Hogyan vásárolj kanapét? 6 jótanács Neked.

A kanapéd az egyik legnagyobb befektetésed a bútorok közül. Elég maradandó is, valószínűleg évekig vagy évtizedekig használni fogod. Éppen ezért nem mindegy, milyet választasz. Az alapvető jótanács: nézz körül alaposan, aztán vedd meg a legjobbat, amit megengedhetsz magadnak.

Hogyan ismered fel a minőségi kanapét?

Egy jó minőségű hencserben van anyag, ezért szilárd és nehéz. Határozott megjelenésű darab. Emeld meg az egyik sarkát és rázd meg kissé. Ha könnyű és inog, ne gondolkozz, hanem állj tovább. Keresd a kemencében szárított fából készült vázra épített bútort, ez lehet tölgy, éger, nyír, jávor, ritkábban keményfából készített minőségi rétegelt lemez. A nyolcoldalú, kézzel kötött rugók a finom bútorok védjegyei, de a szinuszos S-alakú rugók szinte ugyanolyan kényelmet nyújtanak.

A párnákra is figyelj oda

A tisztességes kanapék párnái nagy sűrűségű, habosított poliuretánnal vannak kibélelve. Erre is igaz, hogy ha jó minőségű, akkor nehéz. A poliuretán töltetet kombinálhatják rugókkal vagy valódi pehellyel is. Kerüld a kizárólag tollal bélelt változatokat, drágák és kevéssé praktikusak.

Az illesztések árulkodóak lehetnek

A legjobb kanapék kettős felfogatású illesztésekkel vannak ellátva, azaz a váz darabjai össze vannak ragasztva és csavarozva. A tűzött vagy szegecselt illesztékek alacsony minőségű bútorra utalnak. A minőségi bútor lába része a váznak, nem utólag van rácsavarozva, így nem is levehető.

Próbáld oda a térbe

Az üzletben más a fény, mint otthon: nem ugyanaz a világítás, pláne nem ugyanolyanok a természetes fényviszonyok, így a színek is másként hatnak. Mielőtt megvennénk a kanapét, érdemes a huzatból egy kis darabot mintának hazavinni, hogy oda lehessen próbálni, ahol állni fog. A komolyabb üzletekben magától értetődően van erre lehetőség, ahol pedig nincs, ott a vásárlás is megfontolandó.

Mekkora kell?

A méret szintén nem mindegy, alaposan mérjük fel, mennyi helyünk van ott, ahol a szófa állni fog. Ha időnként, vagy akár minden délután, aludni is akarunk majd a kanapén, a karfák közötti belső távolság lesz a legfőbb szempont, ezt külön mérjük ki.

Triviálisnak tűnik, de tervezzük úgy, hogy a kétszemélyes kanapén ketten, a háromszemélyesen hárman férnek el kényelmesen. Ne tervezzük alul az ülőhelyek számát, hanem jól gondoljuk át, mennyi helyre van szükség, hány embert szeretnénk leültetni egyszerre.

Gondolkozz hosszú távon

Mivel a kanapé drága és nagy bútor, olyat érdemes választani, amit legalább tíz éven át szívesen használunk majd. A szófa méreténél fogva uralkodó bútor lesz a szobában. Inkább válasszunk semleges egyszínű vagy egyszerű mintájú bútort. Ha több színt szeretnénk bevinni a szobába, azt díszpárnákkal könnyen, olcsón és gyorsan megoldhatjuk. Anyagválasztásnál kerülni kell a szatén, brokát, damaszt anyagokat, ezek hamar elhasználódnak.

Neked milyen az álomkanapé? Írd meg nekünk kommentben!