CSOK, CSOK-hitel és Babaváró hitel kisokos

Westfalia otthonteremtési támogatás 2021 kisokos – CSOK, CSOK-hitel, Babaváró hitel és a többiek

CSOK, otthonteremtési támogatás, vissza nem terítendő hitel, babaváró hitel, vállalt gyermekek száma… Biztos te is gyakran találkozol ezekkel a kifejezéseket manapság. Főleg akkor, ha családtervezésre vagy ingatlanvásárlásra adtad a fejed. 2021-ben ráadásul szinte minden hétre jutott egy új bejelentés.  De milyen lehetőségeid is vannak pontosan? Melyik micsoda, milyen feltételekkel és hogyan lehet őket igényelni? Összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat!

Vegyük át először a 2021-es év újdonságait.

2021-től: 5%-os áfa az újépítésű lakásokra

Jó hír az újépítésű lakásvásárlásban gondolkodóknak, hogy 5%-os marad az áfa a 2022 végéig épülő újépítésű lakásokra, ami a 27%-os adómértékhez képest óriási kedvezményt jelent. A 2021. január 1-je után vásárolt újépítésű ingatlanok esetében ez az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz a CSOK-osoknak.

2021-től: Illetékmentesség CSOK-kal történő vásárlásnál

 1. január 1-jétől a lakásvásárlások után nem szükséges megfizetni az illetéket mindazoknak, akik CSOK támogatás igénybevételével vásárolják meg új otthonukat. A kedvezmény mind az új, mind a használt lakásba költözők számára is elérhető.

Ezzel a támogatással a megvásárolt lakás vagy ház vételárának 4%-a marad a vásárlóknál, ami egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forintot jelent.

Mi lesz az illetékmentességgel, ha a vállalt gyermek nem születik meg?

Amennyiben a lakásvásárló kizárólag vállalt gyermek után szerez jogosultságot az illetékmentességre, ám a gyermek vagy gyermekek egyike sem születik meg, úgy elveszik az illetékmentességre szerzett jogosultság és emiatt a támogatást vissza kell fizetni. Ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, ha a fiatal házaspár a támogatást a gyermekvállalási határidő letelte előtt önkéntesen vagy egyéb okból kifolyólag (például: válás) azt visszafizeti.

Ekkor a NAV intézkedik a illeték kiszabásáról és az illetékkötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéket tekinti az illeték alapjának.

 

Mi a CSOK és mi a CSOK-hitel?

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (röviden CSOK) egy 2015. július 1. óta igényelhető lakáscélú állami támogatás, várhatóan 2021-ben változatlan formában él tovább. 2019 óta a támogatás igénybe vehető új és használt lakás vagy családi ház vásárlásához, valamint építéshez és felújításhoz is. A CSOK-ot bármelyik, a Magyar Államkincstárral leszerződött hitelintézetben (bankok, jelzáloghitel intézetek, takarékszövetkezetek) igényelheted.

A kedvezmény két részbő áll:

 1. CSOK – vissza nem térítendő állami támogatás
  • Meglévő gyermekek után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, életkoruktól függetlenül igényelhetik.
  • Előre csak akkor igényelhető, ha házasok vagytok, és legalább az egyikőtök fiatalabb, mint 40 éves.
  • A CSOK igényelhető összegei 600 ezer és 10 millió forint közé esnek.
 1. CSOK-hitel – kedvezményes kamatozású jelzáloghitel
  • A CSOK-hitel államilag garantált éves kamata 3%, maximális futamideje 25 év.
  • Igénybevételéhez minimum 2 előre vállalt vagy már megszületett gyermek szükséges.
  • A CSOK-hitel igényelhető összegei 10 millió vagy 15 millió

A támogatások összege mindkét esetben ettől a három tényezőtől függ:

 1. a meglevő vagy vállalt gyermekek számától,
 2. attól, hogy új vagy használt lakásra szeretnéd fordítani,
 3. mekkora ingatlant (lakást vagy házat) szeretnél venni

 

Mindegy melyik banktól igénylem a CSOK-hitelt?

