Előnyben a Westfaliához hasonló energiatakarékos lakások! – Itt vannak az új rezsiszabályok

Július 21-én rendkívüli tájékoztatón hirdette ki a kormány a rezsicsökkentés változtatásának részleteit. Németh Szilárd rezsibiztos bejelentése után a Magyar Közlönyben is megjelent a rendelet az energia- és földgázárak szabályozásáról. Szeretnéd jobban átlátni, milyen változásokat von maga után a kormányrendelet? Olvass tovább, összeszedjük a lényeget!

A kormány energiavészhelyzetet hirdetett, melynek keretében hétpontos intézkedésterv készült. Ennek egyik pontja a rezsicsökkentés csökkentését rendeli el. A döntést Németh Szilárd így indokolta: „…ilyen háborús körülmények között nem tartható fent, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt, és mindenki korlátlanul fogyasszon”.

Az augusztus 1-től életbe lépő rendelettel tehát a fogyasztás csökkentésére szeretnék rábírni a lakosságot. A rezsibiztos hozzátette, hogy a megugró piaci árakat nem lehet rászabadítani a lakosságra, ezért a kormányrendelet meghatároz egy fogyasztási limitet, mely alatt marad a rezsicsökkentett ár. A limitet túllépve pedig egy új tarifa, az ún. lakossági piaci ár lép életbe, mely a rezsicsökkentett és a versenypiaci árak között helyezkedik el. Leegyszerűsítve: villany esetén ez a rezsicsökkentett ár duplája, gáz esetén pedig a megszokott ár hétszeresével kell számolnunk.

Nézzük a részleteket!

  • Villamosenergia fogyasztási limit: 2523 kWh/év (210 kWh/hó).
  • A limit alatt 36 forint/kWh marad, ezt túllépve 70,1 forint lesz 1 kWh áram.
  • Az éjszakai áram a limit alatt 23,1 forint/kWh, ezt túllépve 62,9 forint.
  • A hőszivattyúk kedvezményes H tarifája korlátlan: 36 forint/kWh. A rendelet hatálya alól kivették a B GEO árszabást, ami a hőszivattyúk kedvező áramtarifa melletti működtetéséhez kell. Szintén kivették a kedvezményes H tarifát is a fűtési idény idejére, tehát a H tarifa szerinti árammennyiséget nem kell figyelembe venni a fűtési idényben.
  • Földgáz fogyasztási limit: 1729 m3/év (144 m3/hó).
  • A limit alatt 102 forint/m3 marad, ezt túllépve 747 forint lesz 1 m3 gáz.
  • Családok számára továbbra is igénybe vehető a nagycsaládos kedvezmény, mely a fogyasztási limitet a következőképpen módosítja: 3 gyermek esetén 600 m3-rel, ennél több gyermek esetén pedig gyermekenként plusz 300 m3-rel magasabb a fogyasztási limit.
  • Azoknál a társasházaknál, ahol egy gázmérő van, lakásonként felszorzódik a kedvezmény mértéke. Erről nyilatkozni kell a szolgáltató felé.

Hogy mennyi időre szólnak a fenti szabályok? Várható, hogy a kormány negyedévente változtat majd a rendeleten: a fenti változások év végéig érvényesek, és a kormány december 30-ig felülvizsgálja a stratégiát, melyet negyedévente fog ismételni. Nem kérdés, hogy az új szabályok hatással lesznek az ingatlanpiacra, és hogy az előttünk álló időszakban jól jön minden energiatakarékos tipp. Ha kíváncsi vagy, hogy csökkentheted otthonod havi költségeit, olvasd el erről szóló blogbejegyzésünket!