Gyerekekkel élsz? Ezt mindenképp olvasd el: 5+1 lakberendezési tipp Neked!

Imádjuk a gyerekeinket. Ettől még el kell ismerni: hatalmas pusztítást okozhatnak a lakásban. Adunk néhány tanácsot, amikkel rengeteg fejfájástól védheted meg magad, amíg a lurkók felnőnek, és többé nem jelentenek veszélyt a bútorokra.

 

1. Túl szép? Inkább ne vedd meg vagy pakold el pár évre!

Ez rögtön talán a legfontosabb szabály, ha kisgyerekek mellé veszel otthonra bútorokat. Szinte bámulatba ejtő az a pusztítás, amit egy totyogós akár néhány perc alatt a legnagyobb cukiság mellett véghez tud vinni. Bármi, ami összekenhető, törékeny, összeütögethető, bele lehet karcolni vagy rajzolni lehet rá, elkerülhetetlenül magán viseli majd ezeket a harci hegeket. Semmi se legyen olyan szép, amin nem tudnád elviselni őket. Minden legyen vagy nagyon olcsó vagy szuper ellenálló, esetleg a kettőnek a közös halmaza. Különben rájössz, hogy a tölgyfa ebédlőasztal lapját kitartó munkával egy műanyag vajazókéssel is el lehet fűrészelni.

2. Most felejtsd el a világos szőnyegeket!

Belegondoltál már, hogy a szállodák folyosóin miért van mindig aprómintás szőnyeg? Igen, a minta jól elrejti az összes foltot, cseppet, pöttyöt és ki tudja még mit, ami a nagy járkálás során keletkezik rajta. Ezt a trükköt nyugodtan alkalmazhatod otthon, sötétebb színekkel, akár vörössel, barnával, szürkével is.

 

3. Nem mosható gépben? Nem neked való!

Az olyan szőnyegek, párnák és lakástextilek, amik nem moshatók gépben, alapvetően nem valók kisgyerek mellé. A hatalmas nyersgyapjú szőnyeget föl kell szedni a nappali közepéről, amúgy sem jó, hogy ott van, mert elbotlik benne a totyogós. A konyhai mosogató, a fürdőszobai csap és a kád elé lapos szövésű pamut rongyszőnyeg kerüljön, mégpedig akkora, hogy beférjen a mosógépbe. Minden héten egyszer mosd ki őket, egy-két évig újnak látszanak. Ugyanez vonatkozik a nappali takarókra és díszpárnákra is. Rengeteg stressztől és költségtől kíméled meg magad, ha nem kell a tisztítóba járnod, hanem csak a mosógépig kell elmenned.

4. Amit nem lehet könnyen letörölni, az mindig mocskos lesz.

A legjobb példa talán az ebédlőasztal, mert azon aztán minden lesz az ételen kívül is: sólisztgyurma, tempera és vízfesték, zsírkréta, sár, apró zsíros kéznyomok tucatjai. Olyan felületekre van szükséged, amikről mindez könnyen letörölhető egy nedves mikroszálas ronggyal vagy maximum mosogatószeres szivaccsal. Ami ezt nem bírja, az nem a te lakásodba való. Ez van, pár év múlva megveheted majd, de most nincs itt az ideje.

 

5. A rések és zugok nem a barátaid.

A gyerekek annyit morzsálnak, hogy néha egészen azt hihetjük, hogy bepanírozták és kisütötték őket. Minden zug, rés és lyuk a lakásban morzsával lesz tele, nem beszélve a beletömött gyurmáról, beszorult legoemberfejről, filctollkupakról és mindennemű törmeléktől, amit csak el lehet képzelni. Ennek egy módon állhatsz az útjába: eleve kerüld az olyan berendezési tárgyakat, amiken sok olyan hely van, amibe apró tárgyakat lehet betömni, bedugni, beszórni vagy beleszorítani.

+1. A virtuáliskeksz-teszt

Bármilyen bútort, szőnyeget, dísztárgyat készülsz megvenni, képzeld el, hogy a gyereked háztartási kekszet rágcsál el fölötte. Ha erről a legrosszabb rémálmod jut eszedbe, felejtsd el az egészet! Mármint nem a gyereket, hanem a tárgyat 🙂

Neked is van gyereked? És egy jó tipped? Írd meg nekünk kommentben!