Gombhoz a kabátot? Na ne! – 3 indok, hogy a lakáshoz alakítsd a berendezést és ne fordítva

Hamarosan költöznél? Valószínűleg még nem sejted, milyen sok felesleges holmi halmozódott fel körülötted, és mennyi bútort lenne érdemes lecserélni vagy felújítani. De ne aggódj, a költözés olyan lesz, mintha felvennél egy igazlátó szemüveget: hirtelen átlátsz a megszokás homályán, és szembesülsz vele, mire van szükség az új helyen.

…persze szerencsésebb, ha ezt már előre tudod, és nem a régi berendezés alapján választasz lakást, hanem az új otthonodhoz alakítod a bútorzatot. A gombhoz varrnád a kabátot? Inkább ne! Íme három nyomós érv, hogy miért kezdj tiszta lappal a berendezés terén is.

1. Nem is gondolnád, milyen hátráltató!

Ha évek óta ugyanaz az enteriőr vesz körül, pont a megszokás miatt nem tűnhet fel, hogy bútoraid megkoptak, elavultak, vagy valójában már nem szolgálják a kényelmedet. És ott vannak a felesleges kacatok, melyek szekrények és fiókok mélyén, ágyak alatt, a garázsban vagy a tárolóban halmozódnak észrevétlenül, és ha a költözés miatt nem kéne mindent bedobozolni, sosem kerülnének elő…

Márpedig a lakóhelyváltás aranyszabálya, hogy a használaton kívüli tárgyakat ne hurcold magaddal az új lakásba, és tarts szigorú revíziót: melyik bútor érett meg rá, hogy túladj rajta, és melyik szorul javításra, ráncfelvarrásra. Ha megszabadulsz a felesleges dolgoktól, az nemcsak a csomagolásnál, szállításnál és kipakolásnál jelent könnyebbséget, de abban is segít, hogy teljesen friss szemmel tekints az új helyre, és kötöttségek nélkül tudd berendezni és kihozni belőle a maximumot. Ne feledd, az új otthonod egy másik tér, más adottságokkal és lehetőségekkel – máshogy is kell kialakítanod! Ne hagyd, hogy visszahúzzon a múlt, mondj búcsút a réginek, vagy alakítsd a stílusát az új lakáshoz!

2. Most újíts, ne máskor!

A költözés mindig tiszta lap, tökéletes lehetőség, hogy újjászüless és friss energiákkal indíts új fejezetet az életedben. A környezetváltás a saját „birodalmaddal” való viszonyodat is gatyába rázza: sokkal pontosabban fogod látni, mid van, tudatosabb lehetsz a tárgyaid, bútoraid értékével kapcsolatban, és mindentől megszabadulhatsz, ami már csak hátráltat. Könnyebben kifejezheted önmagad a berendezésen keresztül, optimalizálhatsz, komfortosabb és stílusosabb életteret alakíthatsz ki magadnak. A végén pedig hatalmas megkönnyebbülés lesz hátradőlni a frissen berendezett lakásban, ahol nem hangolnak le többé felesleges kacatok és elnyűtt bútorok.

A tárgyi környezetünk a mindennapok szintjén tehet boldogabbá – vagy épp terhelhet –, megéri energiát áldozni rá, hogy esztétikus és megfelelően funkcionáló, korszerű berendezés vegyen körül, mert ez észrevétlenül nagyon jó hatással lehet a közérzetünkre. A rendezett, átlátható élettér igazi dopping a léleknek. Gondolj bele, mennyivel jobban érzed magad egy frissen kitakarított lakásban! A rend fenntartásában is segít, ha pont annyi tárgyad van, amennyit valóban használsz, és ha a berendezés 100%-ban téged tükröz, több motivációd lesz a takarításban. Ha a jövőben elkerülnéd a felhalmozást, itt egy kis segítség, hogy mire nincs szükséged.

3. Régi darab, de fontos emlék? Így is lehet happy end!

Mielőtt azt gondolnád, hogy őrült vásárlásra biztatunk, leszögezzük: megújulni nemcsak a bútorzat teljes lecserélésével lehet! Természetesen nem kell mindent kidobnod, az igazi „otthonérzéshez” a tárgyi emlékek is hozzátartoznak – de fontos, hogy válogass észszerűen, és csak azt tartsd meg, amihez komoly érzelmi kötődésed van.

Ha bútoraid csak kisebb ráncfelvarrásra szorulnak, szórakoztató program lehet, ha újratervezed őket. Egy kopott szék átfestése vagy újrakárpitozása például teljesen átértelmezheti az adott darabot, egyszerre lesz egy új bútorod, és az emlék is megmarad. Sőt, ha még idősebb, retro vagy antik tárgyhoz ragaszkodnál, nem feltétlenül kell felújítanod. A lakberendezési trendek közt hódít az eklektika, ami sokszor épp kidomborítja az időmúlás nyomait: a régi és az új kontrasztja egyedi és sikkes stíluselem lehet, ha eltaláljuk az arányokat.

Ha pedig belátod, hogy egy bútordarab már inkább nyűg, mint kellemes emlék, költséghatékony és környezettudatos megoldás, ha meghirdeted egy online adok-veszek csoportban. Itt kis szerencsével akár el is cserélheted valamire, amire szükséged lesz az új lakásban. És ott vannak az adományboltok: ha például egy sosem használt ajándékról van szó, sokkal kevésbé lesz rossz érzés túladni rajta, ha tudod, hogy valakin segíteni fog.

Fontos, hogy az új berendezés tervezésekor légy tudatos, és őszintén lásd be magadnak, hogy mit kell kidobni, lecserélni vagy felújítani. Hidd el, hosszútávon kifizetődnek ezek a befektetések, az életszínvonaladon fogod látni. Apropó színvonal: ha még nincs meg az álomlakás, most nézz szét a Westfalia ingatlanok között, mert gőzerővel haladnak a befejezés felé, és egyre több gazdára talál!