Illatosíts természetesen! 6 vegyszermentes tipp, hogy illatozzon az otthonod

Végre magunk mögött hagytuk a hideget és virágba borult a természet – ilyenkor érdemes felfrissíteni a lakást egy kiadós tavaszi nagytakarítással. Korábban már beszéltünk róla, hogyan kerülheted el a leggyakoribb bakikat a takarítás és a tisztasági festés során, de ha a tavaszi megújulás jegyében a berendezést is megváltoztatnád, arra is van pár környezettudatos tippünk. És ha elérted a rendet és a tisztaságot, és a berendezés is felfrissült, még mindig maradt egy tényező, ami kulcsfontosságú az idilli otthonhoz: a lakás illata. Jöjjön pár vegyszermentes tipp, amivel a lakás minden helyisége illatozhat!

  1. Szellőztess rendszeresen!

…jó-jó, evidens, de mégsem mindegy, hogy csinálod! A fűtésszezon apropóján már kifejtettük, hogyan szellőztethetsz megfelelően, és a szabály az év melegebb részében is hasonló: a szellőztetés akkor hatékony, ha hagyod, hogy a helyiségek között szabadon áramoljon a levegő.

  1. Szagtalaníts természetesen!

Ebben két szuper egyszerű, háztartásban is fellelhető anyag lesz a segítségedre, ami hatékonyan eltünteti a szagokat: ecet és szódabikarbóna. Mikor vetheted be őket? Például a régi szőnyegek szagtalanításánál: szórd be a szőnyeget egyenletesen szódabikarbónával, egy kefével dörzsöld a szálak közé, hagyd kb. 1 órán át hatni, majd alaposan porszívózd ki! Ha a hűtőt szeretnéd felfrissíteni, tegyél a hűtőbe egy nyitott tasak szódabikarbónát, és hagyd a ott, hogy semlegesítse a szagokat. A lefolyóból is jöhet kellemetlen szag – hogy elkerüld, a száraz lefolyóba önts bőségesen szódabikarbónát, erre pedig jöhet az ecet. Hagy kipezsegni, és ha szükséges, ismételd meg többször a műveletet! Ha pedig a szemetes szagával gyűlne meg a bajod, itt is hatékony lehet a szagtalanítás két királya: szórj a szemétbe szódabikarbónát, kukaürítésnél pedig mosd át a szemetes belsejét ecettel! A szúrós ecetszag hamar elillan, és minden más kellemetlen aromát magával visz.

  1. Gyújts gyertyát!

Tudtad, hogy a láng is megszünteti a kellemetlen szagokat? Ehhez nem kell illatosított gyertyát használnod, a hagyományos gyertya is megteszi. Ez a módszer nyilván nem elég erős, hogy kitessékeld a lakásból az intenzívebb szagokat, de egy kisebb sarok – akár az otthoni home office állomásod – illatának megőrzésére szuper lehet, és hangulatelemnek sem utolsó.

  1. Párologtass, füstölőzz, készíts pot pourrit!

A tér illatosítására szolgáló vegyszermentes megoldások nemcsak szebbek, de sokkal bensőségesebb hangulatot is teremtenek. A füstölőzés közben tarts nyitva egy ablakot, hogy ne rekedjen be a füstszag – ugyanezt elkerülheted, ha illóolajat párologtatsz vagy az illatosított viaszt választod. A házi pot pourri sokkal könnyebben készül el, mint hinnéd: rétegezd egymás fölé a száraz virágokat egy befőttesüvegben, a rétegek közé szórj egy kis sót, csepegtess rá illóolajat, és zárd le az üveget egy hétre! Ezután már használható is a saját pot pourrid, ami tökéletes például a gardróbszoba frissen tartására.

  1. Keverd ki a saját légfrissítőd!

Ez is gyerekjáték: fogj egy pumpás flakont, tölts bele 3 dl vizet, 10 csepp teafaolajat és további 10 cseppet egy tetszőleges illóolajból! A teafaolaj fertőtlenítő hatású, friss „zöldes” illatú, és sok más illóolajjal keverve tökéletes harmóniát alkot. A keveréket minden használat előtt rázd össze alaposan.

  1. Tisztítsd a levegőt növényekkel!

Tudtad, hogy egyes szobanövények extra légtisztító hatással bírnak? Egy korábbi bejegyzésünkben végigvettük, melyek ezek a jótevő zöld élőlények – ha kíváncsi vagy rájuk, kattints ide a tippjeinkért!