Díjnyertes enteriőr a Westfaliában: ismerd meg a LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője különdíjasát!

Januárban zajlott a Lakberendezők Országos Szövetségének pályázata, melynek keretében a Westfalia egyik lakásának berendezését kellett megtervezni. A verseny szakmai különdíjasával, Salamon Enikővel beszélgettünk.

A LOSZ Év Lakberendezője 2021 kiemelt támogatójaként a Westfalia is részt vett a nyertesek kiválasztásában. Nem volt könnyű dolgunk, jobbnál jobb tervek érkeztek, az elbírálásnál mégis egyetértettünk abban, hogy Salamon Enikőnek ítélnénk a szakmai különdíjat. Enikő teljes pályaművét itt tudod megcsodálni, ha pedig kíváncsi vagy a többi díjazottra, kattints ide. És most jöjjön Enikő bemutatkozása – ismerd meg a LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője szakmai különdíjasát!

Gratulálunk a tervhez, profi és inspiráló munka! Bemutatkoznál pár mondatban?

Eredetileg szociológus és viselkedéselemző pszichológus végzettségem van, és sokáig egészségügyi menedzsment, projekt menedzsment és egészségfejlesztés területén dolgoztam. A kislányom születése után nem sokkal döntöttem úgy, hogy belevágok, és megvalósítom ezt az álmom, hogy lakberendezéssel és professzionális látványtervezéssel foglalkozzam hivatásszerűen. Nem volt egyszerű újdonsült anyukaként, masszív alvásmegvonástól szenvedve, abban a minimális „szabadidőmben”, ami általában az éjjeli és hajnali órákra korlátozódott egy új szakmát megtanulni, gyakorolni, dolgozni benne, de mindig is szerettem a kihívásokat, nagyon keményen tudok dolgozni a céljaimért, és minden erőfeszítésemet végig kísérte az alkotás öröme.  Ezzel a pályával, úgy érzem, végre megtaláltam a helyem, kiteljesedhetek benne, kiélhetem a kreativitásom, a maximalizmusom, és emellett emberekkel foglalkozom, és az egyik legfontosabb dologgal az életünkben: a környezettel, ami körbevesz minket minden nap, az otthonunkkal. Ez a szakma nem kicsit pszichológia is egyébként.

A pályázatban egy magyar vlogger és játékfejlesztő álomotthonát kellett kialakítani, aki otthonról dolgozik, agglegény-életet él, és szeret sportolni. Lakberendezőként ennyi információ alapján is biztosan megrohamoznak az ötletek. Melyek voltak a tervezés legfontosabb szempontjai?

Tervezési koncepcióm középpontjába egy modern, férfias, fiatalos, praktikus, mégis extravagáns és kényelmes otthon megteremtését helyeztem. Szerettem volna a megrendelő igényeinek 100 százalékban megfelelni, minden kívánságának eleget tenni, és mindezt úgy, hogy közben valami egyedit alkotok.

A terved ideális életteret biztosít a vloggerünknek, és tényleg tökéletesen illeszkedik az életstílusához. Kihívást jelentett vagy inkább inspirált a tervezésben a berendezendő avantgarde lakás szabálytalan alaprajza?

Kihívás volt, de meg is adta a feladat szépségét. Mindenhova egyedi bútort terveztem, egyedi, nem hétköznapi megoldásokkal, hogy a rendelkezésre álló alapterület minden (szabálytalan) négyzetcentije megfelelően hasznosuljon.

Van kedvenc helyiséged, amit a projektjeid során a legjobban szeretsz berendezni? A Westfalia lakásában melyik volt ez a helyiség?

A konyha, ami kiemelt fontosságú helyiség – az „otthon lelkének” is szokták mondani – és az egyik legkomplexebb tervezői feladat, a kedvenc kihívásaim közé tartozik, és a Westfalia projektben is ezt élveztem a legjobban. Válaszfalak bontásával nyitottabbá és tágasabbá tettem a teret, és abszolút kihangsúlyoztam a lakás egyik fő attrakcióját, a nagy méretű erkélyt és a csodálatos kilátást, melyet az egyedi formatervezésű konyhaszigetnél ülve is lehet élvezni, vagy akár a szigettel egybeépített kinyitható étkezőasztalnál. A konyha a lakás adottságai miatt kicsi, de funkcionálisan abszolút minden igényt kielégítő, és mindemelett egy igazán egyedi, modern design, mind színében, anyagaiban és formatervezésében.

Szakmabeliként hogy látod, miért érdemes profi lakberendezőre bízni az otthonunk kialakítását?

Ez egy szerteágazó és összetett szakma, amit kevesen látnak át. Itt nemcsak bútorok és színek kiválasztásáról van szó, hanem sokkal többről. Egy jó lakberendezőnek pontos építészeti alaprajzot kell tudnia felrajzolnia, gyártmányterveket, teljes konszignációt kell készítenie, világítási tervet, burkolatkiosztási tervet pontos mennyiségi számításokkal, és még sorolhatnám. Emellett a látványtervezés egy külön szakág, és én nagyon fontosnak tartottam, hogy ebben tovább kepézzem magam, hogy kiemelkedő minőséget tudjak biztosítani a fotórealisztikus 3D látványtervezés terén külső segítség nélkül. Elengedhetetlen továbbá a kreativitás, a stílusérzék, a trendek, az új technikák, anyagok ismerete, és ami ugyanannyira fontos, az emberek, a megrendelők kiismerése.

Szerintem egyre többen látják be, hogy hatalmas segítség egy szakember bevonása az otthonuk (vagy munkahelyük, irodájuk, üzletük stb.) tervezésébe és megvalósításába. Rengeteg időt és energiát lehet megspórolni vele, plusz kiküszöbölhetőek a később jóval költségesebb módon orvosolható esetleges jövőbeni hibák és problémák. Sokan azért választanak lakberendezőt, mert szeretnék látni a terveket képeken, ami segít nekik döntéseket hozni, vizualizálni az egészet, sokan meg tényleg nem is tudják, hol kezdjenek neki az egésznek, mert nagyon nehezen ismerik ki magukat az ezen a területen is jelentkező információs dömpingben. Sokaknak ahhoz is kell segítség, hogy megtalálják a saját stílusukat, ami az ő egyéniségükhöz, életvitelükhöz leginkább megfelelő. Elvesznek a bőség zavarában, és útmutatásra van szükségük.

Nekem az a tapasztalatom, hogy amikor valaki abba az életszakaszba ér, hogy végre megvalósíthatja az álomotthonát, akkor szeretné, hogy minden tökéletes legyen, ezért szakemberre bízza a tervezést, hogy jó kezekben legyen.

Ha szükséged van egy szuper lakberendezőre, jó szívvel ajánljuk Salamon Enikőt!
Facebook: https://www.facebook.com/studioshine3d
Instagram: https://www.instagram.com/studioshine3d

Ha pedig még nem találtad meg a tökéletes lakást, ne várj tovább: lépj velünk kapcsolatba most, hátha elcsípheted álmaid otthonát a Westfalia utolsó elérhető ingatlanjai közt!