12 trükk, hogy nagyobbnak látsszon a fürdőszobád

Sokan vagyunk, akik mindig úgy érezzük, a tér nem elég tágas nekünk. Vagy tényleg kicsi a fürdőnk. Álmaim fürdőszobájában külön kád és zuhanykabin, szekrény a törülközők, tísztítószerek és fehérneműk számára elegendő tárolóhellyel, két mosdó és esetleg egy pad is van, ha épp ott támadna kedvem olvasgatni. A valóság persze nem feltétlenül ilyen.

Ezek a profi belsőépítészektől kölcsönzött, kipróbált trükkök biztosan segítenek nekünk, hogy falak mozgatása nélkül, optikailag bővítsük akár duplájára a vizes helyiséget.

1. Párosítsunk fehéret a fehérrel

A régóta bevált trükk a legegyszerűbb, de ez nagyszerűségéből semmit nem von le. Ha minden, a csempétől a festésen át a mosdószekrényig, fehér, a tér sokkal tágasabbnak hat, mivel nem nyeli el, hanem visszaveri a fényt. Minden helyiségben működik, a fürdőszobában viszont különösen jól teljesít, hiszen a kád, a mosdó eleve fehérek, így a hatás összeadódik. A sok fehér színhiányt okoz ugyan, de ez nem kell azt jelentse, hogy a fürdőszobánk nélkülözi a karaktert: használjunk különféle textúrákat, például mázas csempe mellé matt padlólapot, és az egészet dobjuk föl egy szikrázó arany vagy króm kádcsapteleppel.

2. Árnyalatnyi különbségek

Ha nem vagy a fehér feltétlen híve, itt egy másik tanács: használd ugyanannak a világos színnek a kissé eltérő árnyalatait: meleg bézs, puha szürke, halvány kobaltkék vagy sápadt türkiz. A csempe legyen pazarlón fényes, a fal pedig tényleg csak egy árnyalattal térjen el tőle. Az összhatás derűs, wellness és spa-szerű, a tér vizuálisan egybeolvad, megszakítások nélkül, így megszűnik a zsúfoltság érzése.

3. Lábak nélkül a mosdó alatt

Hely szűkében nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt az elegendő tárolóhely és a tér iránti igény között. Az úszó faliszekrényeknek nincsen lábuk, így tökéletes választásnak bizonyulnak a mosdó alatt is. Sok tárolóhelyet adnak, mégsem lesz zsúfolt a fürdő, sőt, lebegésük légiesebbé teszi a belteret.

4. A kevesebb több

Ha máshol is tárolhatod például a törölközőket, nem kell feltétlen sok tárolóhely a fürdőszobába. Ebben az esetben fontold meg, hogy kifejezetten kicsi mosdót és miniatűr szekrénykét szerelsz föl, így nyitottabban hagyva a helyiséget, amely az üres hely miatt szellősebbnek és tágasabbnak érződik. Ezt nevezzük negatív térnek, ami ráadásul praktikus is lesz, például a zuhanyból való kilépéskor vagy hajszárításkor.

5. Tükör által tágasan

A nagy tükör kifejezetten tágítja a teret, erről már több helyen írtunk. Tegyél a mosdó fölé akkora tükröt, amekkorát csak fizikailag el tudsz helyezni. Keret sem kell, érjen a falig! Ez nem lesz olcsó, de a legjobb befektetés, amit a fürdőszobádért tehetsz.

6. Ki a zuhanyfüggönnyel!

Téged is meg szokott támadni a zuhanyfüggöny, miközben a hajadat samponozod? Engem minden alkalommal felbosszantott azelőtt. Ma már nem, mert kidobtam, helyette üveg tolóajtót szereltettem fel. A hatás leírhatatlan, sokkal nagyobbnak látszik a fürdő, kívülről és a zuhanyfülkén belülről is. Ha szégyenlős vagy, tejüveggel is megoldhatod a dolgot, ez kevésbé hatásos térnövelésben, de még mindig sokkal szebb és több fényt enged át, mint egy függöny. És nem támad meg.

7. Süllyeszd el a polcokat!

Néha egy kicsivel több hely csodát tesz. Ha a falba mélyesztett polcokat vagy kisszekrényt teszel fel szemmagasságba, az egyrészt kiválóan mutat majd, másrészt semmi sem lóg be a térbe, így több levegő marad.

8. Sok fényt!

A világítás fontosságáról már sokszor írtunk: jelen esetben arról van szó, hogy minél több a fény, minél jobban ragyog, annál nagyobbnak látszik a fürdőszoba. A zuhanyzóban legtöbbször híján vagyunk a természetes fénynek, szóval lámpákkal kell mindezt megoldani. Ez egyébként praktikussági szempontból is jó, mert a sminkeléshez, borotválkozáshoz és hasonló szépítkezéshez nem árt, ha látunk is magunkból valamit a tükörben. Mindenképp legyen legalább három fényforrás, ebből egy lehet a plafonon, de mindenképp legyen a tükör mellett, körül vagy fölött is. Ha hozzám hasonlóan te is szeretsz a kádban olvasni, gondolj arra, hogy ott is megfelelő legyen a világítás. Amennyiben tényleg kicsi a hely, menekülőút lehet egy állítható sokágú csillár mennyezetre függesztése.

9. Hosszú vonalak

Bármilyen furcsa alakú is a fürdőszoba, egy fal biztosan van benne, ahol vízszintesen végig lehet futtatni a vonalakat. Egy hosszú falipolc, egy sávnyi más színű csempe, egy szélességben túlméretezett mosdó és lebegő szekrény, vagy bármely más hosszú elem segíthet a leghosszabb vonalak hangsúlyozásában, és a legszélesebb pontra húzhatja a szemet.

10. Vizuálisan húzzuk szét a falakat

Ha már nem tudjuk arrébb tolni a két hosszabb falat, főként alagútszerű fürdőkben jó megoldás a hosszú padlólapok lerakása, mégpedig keresztirányban. Ez megtöri a csőszerűséget, szélesebbnek és rövidebbnek mutatja a szobát. A padló legyen sötétebb a falaknál, a fugázás viszont legyen kontrasztos a járólappal.

11. Függőleges térhasználat

Ha a fürdőszoba alapterülete rendkívül csekély, a belmagasság meg viszonylag nagy, választhatjuk azt is, hogy nem próbáljuk nagyítani, ami kicsi, hanem tovább bővítjük azt, ami amúgy is méretes. Jó eszköz erre egy keskeny, de magas tükör a mosdó felett, függőlegesen hosszúkás lámpatestek, a legkeskenyebb fal sötétre festése és a kismintás járólap.

12. Az alacsony profil hatása

Jó megoldás az is, ha ahelyett, hogy nagynak akarnánk látszani, inkább az egyediségre törekszünk. Nyomjuk lejjebb a tekintetet egy teljesen fehér, üres szemvonallal, erőteljes mintájú járólappal, sötét színű alsószekrényekkel, különleges csaptelepekkel, tegyünk fel kicsi, kör alakú tükröket és a világítást is a fényt a padlóról visszaverve oldjuk meg. Ez a megoldás nyitottan hagyja a teret, miközben erős karaktert ad neki. A padlóhoz közel elhelyezett sötét színek kinyitják a felsőbb részeket.

 

Érdekel a Westfalia? Kattints az alábbi képre!