonegyszerűen tisztává varázsolnak. Eddig ez akár reklám is lehetne. Viszont a képlet picit bonyolultabb: vannak ugyanis olyan felületek, amiket soha, semmi esetre sem szabad ablaktisztító szprével lemosni, mert maradandóan károsíthatja azokat. Nézzük a 7 legnagyobb NE-t!

1. Ne használj ablaktisztítót a laptopod tisztítására!

Mivel alapvetően üvegfelületek tisztítására készült, az üveg pedig rendkívül jól ellenáll a vegyszereknek, az ablaktisztító elég durva anyagokat tartalmaz, amik visszafordíthatatlan károkat okozhatnak az érzékeny elektronikai eszközökön. Különösen a kijelzőn. A laptop képernyőjét sose tisztítsd ablaktisztítóval, helyette használj kevés langyos vizet és mikroszálas törlőkendőt. Semmi kemikália!

2. Ne használj ablaktisztítót a bőrödön!

Igen, lehetett arról olvasni, hogy egyes modellek a vízálló sminket ablaktisztítóval távolítják el az arcukról. Nos, ez egy hatalmas NEM! Sose használj nem kifejezetten kozmetikai célra készült terméket a bőrödre, pláne ne ablaktisztítót, mert durva bőrirritációt és égető érzést okozhat.

3. Ne keverd hipóval!

Szerencsére ma már a legtöbben tudják, hogy a hipót nem használjuk más vegyszerrel együtt, mert a felszabaduló klórgáz mérgező, súlyos sérüléseket okozhat. Ez az ablaktisztítóra hatványozottan igaz, lévén a legtöbb ilyen termék ammóniát tartalmaz, aminek hipóval való keveredése különösen veszélyes. Ne keverd semmilyen klórtartalmú vegyszerrel!

4. Ne tisztíts vele gránitot!

Az üvegtisztítót én is gyakran használom a konyhai munkalap takarítására, ki ne tenné. Remekül működik az elterjedt laminált anyagból készült pultokon, eltávolítja a zsírt és a vízfoltokat, szagtalanít is. A finom kőből készült felületeket azonban maradandóan károsíthatja, különösen igaz ez a gránitra és a márványra. Az ilyen munkalapokat csak kifejezetten erre a célra készült vegyszerrel szabad tisztítani.

5. A lapostévét inkább ne ablaktisztítóval pucold

Amit a laptopnál már leírtam, érvényes a lapostévékre is. A képernyők általában nem üvegből, hanem különféle műanyagokból készülnek, amelyeket károsíthat az ablaktisztító, arról nem is beszélve, hogy a szpré könnyedén bejut a legkisebb réseken is, így belülről is károsíthatja a televízió elektronikáját. A tévéképernyőt egyébként fogdosni sem ajánlatos, a port egyszerű tollseprűvel vagy mikroszálas törlőkendővel távolítsuk el róla.

6. A fafelületek sem szeretik

Általánosan az a szabály, hogy a fa nem szereti az üvegtisztítót. Különösen igaz ez a kezeletlen fenyőre, az olajos tölgyre vagy a viaszos padlóra. Egyetlen kivétel a lakkozott keményfa parketta, amin kis mennyiségben lehet használni az ablaktisztítót, ha szükséges. A legjobb persze, ha a fafelületeket faápolóval tisztítjuk és védjük.

7. Az autód üvegeinek tisztítására is alkalmatlan

Ha azt gondoltad, hogy az ablaktisztító a tökéletes választás a szélvédőre kövesedett bogárhullák lemosására, akkor nagyot tévedtél. Az autó ablakain, beleértve az első és hátsó szélvédőt és a lámpaburákat is, tilos az ablaktisztító használata. Különösen igaz ez a színezett vagy fóliázott üvegekre, amik az üvegtisztítótól maradandóan homályossá, párás kinézetűvé válhatnak, ami a vezetést is zavarja. Az autót autómosóban, az erre a célra fejlesztett vegyszerekkel célszerű tisztítani. Minden olcsóbb megoldás túl drága lehet.