Lakótársakkal az élet: 5 tanács, ha eddig egyedül éltél

Ha úgy alakult, hogy eddigi szóló életed után most lakótársakkal osztozol majd az otthonodon, nem árt, ha néhány dolgot előre átgondolsz. Érdemes a leendő társbérlőkkel is mindent előzetesen megbeszélni, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, és a surlódások se haladják meg az elviselhetőség határát.

1. Előzetesen állapodjatok meg az anyagiakról

Ha együtt béreltek lakást, már a keresés megkezdése előtt érdemes leülni, és egy kávé mellett részletesen megbeszélni az igényeket és az ezekkel összhangban álló költségvetést. Mekkora lakás kell, hány szoba, hány fürdő, milyen extraszolgáltatásokra van szükség? Jó, ha megbeszélitek a minimumprogramot, de mindenki legyen őszinte abban, hogy mi az a szint, amit még hajlandó bevállalni, és mennyi pénzt tud maximálisan bedobni a lakbérbe. Minél reálisabban sikerül kialakítani a büdzsét, annál kevesebb lesz a kellemetlenség később. Ha már együtt éltek, érdemes időnként lakógyűlést tartani, együtt átbeszélni az ügyes-bajos dolgokat, köztük az anyagiakat is. A lényeg a korrektség, az, hogy senki se érezze magát megrövidítve a hónap végén.

2. Egyeztessük óráinkat!

Alaposan beszéljétek meg, kinek milyen az időbeosztása, hogy elkerüljétek az egymás lábán taposásból eredő állandó feszültségeket. Ki mikor megy munkába? Ha csak egy fürdő van, ki zuhanyzik reggel? És ki este? Meg lehet egyezni abban, hogy hétköznap este 10 után már nincs hangoskodás? Van, aki lényegesen többet lesz otthon a többieknél? Ki kit és mikor akar felhozni a lakásba? Minél részletesebben megbeszélitek ezeket a dolgokat, annál könnyebb lesz együtt!

3. Állapodjatok meg abban, hogy mi közös és mi semmiképpen sem az

Vannak, akik alapnak veszik, hogy a fűszerek, az ásványvíz vagy mondjuk az étolaj olyan dolgok, amiket közösen szerzünk be és használunk egy lakásban. Mások szerint viszont mivel ez nem család, nincs ok a közösködésre, mindenki vásároljon csak mindent magának, legyen külön polca a konyhaszekrényben és a hűtőben. Nincs jó vagy rossz megoldás. Legfeljebb praktikusabb és nehézkesebb. De ez nem lényeges. Úgy lesz jó minden, ha úgy tudtok megállapodni, hogy az mindenki számára elfogadható és betartható.

4. Takaríts föl magad után, te koszmanó!

Ha egyedül éltél, mindent úgy csináltál, ahogy neked megfelelt. Akkor takarítottál, főztél és mosogattál, amikor jónak láttad. Ez mostantól nem így lesz. Ha hosszú a hajad, bizony folyamatosan szedegetned kell az elhullott szálakat magad után, a mosogatás sem várhat holnapig, ha rajtad a sor. Ha mindenki rendben tartja a saját dolgait, senkinek sem lesz oka megsértődni, és senki sem fogja kényelmetlenül érezni magát.

5. Emlékeztetőül: légy előzékeny!

Ahogy az oviban is tanították, a szobatársakkal való vidám együttélés aranyszabálya: bánj úgy a többiekkel, ahogy te is szeretnéd, hogy veled bánjanak. Senki sem képes csak úgy megváltoztatni egy másik ember régi szokásait, de ha a légkör olyan, bármit meg lehet beszélni, ami zavar vagy ami szerinted másként jobb lenne. A tiszteletteljes, nyitott és őszinte légkör kialakítása tényleg remek dolog, ha pedig ez megvan, nincs olyan kérdés, amiben ne lehetne dűlőre jutni.

Mindenek felett pedig ne feledd el, hogy a lakásod akkor is az otthonod kell legyen, ha kvázi idegenekkel laksz benne együtt. Folyamatosan dolgozzatok azon, hogy minden ott lakó tényleg az otthonának érezze azt a teret, ahol egymás mellett éltek.

Kellene egy jó lakás? Tudj meg többet a Westfaliáról!