Költözöl? Íme a létfontosságú lista, hogy sima ügy legyen!

Költözni mindig nagy kihívás. Fizikailag és lelkileg is megterhelő. Sok feladat, stressz és költségek mindenütt. De azért nem kell belerokkanni. Mondjuk, mit és mikor érdemes csinálnod, hogy minden olyan simán menjen, amennyire csak lehetséges.

12 hét a nagy napig

Lomtalanításra fel! A leghatékonyabb módja, hogy felkészülj a nagy ugrásra: szabadulj meg mindentől, amire már nincs szükséged! Válogasd át minden szoba minden szekrényét és polcát. Légy alapos, minél kevesebb dolgot kell összepakolnod, annál könnyebb lesz a berendezkedés az új otthonodban. A ruhák közül nyugodtan cseritizd el, amit nem hordtál már két éve. Válogasd át a könyveket és szabadulj meg végre az ezeréves másolt CD-ktől. A megcsúnyult törülközők és ágyneműk mehetnek az állatmenhelynek, a régi játékok és könyvek a gyermekotthonnak.

Gondold át a feladatokat! Kell-e profi költöztető csapat, vagy magad el tudod intézni a dolgot? Ha egyszer meghoztad a döntést, kezdd el rögtön intézni, ami kell hozzá. Hívd fel és foglalj időpontot a brigádnál vagy fontold meg a kisteherautó bérlését, ha magad csinálsz mindent. Ha nagyértékű bútoraid vagy drága műalkotásaid vannak, azokhoz mindenképp érdemes profi költöztetőt fogadni, aki szakszerűen intézi a szállítást és vállalja a felelősséget az épségért. Minél részletesebben tervezed és szervezed meg a dolgokat előre, annál könnyebb lesz minden a költözéskor és utána is.

6 hét a nagy napig

Címfrissítés, banki és postai dolgok. Kevesen gondolnak rá, pedig érdemes időben intézni. Jelentsd be a számlavezető bankodnál és a biztosítódnál a költözést és annak időpontját előre, így számos kellemetlenségtől kímélheted meg magad. Amint lehet, hivatalosan is jelentkezz át az új címedre a Kormányablaknál. A postán jelentsd be, hogy elköltöztél, így lehetőség van minden levelet átirányítani az új címre.

4 hét a nagy napig

Válogasd át a kamrát és a fagyasztó tartalmát. Fogyaszd el a készleteidből, amit lehet, már csak annyi élelmet vásárolj, amennyi feltétlenül kell. Ez vonatkozik a borokra is!

Kezdj el összepakolni! Mindent, amire már nem lesz szükséged a költözésig. A szezonon kívüli ruhákat, a ritkán használt berendezéseket, takarókat és így tovább. A dobozokat jelöld meg aszerint, melyik szobába tartoznak, de ne zárd le őket a költözés előtti napig, hátha szükséged lesz még valamire.

Ha lehetséges, alaposan takaríttasd ki az új lakást, amibe beköltözöl majd. Erre újlakás esetében nem feltétlenül van szükség, de nézz utána, hogy ne érhessen kellemetlen meglepetés.

2 hét a nagy napig

Kezdj el komolyan összepakolni! A kész dobozokat pedig halmozd egy kijelölt pontra, ahonnan könnyű lesz szállítani. Még ne zárd le őket. Csomagoláskor használj puha dolgokat a törékeny tárgyak védelmében, például a konyharuhákkal tekerd körbe a poharakat, csak annyi csomagolóanyagot vegyél, amennyi feltétlen szükséges. Az egyben nem szállítható bútorokat szereld szét, a csavarokat lezárt tasakban ragaszd a bútor belsejébe, így semmi nem vész el. A vállfán lógó ruhákat ne szedd le, hanem az utolsó pillanatban úgy ahogy vannak, fektesd őket a kocsi hátsó ülésére, aztán csak akaszd a helyükre az új lakásban.

1 hét a nagy napig

Bébiszitterre is gondolj! A gyerek és a kutya is megérdemli, hogy költözéskor valaki figyeljen rá. Ez lehet egy megbízható rokon is, de legyen előre megbeszélve. A költözés elég nehéz anélkül is, hogy aggódni kelljen szeretteink biztonságáért.

Rendelj élelmiszert online! Az új otthonba, a költözés másnapjára, így nem kell a bevásárlással bajlódni a csomagolás mellett.

Ha már vannak kulcsaid, másoltass tartalékot! Mi lenne rosszabb, mint költözés közben kizárni magad az új lakásodból?

1 nap a nagy napig

Készíts össze egy csomagot a nagy nap estéjére! A legszükségesebbekkel: papírtörölköző, tisztítószer spray, izzók, toalettpapír, fogkefék, piperecikkek, törölközők, tej, kenyér, bögrék és poharak, tea, kávé, vízforraló, dugóhúzó … és egy üveg bor, ha minden kész. Plusz tiszta ágyneműk az első éjszakára. Ha barátok segítenek költözni, feltétlen gondolj rá, hogy legyen mit enniük és inniuk.

Aznap

Hajnalban ellenőrizd, hogy minden készen áll-e a nagy napra! A dobozok lezárva, a segítők kiokosítva a költöztetők irányítására. Ne feledd, hogy nem tudsz egyszerre két helyen lenni, így ahol épp nem tartózkodsz, ott legyen valaki, aki ugyanúgy képben van, ahogy te. Tarts magadnál néhány takarítószert, ragasztószalagot és ragtapaszt, ha valami váratlan történne.

Az új helyen először az ágyak álljanak készen, de teljesen készen a lepihenésre. Aztán a ruhák kerüljenek a ruhásszekrényekbe, majd irány a konyha és a fürdőszoba. Minden más ezután jöhet, nem baj, ha nem végzel egy nap alatt.

Másnap

Nyisd ki az ablakokat, vásárolj pár virágot és gyújts meg néhány gyertyát. Főzz egy könnyű vacsorát, így az új helyet máris otthonodnak érezheted.

Tetszett, amit olvastál? További cikkeinket itt találod.

Nem ismered még a Westfaliát? Tudj meg rólunk többet!