Így szanáld ki az emlékként őrzött tárgyakat, ha már nem férsz el tőlük

Nem kell ahhoz gyűjtögetőnek lenni, hogy a szekrény mélye tele legyen olyan régóta őrizgetett tárgyakkal, amikhez valamilyen emlék kapcsolódik. Ezeket a tárgyakat a mindennapokban nem kell használni, többségük akár évekig elő sem kerül, és általában nem is különösebben értékesek. Érzelmi okokból mégis nehéz megválni tőlük.

Az ember a legtöbbet talán nem is tudja egyből felidézni, sőt teljesen elfelejti, hogy miket és miért tett el emlékként, és akkor csodálkozik rá, hogy mi minden van meg, amikor éppen a kezébe kerül. És amikor nagy ritkán ez megtörténik, akkor sem dobja ki, hanem őrizgeti tovább még évekig, pedig jól jönne az a hely a pincében vagy a szekrény aljában.

A tárgyakhoz való kötődés természetes és általános dolog. Nagyon erős ragaszkodás tud kialakulni egy olyan tárgyhoz, ami fontos emlékeket idéz föl bennünk. Jól eső érzés azt a bizonyos tárgyat kézbe venni, felidézni a múltat, még ha csak ritkán van is ilyen alkalom. Az ember valójában ezeket az emlékeket akarja megőrizni magának, ez teremti meg a kötődést, és ezért nehéz magát a tárgyat is kidobni.

Olyan érzés, mintha a tárggyal együtt az emlék is elveszne, és ez lelkiismeret-furdalást is okoz: mintha megbántanánk, leértékelnénk azt a személyt, akihez az emlék kötődik. Pedig ennek nem kell így lennie, és nincs is így. Egyszerűen olykor meg kell szabadulni a felhalmozott dolgainktól. Például lomtalanításkor.

Az ősz remek alkalom a lakás rendberakására – és arra, hogy a szükségtelen dolgoktól megváljon az ember. Íme néhány ötlet, ezek segíthetnek a tárgyak kiválogatásában.

  1. Válogasd külön, és tartsd meg azokat a tárgyakat, amelyekhez valóban fontos és kellemes emléked kötődik! A rendrakás nem azt jelenti, hogy mindent ki kell dobni, ami foglalja a helyet. Vannak olyan tárgyak, amik nagyon meghatározó emléket idéznek föl, azokat ne dobd el!
  2. Tartsd meg azokat a tárgyakat, amelyeket szívesen használnál. Lehet, hogy a szekrényben porosodott eddig egy olyan dolog, amit használhatsz dekorációs elemként a lakásban vagy máshogyan veheted hasznát. Gondold át, hogy mire van szükséged!
  3. Praktikusabb a kisebb dolgokat megőrizni. Akár egy sorozat egy darabját, akár egy élménnyel kapcsolatos több dolog közül csak az egyiket. Az a fontos, hogy benned milyen emlékeket ébreszt az adott tárgy, nem a mérete vagy az értéke.
  4. Azokat a tárgyakat őrizd meg, amelyeket te magad akarsz! Ne legyen lelkiismeret-furdalásod amiatt, hogy kidobsz valamit. Ez nem azt jelenti, hogy már nem fontos neked az a személy, akivel közösen szerezted az élményt.

Te is nehezen válsz meg a tárgyaktól, amikkel valamilyen emlék köt össze?