Az otthon puhasága: a lakástextil kiválasztásának 3 aranyszabálya

A függönyök, kárpitok, szőnyegek és huzatok pontosan úgy öltöztetik az otthonod, ahogyan téged a ruháid. Csakhogy amíg te akár naponta többször is átöltözhetsz, a lakásod textíliái jóval ritkábban cserélődnek. Hogyan találhatod meg a tökéletes öltözéket az otthonodnak? Tartsd be ezt a három szabályt!

    1. Színek, minták, izgalmas megoldások – ne egyezz ki az egyszerűséggel!

Míg egy bútor vásárlását általában alaposan megfontoljuk, a lakástextilek beszerzésekor hajlamosak vagyunk gyorsabb döntést hozni és a legegyszerűbbet választani. De az ördög a részletekben rejlik, és érdemes mindig egy kis csavart vinni a választásba! Mielőtt leemelnéd a polcról a leginkább kézre eső terméket, gondold át, hogy az valóban feldobja-e a szoba hangulatát vagy csak egyszerűen belesimul-e. Egy izgalmas textúra, egy játékos minta vagy egy bátor szín egyedi karaktert adhat a berendezésnek. Vegyünk egy minimalista, szürke kanapét: ugyanaz a bútor teljesen más hatást kelt egyszerű fekete és élénk-bohókás díszpárnákkal. Hasonlóképp választhatsz egyszínű függönyt a nappalidba – de képzeld el ugyanazt a berendezést egy mintás lakástextillel! Ugye, hogy mennyire megváltoztatná a szoba stílusát? Természetesen nem kell telezsúfolnod az otthonod vibráló színekkel és mintákkal, de a textilek kiválasztásánál előnyödre válhat egy kis merészség.

  1. Hideg, meleg, puha vagy durva – tudatosan válassz anyagot!

Hogy egy függöny, szőnyeg vagy ágytakaró milyen hatást kelt, azt nemcsak a szín és a minta, hanem a textil tapintása is befolyásolja. A durva textilekről általában a nyers természetesség jut eszünkbe, ami hozzáadhat az enteriőr stílusához és kapóra jöhet például egy függöny esetén – de mivel az érintése nem olyan kellemes, kanapékárpitnak már célszerűbb puhább anyagot választani. A szatén és a bársony hasonlóan elegánsak, de előbbi hideg, utóbbi melegebb érzetet ad. Az anyag tapintásán kívül a vastagsága is meghatározó abban, hogy a textil inkább melegséget vagy hűvösséget sugall. A vastagságnak természetesen praktikai szerepe is lehet, a díszpárnáknak például érdemes vastagabb huzatot találni, ami plusz tartást ad a párnának és kevésbé gyűrődik a használat során. És ami a legfontosabb: mindig tartsd szem előtt az adott lakástextil funkcióját, és válassz a használat körülményei szerint! Lehet, hogy trendi a szőrös szőnyeg és jól is passzolna az étkezőbe, de ha kisgyerekkel élsz, aki mellett sokszor landol az étel a földön és minden csupa morzsa, keress más, könnyebben tisztítható alternatívát!

  1. Gyerekszobától a nappaliig – válaszd a minőséget!

Hacsak nem váltogatod gyakran a lakástextileket, tervezz hosszú távra és szerezz be minőségi, tartós termékeket! Vásárlásnál mindig vedd figyelembe, hogy milyen helyiségbe, milyen funkcióra szánod az adott anyagot, és mennyire lesz napi használatban. A gyerekszobát célszerű strapabíró és könnyen tisztítható textilekkel öltöztetni, melyeknek gyakori mosás mellett sem csorbul a minősége. És persze nemcsak a kicsik birodalmában kell bevetni a tartósságot. Ha például túlságosan félted a kanapéhuzatot a kikopástól, nem biztos, hogy teljesen el tudsz lazulni benne – egy ritkábban használt fotel viszont miért ne kaphatna finomabb, kényesebb kárpitot? Nem túl nagy az esélye, hogy pont azt éri baleset, vagy hogy gyorsan elhasználódik az anyaga.

Jól jönne még pár enteriőrtipp? Segítünk! A Westfalia minden új szerződéskötőjének ingyenes konzultációt biztosítunk a Lakberendezők Országos Szövetségével. Leendő lakóinknak kialakítunk egy mintalakást a MaxCitybútoraival, ahol kedvükre inspirálódhatnak. Ha pedig megtetszik valami, akár olcsóbban hozzá is juthatnak: lakásvásárlóink 10%-os kedvezményre feljogosító MaxCity plasztikkártyát kapnak, melyet 2022 végéig lehet felhasználni. Ha még nem talált rád álmaid lakása, nézz körül a Westfalia kínálatában!