Állatbarát városi oázis: ezek a szobanövények nem ártanak a kedvencednek

A Westfalia nemcsak a cica- és kutyagazdik számára ideális otthon, de növényrajongó lakóink is tökéletes városi dzsungelt alakíthatnak ki maguknak. Lakásaink egytől egyig ragyogóan napfényesek, a szobák hőmérséklete külön is szabályozható, és minden ingatlanunkhoz tartozik erkély vagy terasz, így még a kültéri növénytartás is szóba jöhet.

És mi van azokkal, akik egyszerre tartanának szobanövényt és háziállatot? Nos, míg szőrös kis barátaink nem lehetnek 100 százalékig növénybarátok – mindig van rá esély, hogy megcsócsálják a hívogató zöld leveleket –, addig a növények terén már választhatunk biztonságos, állatbarát fajtákat. Persze attól, hogy egy növény nem veszélyes a kedvencedre, cserébe nem feltétlenül ússza meg a rágcsálást… De most nézzük, melyek azok a szobanövények, melyek nem jelentenek veszélyt a háziállatokra!

Aranypálma. Vidám, egzotikus hangulatú növény, ami ráadásul remek légtisztító is. Ha ideálisak a körülmények, több mint 2 méter magasra is megnőhet. Világos helyen, közvetlen napfényben érzi magát a legjobban, és nagyjából hetente kell locsolni. Ügyelj rá, hogy a földje teljesen kiszáradjon a két öntözés között!

Bambuszpálma. Az aranypálmához hasonló, szintén szuper levegőtisztító hatású, könnyű tartású szobanövény. A világos, párás helyeket kedveli, de óvd a közvetlen fénytől, és a nyári hónapokban helyezd inkább a lakás félárnyékos részébe. Hálás lesz, ha időnként vízzel permetezed a leveleit. Két öntözés között várd meg, amíg kiszárad a földje!

Elefántláb. Ha szeretnél egy beltéri minifát, ami az állatokra sem ártalmas, az elefántláb jó választás lehet. Napos helyen érzi magát a legjobban, de ha nyáron és tavasszal elég fényt kapott, jól tolerálja a sötétebb lakást is a téli hónapokban. Az elefántláb a törzsében raktározza a vizet, ezért a téli időszakban nem kell gyakran locsolni.

Fáskövirózsa. Szereted a pozsgásokat? Ha a fáskövirózsát választod, sem a víz-, sem a hőigénye miatt nem kell aggódnod – még a fagyot is átvészeli! Csak arra ügyelj, hogy elegendő fényt kapjon, és sok-sok boldog új hajtást ültethetsz el, hogy még több gyönyörű kövirózsád legyen! Drukkolunk, hogy az állatkád egyiket se pécézze ki magának… 😉

Fűszer- és gyógynövények. Mivel számtalan ilyen növény létezik, nem állíthatjuk, hogy mindegyik veszélytelen a háziállatokra, de bazsalikomot, kakukkfüvet, petrezselymet vagy zsályát bátran termeszthetsz otthon a négylábúak által elérhető helyen is (hacsak nem félted a növényeket).

Szobapáfrány. Igazi fürdőszobai klasszikus, a páraigénye miatt ugyanis ebben a helyiségben érzi magát a legjobban. Nem bánja, ha fényszegény helyre teszed, de arra figyelj, hogy mindig egyenletesen nedves legyen a talaja. Ha nem elég párás helyiségben helyezed el, hetente párszor permetezd le vízzel!

Zöldike. Biztos, hogy volt otthon, a nagyinál, az iskolában, a lépcsőházban – és pont ezért a nosztalgikus hangulatért imádjuk! Na meg azért, mert kiváló légtisztító és pofonegyszerű a tartása, gyakorlatilag bármilyen fényviszonyok közt és hőmérsékleten jól érzi magát. Ha a legjobbat akarod neki, helyezd félárnyékos helyre, télen öntözd ritkán, a többi évszakban pedig bőven kapjon vizet, de minden öntözés előtt várd meg, míg megszárad a földje.

Népszerű szobanövények, melyek mérgezőek lehetnek a háziállatok számára:

  • Agglegénypálma
  • Aloe vera (kutyáknál hasmenést vagy hányást okozhat)
  • Anyósnyelv
  • Buzogányvirág
  • Dracéna
  • Fikuszok
  • Filodendron
  • Kroton
  • Mikulásvirág

(A listát a teljesség igénye nélkül állítottuk össze. Mielőtt újabb szobanövényt szereznél be, mindig járj utána, hogy az nem jelent-e veszélyt kedvencedre! Egyes növények hatása eltérő lehet kutyák és macskák esetén.)