Nem gondoltad volna, mennyire KELL neked is erkély!

Erkély: 10 tipp, hogyan teremts Te is balkonkertvárost

Ki mondta, hogy a kertvárosnak a belvárostól messzire kell lennie? Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy az erkélyeden is kialakíthatsz olyan teret, ami egy kert örömét nyújtja a város szívében? Ez a balkonkertváros, hiszen behozzuk a kertvárost a balkonodra. Mondunk majdnem egy tucat mesterfogást, aztán biztos, hogy olyan újépítésű lakást szeretnél majd, ahol van erkély.

  1. mesterfogás: Három szín uralkodjon, alap: zöld!

Mielőtt kialakítanád a kis balkonkertedet, ugyanúgy el kell döntened, milyen színek lesznek a legfontosabbak, mintha a lakásod belsejéről lenne szó. Egyáltalán nem mindegy, hiszen arra vállalkozunk, hogy teljes értékű kertélményt hozzunk egy mondjuk 8 négyzetméteres erkélyre. Három fő színt érdemes használni, amiből az egyiket az örökzöld növények vaskos sötétzöldje határozza meg. A zöldnek több árnyalatát is lehet használni, a frissebb levelibékaszíntől a lilás árnyalatokig bezárólag. Élénk színekből azonban legföljebb három legyen, mert ennél több zsúfolttá teszi a kis teret.

  1. mesterfogás: Dobd föl a cserepeket!

Nem kell mindenből a legdizájnosabbat választani. Egyszerű szürke kaspóból vagy régi ütött-kopott virágcserépből szuper dolgokat lehet alkotni, ha nem riadsz vissza egy kis kreatívkodástól. És miért is tennéd? Csak fesd át, ragassz rá színes cserépdarabokat, kösd körbe szalaggal, tegyél a benne álló növény tövébe színes kavicsokat dekorációs rétegnek vagy halmozz egymás tetejére több cserepet. A dekorkavics egyébként hasznos is, mert így a földet nem veri föl a gaz.

  1. mesterfogás: A méret a lényeg! Legabbis számít.

Persze főleg egymáshoz képest: ha ugyanakkora méretű kaspókat és növényeket vásárolsz, azzal minimalista hatást érsz el, ami rendesnek rendes, viszont elég unalmas és idejétmúlt is kicsit. Válassz különböző méretű, de egymáshoz szépen arányosan illeszkedő növényeket, virágtartókat, cserepeket! Ha a balkonod nagyon kicsi, ne vegyél sok kicsi növényt, hanem inkább egy nagyobb ládába ültesd össze őket, így optikailag nagyobbítod a teret. Ha nagy növényeket veszel, mindig vedd figyelembe, hogy ezek földdel és kaspóval együtt már rémesen nehezek lehetnek!

menő erkély és balkon

  1. mesterfogás: Válaszd a jó növényeket!

Mindig vedd figyelembe, hogy a növényeket különböző mértékben, de gondozni kell! Ha kevés időd vagy kedved van erre, akkor olyanokat válassz, amik kevés karbantartást, ápolást, öntözést igényelnek, és mindenképp olyanokat, amik jól ellenállnak a változékony budapesti időjárásnak!

  1. mesterfogás: Asztalt és széket az erkélyre!

Ha jó bútorokat választasz és el sikerül találnod a feelinget, minden évben hónapokon keresztül kint fogtok enni, kávézni, borozni, beszélgetni, csókolózni, sírni, nevetni és szeretni. A lényeg: napnak ellenálló szín, víznek ellenálló anyag, legyen könnyen hordozható, de a szél ne kapjon bele. Aztán tiétek a világ.

  1. mesterfogás: Vigyük ki a magánéletet!

Bújj el, légy mégis kint! Bambuszfalat a szomszéd irányába, néhány nagyobb növényt a szemben lakó szemvonalába és máris biztonságban vagytok a kíváncsi tekintetektől, a nap viszont föntről simogat. Es pont ez az, ami egy jó erkélyt az élet utánozhatatlan terévé tesz.

menő erkély és balkon

  1. mesterfogás: Nézz a lábad alá!

A greslappal burkolt erkély könnyen feldobható műfű szőnyeggel, bambusszal, klikkelhető faborítással vagy néhány gyékénnyel. Nem kell, hogy a balkonod padlója unalmas legyen, de itt is vedd figyelembe a három szín elvét, amit az elején mondtunk.

  1. mesterfogás: Függőlegesen is lehet!

Csak pötyögd be a keresőbe, hogy veritcal garden és dobd el az agyad, mert elképesztően jó dolgokat lehet kihozni fillérekből. Persze megépíttetheted kertésszel vagy vásárolhatsz készen is, de könnyen lehet, hogy a DIY-ban olyan dolgokra lelsz, amiknek a létezéséről se tudtál eddig.

  1. mesterfogás: Világíts!

Ahogy a hygge-vél foglalkozó cikkünkben írtunk a világításról, az az erkély esetében is érvényes. Ez a legolcsóbb és leghatékonyabb módja az atmoszférateremtésnek. Nyugodtan használj elemmel működő, filléres ledsort, rendelj kínából fáklyalángot utánzó villanykörtét, nincsenek határok. Ha kicsi a balkon, akassz fel egy tükröt és tekerd körül égősorral, csoda!

menő erkély és balkon

  1. mesterfogás: Gondolj a tartósságra is!

Ha az erkély részben fedett is, az itt elhelyezett dolgok ki vannak téve az elemeknek, ezért mindig gondolj arra, milyen időjárási viszontagságoknak kell ellenállniuk a növényeknek, bútoroknak, lámpáknak! Minden legyen kényelmes és strapabíró, hogy nyugodtan dőlhess hátra és élvezhesd a mini Édenkerted anélkül, hogy állandóan aggódnod kéne! Hiszen pont ezért van erkélyed.

Érdekel, mennyire király erkélyes lakásokat kínálunk?

Kattints az alábbi képre és tudj meg többet!

 

válassz erkélyes lakást