A kamattámogatott hitelt bármelyik Magyar Államkincstárral leszerződött banktól igényelheted, de különböző feltételekkel. A hitel az állami szabályozás miatt ugyanannyiba kerül, de a teljes visszafizetendő összegnél lehetnek kisebb különbségek az eltérő értékbecslési díjak és kezelési költségek miatt. Ezenkívül érdemes megfontolni a döntést az alapján is, hogy a hitelintézet elfogadja-e a vissza nem térítendő támogatást önerőként vagy nem – ez nagy könnyebbséget jelenthet nektek, ha elsősorban az állami támogatásra támaszkodva terveztek ingatlant vásárolni.

bankmonitor.hu CSOK-hitel kalkulátora segít eldönteni, hogy jogosult vagy-e az államilag támogatott hitelre, és ha igen, mekkora összegre.

Igényelhetem akár mindkettőt egyszerre?

Igen. Két gyerek után 12,6 millió forinthoz (CSOK 2,6 millió + CSOK-hitel 10 millió), három gyerek után összesen akár 25 millió forinthoz (CSOK 10 millió + CSOK-hitel 15millió) is hozzájuthatsz.

Amennyiben az állami támogatást nem fogadják el önerőnek CSOK-hitelnél, akkor sem kell aggódni, hiszen van még egy államilag támogatott családsegítő program, ez pedig a Babaváró hitel.

 

Babaváró hitel

Fiatal házasként igényelhetitek az ún. Babaváró hitelt is, ami egy legfeljebb 10 millió forint értékű kamatmentes, szabad felhasználású személyi kölcsön. Ez az összeg még meg nem születetett gyerekre igényelhető és szabadon felhasználható, amennyiben 5 éven belül megszületik a vállalt gyerek. A futamidő maximum 20 év, a havi törlesztő pedig nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot, ami tartalmazza a kölcsön után fizetendő állami kezességvállalási díjat is.

A babaváró hitel szabad felhasználású, a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében bármire elkölthető, így akár önerőként vagy hitelkiváltásra is. Új lakáshitelnél azonban a babaváró kölcsön maximum 75%-át lehet önerő fedezésére használni.

Mikor igényelhetsz Babaváró hitelt?

Ha megfeleltek a 44/2019. Korm. rendelet szerinti személyi feltételeknek:

 • Házasok vagytok és mindketten elmúltatok 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.
 • Legalább az egyikőtöknek van 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya (TB).
 • Mindketten rendelkeztek magyarországi lakcímmel.
 • Büntetlen előéletűek vagytok.
 • Egyikőtöknek sincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozása.
 • Egyikőtök sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) meg nem fizetett adósság vagy bankkártyás visszaélés miatt.
 • Legalább az egyikőtöknek első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel.

 

Érdemes odafigyelni arra, hogy ezek az általános feltételek bankonként eltérhetnek. Változhatnak a korhatárok, a futamidők, a legalacsonyabb igényelhető hitel összege és a minimum, elvárt nettó jövedelem is.

Ha 5 éven belül nem valósul meg a gyermekvállalás, akkor az addig igénybe vett kamattámogatás összegét 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni. A későbbiekben pedig a kamattal terhelt törlesztőrészletet kell fizetni.

 

Mi történik, ha nem teljesítettem a CSOK feltételeit?

A CSOK csábító ajánlat lehet, ha családtervezés előtt áll az ember, de fontos tudni, hogy szigorú követelményeknek kell megfelelni nem csak az igényléskor, de a jövőben is. Komoly elköteleződést jelent, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen esetekben kell visszafizetni, a nem visszatérítendő támogatást.

Akkor kell visszafizetned a CSOK-ot, ha:

 • a gyermekvállalás nem, vagy csak részben teljesül,
 • elváltok és ezért nem valósul meg a gyermekvállalás,
 • lebontják az ingatlant,
 • az ingatlant lakáscéltól eltérő célra használják,
 • támogatott személyként megváltozik a lakhelyed,
 • átengeded másnak a lakáshasználatot (kiadod albérletbe a lakást),
 • lakás elidegenítési szerződést köttök.

