Kevesebb kacat közt szeretnél élni? Itt van 5 dolog, amit ne vegyél meg!

Lomok között élni nyomasztó és kényelmetlen. A lakás kacattalanítása viszont senkinek sem a szíve vágya. Az egykor szép, emlékeket őrző, szeretett személyektől kapott és drága holmik kiszanálása nem kis önreflexiós képességet, örökül kapott jó szemet, sőt bizonyos szaktudást is igényel.

A rendelkezésünkre álló tér korlátossága, érzelmeink, bűntudatunk és a tárgyak pénzértékének négyese alkotja a lomok óceánjának partjait. A helyzet időnként kilátástalannak tűnhet, de szerencsére vannak jól körülhatárolható dolgok, amik kacattá válása szinte biztos, ezért ha ezeket egyszerűen meg sem vesszük, jelentősen csökkenthetjük a tengerszintet.

Kezeld úgy ezt a posztot, mint egy fordított bevásárlólistát. Ha a célod kievickélni a lomtengerből, itt van pár dolog, amit legjobb, ha meg se veszel.

Újabb divatos holmik? Na ne!

Sokunkra jellemző az impulzusvásárlás, megvesszük a divatos, ám nem kifejezetten szükséges és nem is feltétlenül hasznos cuccokat, amikből aztán jövőre már csak egy csomó porfogó lesz. Jobban járunk, ha nem követjük a trendeket szorosan, és csak olyan dolgokat veszünk a lakásba, amiket több éven keresztül szívesen nézegetünk majd. Ez egyébként a ruhákra is igaz. Meg  a cipőkre. Főleg a ciplőkre. Na meg néha a táskákra.

Egyszer fogod használni? Nem kell!

Lyukasfánk-készítő alkalmatosság? Rizsfőzőgép? Ananásztisztító szerszám? Igen, nagyon hasznos, az életet megkönnyítő dolgok, amiket évente egyszer talán használni is fogsz a konyhában. A céleszközök rövid távon egy adott probléma megoldására jók, azonban hosszabb távon csak a helyet foglalják a szekrényben. Vegyél inkább többfunkciós konyhai eszközöket, amik sokféle munkát megkönnyítenek.

Szükség esetére vásárolt dolgok? Miért?

Biztosan a te lakásodban is vannak olyan tárolóhelyek, amiket a csak szükség esetére vásárolt dolgok töltenek meg: a konyhaszekrényben, a kamrában, egy káoszfiókban vagy éppen az ágy alatti tárolóban. Jó dolog felkészülni a váratlan helyzetekre, de ha tényleg rendet akarsz tartani az otthonodban, sokkal jobban jársz, ha semmi olyat nem veszel meg, amire nem lesz minden bizonnyal szükséged.

Különféle szezonális tárgyak

Ne aggódj, a karácsony asztali dekorációkat, fadíszeket senki sem akarja kidobatni veled, megtarthatod a csak húvétkor használt nyuszis asztalterítőt is, de azért valahol csak meg kell húzni a határt. Ha minden alkalomra külön egy ládányi szetted van, az bizonyára túlzás. Azokat tartsd meg, amik neked a legtöbbet jelentik, a többit pedig engedd el. Jó taktika az ünnepek helyett az évszakokra koncentrálni az otthondekorálásban, így aktuálisan tartod a díszítést, de nem aprózod el tízfelé a dolgot.

Akciós apróságok

Ezen a ponton nehéz dolgunk van, erről a hipermarketek és a nagy lakberendezési áruházuházak gondoskodnak, hiszen hihetetlen szórakoztató a filléres apróságaik között kutakodni. Igyekezz kerülni az akciós kosarakat, különösen azokat, amiket a pénztárak közelében helyeznek el, és kihagyhatatlan ajánlatokkal kecsegtetnek. Hagyd ki nyugodtan, ezek az esetek kilenc tizedében teljesen véletlenszerű és igazából tökéletesen haszontalan kacatok, amiket megvenni csak elsőre tűnik jó ötletnek.