A csillár menő. Ha szeretnél egyet, most megmondjuk, mire figyelj!

A csillár menő. Ezt nem is kell mondani. De nem könnyű kiválasztani azt, ami a lakást meghitt otthonná teszi. Pár tippel azért tudunk segíteni benne.

A méret a lényeg, de azt, hogy mekkora az ideális csillár mérete, nem könnyű megmondani. Van rá ugyan egy amerikai képlet, de azért messze nemrakétatudomány. Vegyük tehát a helyiség hosszabb és rövidebb oldalának hosszát lábban, adjuk össze és a kapott eredmény kiadja a csillár átmérőjét hüvelykben. Ha tehát a szoba rövidebbik fala 10 láb (kb. 3 méter), a hosszabb pedig 15 (kb. 4,5 méter), a csillár 10+15=25 hüvelyk (63 centiméter) átmérőjű legyen. Az amerikai dizájnerek ezt az egyenletet előszeretettel alkalmazzák hüvelykujjszabályként.

Az előző méretszabály viszont nem érvényes az étkezőkre, ott ugyanis a csillár méretét az ebédlőasztal nagyságához kell igazítani: a függeszték átmérője az asztal szélességének 50-75%-a legyen. De inkább legyen nagyobb, mint kisebb, az asztal fölött mindenképp jól mutat. Ha mégis túl nagynak érezzük, vigyük közelebb a plafonhoz a csillárt.

Csillárt régen kizárólag ebédlőbe, szalonba vagy hallba volt illendő függeszteni. Ma már ez szerencsére nem érvényes: kifejezetten elterjedtek a hálószobai, fürdőszobai sőt dolgozószobai és irodai csillárok is. A lényeg, hogy a méretük és stílusuk passzoljon a szoba méretéhez és berendezéséhez. Meg persze hozzád.

Ha a helyiség mérete lehetővé teszi, a csillár széle minden irányba legalább 120 centiméterre legyen az oldalfaltól vagy a falnál álló bútoroktól, szekrényektől. Nagy szobába lehet tenni kis csillárt, de nem érdemes, mert nem érvényesül, szinte eltűnik. Kicsi helyiségbe viszont nem érdemes túl nagy függesztéket szerelni, mert nevetségesen vagy akár kissé félelmetesen uralni fogja az egész szobát. Ha kifejezetten nagy szobáról van szó, két csillárt is felakaszthatunk, ez esetben 15%-kal csökkentsük a méretüket és kiegyensúlyozottan pozícionáljuk őket.

Az asztallap és a csillár között 75-90 centiméter távolság ajánlott. Így elegendő fényt áraszt az asztalra, de nem verjük bele a fejünket. Ha a csillár nagyon díszes, ennél kicsit magasabbra érdemes akasztani, mert vizuálisan elnehezíti a teret. Ha a függeszték előszobában vagy folyosó plafonján lóg, a legalacsonyabb pontja a padlótól 215 centiméter magasan legyen.

A csillárokhoz mindenképpen olyan kapcsolót szereltessünk vagy szereljünk fel, amin szabályozható a világítótest fényereje. Ezek az úgynevezett dimmerek remek eszközök: olcsók és használatukkal nagyszerű atmoszféra teremthető, hiszen a fényerő fokozatmentes szabályozását teszik lehetővé.