Katonai bázisból virágzó városrész – Tudj meg mindent Lőportárdűlő fellendüléséről!

Mennyire ismered Lőportárdűlőt? Hoztunk pár helytörténeti csemegét, hogy jobban megismerd a XIII. kerület legdinamikusabban fejlődő részét.

Gondoltad volna, hogy a mai Angyalföld területét egykor kelta törzsek uralták? A térség később római fennhatóság alatt állt, de a honfoglalásig nem tudunk róla sokat. Anonymus krónikái alapján feltételezhető, hogy ezen a területen táborozhatott Árpád vezér a honfoglalás előtt. Na jó… ugorjunk egy kicsit előre az időben, és lássuk, hogy alakult ki a mai Lőportárdűlő!

Az 1800-as évek végéig a Lőportárdűlőt is magába foglaló Angyalföld többnyire üres terület volt, főként kirándulni, horgászni jártak ide a pestiek. Az 1848-as szabadságharc után azonban beindult a fejlődés, és a század végére Angyalföld környéke lett Magyarország egyik legjelentősebb gépipari központja. Az Újpesti-öbölben megindult a hajógyártás, megalakult a későbbi Acélöntő és Csőgyár illetve a Láng Gépgyár elődje. Évtizedeken átívelő útépítési hullám zajlott le: kiszélesítették a Váci utat, megkezdődött a Margit híd építése, és elkészült a Hungária út. Gustave Eiffel tervei alapján megépült a Nyugati pályaudvar, és elkészült az Újpest vasúti híd. Az 1800-as évek végén átadták a Budapest-Újpest-Rákospalotai Villámvasutat, amely integrálta a városrészt a fővárosi közlekedésbe.

Az 1890-es évektől a háborúig a kulturális élet is egyre nagyobb teret kapott a környéken. 1896-ban megnyílt a Vígszínház és az első iskola Angyalföldön. Pár évvel később felépítették az első templomot a Huba utcában. 1910-ben a Lehel utca és a Róbert Károly körút kereszteződésében megnyílt a Winkler Mozi a korabeli mozikhoz képest hatalmas vetítőteremmel. 1911-ben itt indult az első magyar filmgyár, és ebben az évben alapult a Vasas SC is.

A térség fellendülését az első világháború törte meg, a gyárak leálltak vagy áttértek hadiipari termelésre. A két háború alatti időszak nem volt gyümölcsöző. 1929-ben beköszöntött a gazdasági világválság, egy évvel később pedig Angyalföldről indult a Nagy Budapesti Munkástüntetés. Az 1956-os forradalom szerencsére kevésbé tépázta meg a területet, mint a főváros belső kerületeit.

Lőportárdűlő területén Mária Terézia korától kezdve katonai lőporraktárak álltak, innen kapta a nevét. Egészen a ’70-es évekig katonai terület volt a városrész laktanyákkal és katonai raktárakkal, ezután alakult ki lakótelep a Lehel utca és a Kassák Lajos utca között. A motorizáció következtében a ’80-as évektől egyre nagyobb lett a forgalom, és az Árpád hidat kétszer három sávosra bővítették. A kerület infrastruktúráján szintén nagyot lendített, amikor 1981-ben az M3-as metróvonal elérte a mai Lehel teret, majd 9 évvel később az Újpest Központot.

A rendszerváltást követő gazdasági átalakulás következtében a nagy gyárak helyét modern épületek vették át. Szimbolikus jelentőségű esemény a Duna Plaza 1996-os átadása – ez volt Magyarország első, nyugati típusú bevásárlóközpontja. A régi idők ipari épületei lassan lebontásra kerültek, az ipari jelleg megszűnt, és felfrissült az utcakép: egyre több szolgáltató cég, iroda és újépítésű társasház jelent meg a környéken. Kicserélődött a lakosság, egyre több fiatal, családos ember költözött a területre.

A XIII. kerületben az elmúlt évtizedekben sem állt le a fejlődés: folyamatosan fejlesztések zajlanak, társasházak épülnek, a környék évről évre egyre korszerűbbé és izgalmasabbá válik. Ma már minden elérhető, vásárlási és kikapcsolódási lehetőségek, oktatási intézmények, sportlétesítmények és számos kereskedelmi egység színesíti az életet. Nem csoda, hogy Lőportárdűlő ma a lakásépítkezések terén élen áll, és egyre többen választják lakóhelyül. Ha lakást keresel, mindenképp vess egy pillantást a Westfalia újépítésű ingatlanjaira – könnyen lehet, hogy te is itt találod meg álmaid otthonát!