Harc a pollenek ellen: 7 dolog, amivel könnyebben átvészelhető az allergiaszezon

Küszöbön a nyár, süt a nap, virágba borult a természet… Több okunk is van örülni az év ezen szakaszának, de azok számára, akik allergiával küzdenek, komoly megpróbáltatást jelent ez az időszak. Tippjeinkkel jelentősen csökkentheted a polleneket a lakásban!

Az idei allergiaszezon keményebb az átlagosnál, az enyhe tél és a hosszú tavaszi szárazság miatt idén ugyanis nagyobb a levegő pollenkoncentrációja. Szerencsére az allergiás tünetek nemcsak gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők: sok múlik azon is, milyen körülmények vannak az otthonunkban. Téged is érint az allergia? Hoztunk 7 tippet, hogy könnyebben átvészeld ezt az időszakot!

  1. Az ágynemű tisztasága kiemelten fontos az allergiaszezon alatt, mivel ez az a lakástextil, amivel egész éjjel érintkezik a testünk. A lakástextilek márpedig igazi porgyűjtők, és akár egy szivacs, úgy szívják magukba a polleneket is. Mit tehetsz ez ellen az allergiaszezon idején? Mosd gyakrabban az ágyneműhuzatot, sose szellőztesd az ablakban az ágyneműt, a szárítást is a lakáson belül oldd meg, és ágyazz be minden nap, hogy a lehető legkevesebb allergén anyag jusson az ágyadba!
  2. A függöny a pollengyűjtés szempontjából szintén kulcsfontosságú: egyrészt ez is egy pollenmágnes lakástextil, másrészt a függönnyel találkozik először az ablakon bejövő levegő. Ezért ugyanaz vonatkozik a függönyökre, mint az ágyneműre – az allergiaszezon alatt mosd gyakran, és csakis a lakáson belül szárítsd őket!
  3. A szőnyeg sem elhanyagolható. Minél vastagabb, szőrösebb szőnyegről van szó, annál több felület van rajta a pollenek megtapadásához. Porszívózz sűrűbben az átlagosnál, és lehetőleg használj HEPA-szűrős porszívót, mely kiszűri az allergiás tüneteket kiváltó részecskéket. A porszívózás mellett gyakran moss fel a lakásban!
  4. Az allergiaszezon alatt minimalizáld az otthonod lakástextileit! Az allergiád erősségétől függően tedd félre a dekorációs funkciót betöltő textileket – lehet, hogy ezekben a hónapokban érdemes őket elzárni a gardróbba, hogy minél kevesebb pollenforrás tárgy vegyen körül otthon. A gyerekek plüssjátékait is válogassátok át, a kevésbé fontos darabok szintén elmehetnek pár hét pihenőre egy kényelmes dobozba. 🙂
  5. A fentiekből már sejtheted, hogy a vízszintes felületek gyakori portalanítása is sokat segíthet. A hagyományos textilek helyett használj mikroszálas törlőkendőt, ami nagyobb por- és részecskemegkötő képességgel rendelkezik, így hatékonyabban távolíthatod el vele a különböző felületekre tapadt polleneket is.
  6. A levegő szűréséhez két tippünk van: az egyik a pollenszűrős szúnyogháló, mellyel jelentősen csökkenthető a lakás levegőjébe jutó irritáló anyagok mennyisége. A másik a légtisztító berendezés, ami szintén hatékonyan kiszűri a polleneket, de nemcsak az allergiaszezon alatt, hanem az év 365 napján, például a fűtésszezonban is szuper hasznos eszköz.
  7. Tudtad, hogy a levegő pollenkoncentrációja a hajnali és kora reggeli órákban a legmagasabb? A szellőztetést épp ezért érdemes másik napszakra időzíteni: akármilyen frissnek hat a hűvösebb levegő, ebben a pár órában juthat be a legtöbb pollen a lakásba.