Ha a gyermekvállalás nem, vagy csak részben teljesül, akkor a következőképpen kell visszafizetned a CSOK-ot:

 1. A kapott CSOK összegéből ki kell vonni a gyermekvállalás határidejének lejártakor meglévő gyermekek után járó támogatás összegét, vagyis a támogatásnak azt a részét kell visszafizetned, amit a meg nem született gyermek után igényeltél.
 2. Amennyiben a meglévő gyermekek száma a teljesítési határidő lejártakor kettőnél kevesebb, akkor a lakásépítési támogatás teljes összegét vissza kell fizetned.
 3. A megelőlegező CSOK összegét a késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, a határidő leteltét követő 60 napon belül.

A visszafizetésnél számolni kell a késedelmi kamattal is. A 10 millió forintos támogatást az alapkamat ötszörösével számolt (4,5%) késedelmi kamattal kell visszafizetnetek, ha nem teljesül a gyermekvállalás.

Például, ha három gyerekre felvettetek 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, de a 10 év elteltével, csak két gyereketek született meg (amire 2,6 millió támogatás jár), 7,6 millió forintot kell visszafizetnetek az államnak. Igen ám, de ezt az összeget ez esetben még terheli a jelenlegi alapkamat ötszörösével számított, 4,5%-os késedelmi kamat is, így összesen 10,73 millió forinttal tartoztok majd az államnak. Így már nem is olyan jó üzlet, ugye?

Ha igénybe vetted a CSOK-hitelt is, és hasonló módon nem tudsz megfelelni a feltételeknek, akkor a kamattámogatást is teljes egészében vissza kell fizetned. Továbbá a futamidő fennmaradt részében a hitelt teljes, támogatás nélküli kamattal kell tovább törlesztened.

A CSOK igénylés részletes feltételei

A CSOK személyi feltételei:

 • magyar állampolgárnak kell lenned,
 • ha nem vagy magyar állampolgár, de EU állampolgár vagy, tartózkodási engedéllyel kell rendelkezned,
 • ha nem vagy európai uniós állampolgár, rendelkezned kell bevándorolt vagy letelepedett jogállással,
 • menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkező személy nem jogosult a CSOK-ra,
 • rendelkezned kell Magyarországon állandó bejelentett lakcímmel,
 • házastársak, élettársak vagy egyedülálló személyek is igényelhetik a támogatást, de eltérő feltételekkel,
 • nem lehet köztartozásod,
 • egy vagy két gyermek után igényelt CSOK esetén 180 nap folyamatos TB viszonyt kell igazolnod, legfeljebb 30 nap megszakítással,
 • három vagy több gyermek után igényelt CSOK esetén minimum 2 éves jogviszony kell, legfeljebb 30 nap megszakítással,
 • Falusi CSOK igényléséhez kettő vagy kevesebb gyereknél 1 év, három vagy több gyereknél 2 év folyamatos TB viszonyt kell igazolnod,
 • a CSOK igénylésekor a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszony is figyelembe vehető, de csak akkor, ha az igénylő magyar állampolgár. Az Egyesült Királyságból hazaköltözők számára méltányossági eljárás is biztosított 2020. június 15. után,
 • előre vállalt gyermekre csak olyan házaspárok igényelhetik a CSOK-ot, ahol az egyik fél 40 évnél fiatalabb,
 • ha már meglévő gyermek vagy gyermekek után igényled a támogatást, akkor mindegy, hogy hány éves vagy, nincs korhatár.

A CSOK gyermekvállalással kapcsolatos feltételei:

 • ha új ingatlan építését vagy vásárlását tervezed, de még nincs gyermeked, előre legfeljebb három gyermeket vállalhatsz, használt lakás vásárlásakor és egyéb ingatlancélnál maximum két gyermek vállalható előre,
 • CSOK gyerekvállalási határidők: egy gyermek esetén négy év, két gyermek esetén nyolc év, három gyermek esetén pedig összesen 10 év áll a rendelkezésedre,
 • 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás igénylése esetén a gyerekvállalási határidő mindenképpen 10 év,
 • meglévő gyermeknek számít az, aki még nem töltötte be a 25. életévét, ezenkívül a terhesség 12. hetét követően a magzat után is igénybe vehető a támogatás,
 • gyámság alatt álló gyermekre is igénybe lehet venni a támogatást,
 • ha korábban már részesültél lakástámogatásban, akkor a támogatási összeg különbözetét kaphatod meg egyéb feltételek teljesülése esetén, de csak abban az esetben, ha a korábbi gyermekvállalásodat már teljesítetted. Ha még nem született meg az előre vállalt gyermek, akkor a különbözetet sem igényelheted.

