Ápold a fát! Így maradhatnak örökké gyönyörűek a bútoraid

A portörlés szinte mindenkinek rutinfeladat, a takarítás része. Akik nagyon rendesek, talán minden egyes nap letörlik a tálaló tetejét, de a többiek is kéthetente biztos átszaladnak egy pamutronggyal a kisasztalon és a komódon. Van viszont egy tiszítási feladat, amit (túl) gyakran elhanyagolunk. Ez nem más, mint a fafelületek fényesítése: a polírozás. Szokjunk rá, mert nemcsak szebbek lesznek a bútoraink, de megvédi őket a kopás és a karcolások ellen, így kedvenc bútoraink örökké tartanak.

Mit, mivel és hogyan?

Sokunkat leginkább az tarthat vissza a fényesítéstől, hogy nem tudjunk, milyen felületeket milyen módszerrel és vegyszerrel polírozzunk. Félünk, hogy a szép és értékes bútor felületét összekarcoljuk vagy felmaratjuk, így pedig több kárt okozunk, mintha semmit sem tettünk volna.

Lássunk néhány alaptípust, amit könnyű felismerni és az ápolás sem lesz nehéz.

Festett fa bútorok

Könnyű őket felismerni, de nem mindig egyértelmű, hogy a poroláson kívül mit érdemes csinálni vele. A legtöbb festett bútor egyébként semmilyen más ápolást nem igényel, minthogy időnként egy puha és nedves ronggyal letöröljük. A tejfestékkel vagy krétafestékkel festett darabokat méhviasszal áttörölve érdemes ápolni. Ehhez előbb győződjünk meg, hogy a festék nem pattogzott le, aztán egy nem szöszölő ronggyal alaposan törölgessük meg a felületet, majd jöhet a viasz. Apránként vigyük fel, vigyázzunk, hogy ne túl sokat, mert az fénytelenné teszi a felületet, majd hagyjuk megszáradni. Végül egy puha ronggyal fényesítsük.

Lakkozott fa bútorok

A legelterjedtebb fajta, a legtöbb háztartásban ilyenek vannak. Elég egyszerű az ápolása, igazából csak azt az aranyszabályt kell betartani, hogy soha ne érje túlzott nedvesség a bútort, mert elcsúfítja a lakkozást. Évente egyszer pasztaviasszal kezeljük őket, ez a nedvességtől és a portól is jól megóvja a lakkozott fát. Használható még citromolaj, ha pedig karcos a felület, speciális javítóanyagokat is találhatunk a nagyobb festékboltokban.

Viaszos vagy olajos fa bútorok

A legkényesebb felületek, ezeket csakis semleges viaszalapú ápolószerrel vagy speciális olajosfelület-ápolóval szabad polírozni. Végezzünk felületpróbát a bútor egy kevésbé látható részén. Ha a bútor nagyon régen volt viaszolva, lehetséges, hogy el kell távolítani a régi rétegeket. Ne kezdjünk hozzá ehhez, ha nem vagyunk biztosak abban, mit kell tennünk. Kérjük ki szakember tanácsát.

Ami még fontos: mindig az adott felülettípushoz gyártott políranyagot használjunk, olvassuk el a gyártó utasításait, ha pedig szükséges, kérjük ki szakember tanácsát!