Nem tudtad, miért van szükséged szobanövényekre egy városi lakásban? Most megtudod!

Nyilvánvalóan semmi sem kötelező, a te életed, a te otthonod, de néhány dolgot azért érdemes megfontolni, ha nem vagy biztos abban, kellenek-e neked egyáltalán zöldek a lakásba. Szerintünk kellenek, és most mondunk pár érvet, ha pedig már amúgy is meg vagy győzve, adunk néhány mit-miért-hogy tippet a zöldségekkel kapcsolatban.

Sok oka van annak, miért érdemes szobanövényeket tartani, a legtöbb igen meggyőző. Először is kiválóan tisztítják a levegőt, növelik oxigénkoncentrációját, a tiszta levegő pedig egy olyan kincs, amiből városi körülmények között igazán nincs sok. Ha nekünk van, kivételezettek vagyunk, a zöldek pedig sokat segítenek nekünk ebben. Másodszor a növények becsempészik a természet egy kis darabját az otthonunkba. Az ember pedig, ha hiszed, ha nem, még a városember is eredetileg a természet része. Mindenesetre otthonosabbá teszik a lakást. És most kapaszkodj meg: kutatások bizonyítják, hogy a cserepes szobanövények jelenléte nemcsak nyugtatólag hat az idegrendszerre és oldja a szorongást, de növeli a munkakedvet és fokozza az élettel való elégedettség érzését. Sőt: a növények általánosságban gyorsítják a felépülést betegségekből, és a magas vérnyomást is csökkenthetik. A miérten azt hiszem, túl is vagyunk, akkor most nézzük azt, hogy milyen zöldség jó egy városi lakásba.

Ha rákeresünk a neten, milyen szobanövényt érdemes tartani, sokféle listát találhatunk. A legfontosabb, hogy olyan zöldségeket válasszunk, amik ellenállók: bírják a természetes fény hiányát, de nem égnek ki a napon, nem igényelnek igazán sok öntözést, de nem könnyű őket vízzel kirohasztani és így tovább. Érdemes a nagy leveles zöldeket keresni, mert ezek jobban tisztítják a levegőt és beltérben ezek a leginkább dekoratívak. Lássunk akkor pár konkrét példát, mik az ajánlottak.

Márványos szobalián (Epipremnum Aureum)

Másik neve aranyos szobafutóka, amiért már önmagában is megérdemelné, hogy megvegyük a narancssárga kertészetben vagy a nagy kék barkácsáruházban. Ez a növény akár 150 centisre is megnő, leginkább a világos félárnyékos helyet szereti, és levelei színét a fényviszonyoknak megfelelően változtatja. Nem túl igényes, könnyen tartható bármilyen kisebb vagy nagy helyiségben, aminek van ablaka. Fel lehet futtatni akár a plafon alá feszített kötélre, fali virágrácsra, de le is lehet lógatni egy kosárban a mennyezetről. Könnyen szaporítható, csak le kell vágni és vízbe tenni a hajtásokat. Légtisztító hatása kivételes.

Sárgaszegélyű szanszeviéria (Sansevieria Trifasciata)

Igénytelen, ugyanakkor mutatós, akár 80 centi magasra is felnövő szobanövény, aminek legnagyobb előnye, hogy egy meleg szobában ugyanolyan szépen képes fejlődni, akárcsak egy hűvös lépcsőházban. És hetekig bírja locsolás és törődés nélkül. Legjobban a félárnyékot kedveli, de szinte bármilyen fényviszonyok mellett megél. A levegőt benzolszármazékoktól is képes megtisztítani, ezért dohányzó lakásokba különösen ajánlott.

Agglegény pálma (Zamioculcas Zamiifolia)

Zanzibárból származik, kimondottan a szárazságot kedveli, a neve is arra utal, hogy jobb őt békében hagyni a locsolókannával. Hőmérsékleti és fényviszonyok szempontjából teljesen igénytelen, a melegben és a hűvösben, világos helyen és szórt fényben is megnő akár 120 centi magasra. Igen szép és gyorsan nő, nem vonzza a bogarakat, a levéltetvek sem kedvelik. A jövő szobanövénye, mindenkinek mindenhova ajánlott.

Kukoricalevél (Aspidistra Elatior)

Szinte elpusztíthatatlan japán harcos, másik nevén vasvirág. Akár 80 centisre is megnő, törődést gyakorlatilag nem igényel, télen a hideget, nyáron pedig a meleget kedveli. Rakhatod az előszobába, a nappali szoba legsötétebb sarkába, de ha van minimális fény, akár a vécében is jól elvan. Bármilyen virágföldben megnő és csak akkor kell locsolni, ha véletlenül eszedbe jut.

Illatos vitorlavirág (Spathiphyllum Wallisii)

Akár 80 centiméter magasra is megnő és megköszöni, ha nem tesszük tűző napra. Egyébként ideális bármilyen méretű szobába, nem igényel különösebb gondoskodást, de ha jól bánunk vele, finom illatú, szép fehér virágokkal örvendeztet meg minket. Keveset locsoljuk!

Kínai örökzöld vagy rákvirág (Aglaonema Costatum)

Emlékszel még a Léon, a profiban a szobanövényre? Na, ő az. Már csak ezért is megéri. Egyébként nagyon szép is és meghálálja, ha permetezővel locsolod a leveleit, ahogy a filmben is láttad.

Növényeket tenni a lakásban bárhová lehet, de figyelj oda a fényviszonyokra, és mindig vigyázz, hogy ne öntözd túl őket, ezzel sokkal nagyobb kárt okozhatsz, mintha szárazabban tartod. Virágot a virágnak, zöldséget mindenkinek!