Így varázsold fénnyel otthonná a lakásodat – az otthoni világítás 11 szabálya

Menj biztosra, kövesd tanácsainkat, hogy új vagy akár régi lakásod megfelelően bevilágítva igazi otthonod legyen.

Amikor berendezünk egy szobát, rengeteg dolgot kell figyelembe vennünk. Ha mindez egy újlakásban történik, annyiban egyszerűbb a dolgunk, hogy kevesebb az adottság, szinte mindent magunkra szabhatunk. Persze ennek is megvannak a maga nehézségei, hiszen mindent nekünk kell kitalálni vagy legalábbis eldönteni. Amikor kiválasztottuk a berendezés összetevőit, megvannak a nagyobb bútorok, a falat lefestettük, van szőnyegünk, még mindig nem vagyunk készen. A fények és világítás a lakberendezés nagyon fontos eleme, mégis sokszor nem éppen a lista élén szerepel, néha pedig teljesen megfeledkeznek jelentőségéről.

Habár a figyelem sokszor a nagy dolgokra koncentrálódik, az apróságok teszik a helyiséget meleggé és teljessé. Ilyen apróságnak tűnő lényegi elem a világítás is. Lámpából szerencsére nagy a választék, így mindenki megtalálhatja a neki és életterének megfelelő fényforrást.

 1. szabály: Ne elégedj meg a plafonvilágítással. Nem elég. Sem az előszobában, sem a fürdőszobában, se más kisebb helyiségben. Asztali lámpák, mécsek, szpotok vagy akár gyertyatartók keverten szolgáltassák a fényt a plafonról érkező elsődleges fényforrással. Mindig érdemes vegyesen pont, háttér és környezeti világítást alkalmazni, mert így sokkal otthonosabbá teszik a teret.
 2. szabály: Ne hanyagold el a munkatereket. A konyha, dolgozószoba, kamra, gardrób világítása különböző okokból, de egyformán nagyon fontosak.
 3. szabály: A fürdőszoba világítása nem sokadlagos szempont, ne feledkezz meg róla! Gondold át, hogyan szereted használni a legnedvesebb helyiséget és annak megfelelően tervezz bele világítást. Szeretsz a fürdőkádban olvasni? Borozni? A mosdóban sminkelsz? Esetleg a fürdőben szoktál öltözködni? Mindez fontos, ha a világításhoz érünk.
 4. szabály: Szerezz be asztali lámpákat, állólámpákat és függesztékeket vegyesen, legalább két helyiségben legyen meg mindháromnak a kombinációja.
 5. szabály: Ahol csak lehet, szereltess föl szabályozható kapcsolót. Az úgynevezett dimmer használatával fokozatmentesen állíthatod be a lámpa fényerejét, mintha csak a rádió hangerőszabályozóját tekergetnéd. Olyat is lehet már kapni, amit konnektorba dughatsz. Ez olcsó és praktikus eszköz, ami kiváló hangulatteremtő képessége miatt akár minden helyiségbe ajánlott.
 6. szabály: A lámpaburák szerepéről se feledkezz el, egy régi lámpa is pillanatok alatt újjá varázsolható, ha szerzel rá egy trendi ellenzőt.
 7. szabály: Ne használj ipari jellegű sínes vagy süllyesztett lámpákat egy régimódi bútorokkal berendezett szobában. Szimplán túl új. Kilóg a lóláb.
 8. szabály: Ha függesztett csillárt szeretnél felszerelni, kövesd az erre vonatkozó szabályokat, mert sehol sem számít annyit az arányosság és a mértékletesség, mint e csodás fényforrások esetében. Olvasd el kapcsolódó bejegyzésünket.
 9. szabály: Ha már csillár, legyen meglepő! Használd a hálóban, fürdőben, előszobában is, többé már nem kizárólag az ebédlőben trendi.
 10. szabály: Ne feledkezz meg a villanykörték fontosságáról. Persze válassz energiatakarékost, ma már a ledesek sem drágák. Kerüld a túl hideg és a túlzottan sárga fajtákat. A semleges fehér a legjobb, ha pedig túl ragyogó, a már említett dimmer kiváló megoldás lesz.
 11. szabály: Gondolj a világítótestekre dekorációs kiegészítőként, amiknek kikapcsolt állapotban is hozzá kell adniuk a hangulathoz, hiszen mindig ott lesznek a szobában. Nézzenek ki úgy, hogy valóban az otthonod díszeinek érezd őket.