A CSOK-os ingatlannal kapcsolatos feltételek:

 • meglévő ingatlantulajdon megtartásával is igényelhető a CSOK,
 • a CSOK-os ingatlanon kívül az igénylőknek bármennyi ingatlanjuk lehet,
 • használt lakás vételára akár több, mint 35 millió forint is lehet,
 • a támogatott ingatlanban házastársak, élettársak esetén mindkét félnek tulajdont kell szereznie,
 • korábban értékesített ingatlan vételárát nem szükséges beforgatni a CSOK támogatott új építésű vagy használt ingatlanba,
 • CSOK felújításra: bizonyos feltételek mellett igényelhető ingatlanbővítésre és korszerűsítésre is,
 • támogatott személy a CSOK-ingatlan vételárát maximum 10 százalékban fizetheti készpénzben.

A CSOK-hoz szükséges dokumentumok

A CSOK igényléshez kezdetben akár több tucat igazolást is be kellett mutatni, ami hosszúvá és bonyolulttá tette a folyamatot. Ez 2018. március 15-től megváltozott, azóta elég, ha az igazolások beszerzése helyett nyilatkozik az igénylő a következőkkel kapcsolatban:

 • büntetlen előélet,
 • köztartozás-mentesség,
 • házastársi kapcsolat,
 • meglévő gyermekek,
 • elvált szülők kiskorú gyermekének az elhelyezése,
 • közös háztartásban élés,
 • örökbefogadás,
 • gyámság fennállása,
 • tanulói vagy hallgatói jogviszony,
 • megváltozott munkaképességű személlyé válás,
 • arról, hogy nem családtagtól vásárolják az ingatlant,
 • 180 napon belüli biztosítottság
 • korábban már felvett, vissza nem térítendő támogatás,
 • a megadott adatok ellenőrzése.

A nyilatkozattétel lehetősége egyszerűbbé és gyorsabbá tette az igénylési procedúrát, de ez nem jelenti azt, hogy olyan körülményről is lehet nyilatkozni, ami nem felel meg a valóságnak, ugyanis a NAV minden nyilatkozatot ellenőriz!

Egyedül a társadalombiztosítási jogviszonyról nem elég a nyilatkozat, arról be kell mutatni az igazolást. A többi dokumentum esetében te döntheted el, hogy nyilatkozol, vagy az igazolást mutatod be.

(forrás: bank360.hu)

 

Melyek a kizáró okok?

Az igénylővel kapcsolatos kizáró okok:

 • ha élettársi kapcsolatban élsz vagy egyedülálló vagy, akkor előre vállalt gyermekre nem vehető igénybe a támogatás – már megszületett gyermekre viszont igen,
 • előre vállalt gyermeknél legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie,
 • ha bírósági eljárás folyik ellened,
 • ha köztartozásod van,

A gyermekekkel kapcsolatos kizáró okok:

 • terhesség esetén a magzat a 12. hétig előre vállalt gyermeknek számít, így a meglévő gyermekre vonatkozó feltételek nem vonatkoznak rá,
 • ha a gyermeked elmúlt 25 éves (a tanuló jogviszony nem befolyásolja a korhatárt),
 • ha a gyermeked lakcíme nem egyezik meg a tieddel,
 • ha a gyermek már foglalkoztatási jogviszonyban áll, és olyan összegű rendszeres jövedelemmel rendelkezik, amiből finanszírozni tudja az „indokolt” szükségleteit, vagyis ha a gyermeked már dolgozik, rendszeres jövedelemmel rendelkezik.