8 dolog, amit sose vegyél másodkézből

A háztartásba rengeteg minden kell, ennek egy részét jó ötlet használtan, internetes piacterekről vagy régiségkereskedőktől megvásárolni. Vannak viszont olyanok, amiket sosem érdemes másodkézből venni. Ezek közül talán ez a 8 a legkevésbé ajánlott.

1. Főzőedények

A konyhát felszerelni nem kis beruházás, a bútorok és gépek ára is borsos. Újlakás vásárlásánál annyi könnyebbség van, hogy a gépek és a konyhaszekrény általában benne vannak az árban. Sokan hajlamosak arra, hogy azon spóroljanak, amin tudnak. Például a fazekakon, lábasokon, serpenyőkön. Nem jó ötlet. Sosem tudni, hogyan és mire használta ezeket az első tulajdonos. Ha például egy teflonserpenyőt túlságosan felhevítettek vagy fémeszközökkel összekarcolták rajta a bevonatot, a főzés során káros anyagok juthatnak az ételbe. Persze van kivétel: a tömör réz vagy öntöttvas edények gyakorlatilag sosem mennek tönkre, ezeket akár meg is lehet vásárolin vagy éppen örökölni.

2. Gyerekülés

Igaz, hogy jó minőségű, vadiúj ülések drágák. Nemritkán kétszázezer forintba is kerülhetnek, mégis azt mondjuk: soha ne vegyél használt autósülést. Idegentől legalábbis semmiképp. Sosem lehetsz biztos benne, hogy az adott ülés nem volt-e érintett balesetben, illetve mikor és hol vásárolták. Hiába tűnik sértetlennek az ülés, egy baleset olyan sérüléseket okozhatott benne, amelyek kívülről nem láthatók, de érinthetik annak biztonságosságát. Sokan nem tudják, de a gyereküléseknek lejárati idejük is van, ez általában 10 év. Ha olyasvalakitől kapsz egyet, akiben teljes mértékben megbízol, akkor is nézz utána, hogy az adott típust nem hívta-e vissza a gyártója és nem járt-e le a szavatossági ideje.

3. Porszívó

A legjobb porszívók újonnan akár kétszázezer forintba is kerülhetnek, használtan pedig ennek töredékéért lehet őket kapni, komoly másodlagos piacuk alakult ki. A probléma ezekkel az, hogy fogalmad sincs, mit szívott fel velük az előző tulajdonos. A porszívókban rengeteg baktérium és poratka képes megülni, ami egészségtelen lehet. Ráadásul miért válna meg valaki egy kiváló porszívótól, hacsak nincs benne valami suskus? Ha mindenképp használtat vennél, inkább nézz utána a gyártó által felújított daraboknak, azokkal jobb vételt csinálsz, még ha drágábbak is.

4. Ágymatrac

Igen, a matracok is sokszor nagyon drágák, de megérik az árukat. Az, hogy egy jó nap a kiváló éjszakai alvással kezdődik, nemcsak marketinges szlogen, hanem a meztelen valóság. A testnek és a szellemnek jó minőségű alvásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjenek. A jobb matracok 7-10 évig őrzik meg eredeti formájukat. Egy használt matracról sosem tudhatod biztosan, milyen régi. Ha ez nem győz meg, gondolj bele higiéniai szempontból is.

5. Sminkcucc

Mi is nagyon szeretjük a szép sminket, de lepasszolt sminket használni nem jó ötlet, még akkor sem, ha a testvéredtől vagy a legjobb barátnődtől származik. Lehet persze venni másodkézből, de csak abban az esetben éri meg, ha a csomagolás TELJESEN sértetlen, a lejárati idő pedig nem múlt el tavaly karácsonykor. Ne tedd ki a bőröd más emberek baktériumflórájának, mert nemcsak nem higiénikus, de ha nincs szerencséd, valami jó kis betegséget is elkaphatsz.

6. Cipő

Minden ember lába egyedi, egy használt pár cipő pedig már valószínűleg ráidomult valaki másnak a lábára. Ez nemcsak kényelmetlenné teheti, de tartós láb-, derék- és hátfájáshoz vezethet. Arról nem beszélve, hogy a lábgomba akár hosszabb idő elteltével is fertőző marad, ha pedig elkaptad, nagyon nehéz megszabadulni tőle.

7. Bukósisak

Egy bukósisak az első esésig használható, utána meg kell semmisíteni. Ez akkor is igaz, ha külsérelmi nyomok nincsenek rajta. Egy használt sisakról nem tudhatod, mi történt a korábbi tulajdonosával. Nem biztonságos, így nem is éri meg.

8. Fürdőruha

Sok turkálókban árulnak fehérneműket és fürdőruhákat is. Ezt be kéne tiltani. Egyáltalán nem higiénikus más levetett alsóneműjét viselni. Erre több szót fecsérelni nem is érdemes.