Nem gondoltad volna, hogy az újépítésű lakás a végén nem lesz drágább a használtnál!

Sose gondoltam volna, hogy az újépítésű lakás olcsóbb lehet a használtnál, de aztán rájöttem, hogy végeredményben ez a helyzet. Mondunk pár nyomós érvet, hogy megtudd: neked is megéri!

Nincsenek csontvázak a szekrényben!

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy újépítésű vagy használt lakás felel meg jobban igényeidnek. Meg a pénztárcádnak. Nem is gondolnád, hogy az újlakás olcsóbb lehet, mintha használtat vennél, hiszen nincsenek rejtett költségek és nem bukkannak elő váratlan felújítandó dolgok.

Az új sokszor olcsóbb, mint a használt!

Sokan azt gondolják, hogy általánosságban igaz az, hogy az újépítésű ingatlanok ára magasabb a használt lakásokénál. Ez így persze nem igaz. Budapesten átlagosan 600 ezer forint körüli négyzetméteráron már lehet új építésű lakást vásárolni, ezzel szemben egy frekventált belvárosi környéken a használt lakások kétszer ennyibe is kerülhetnek. Nem beszélve a már említett rejtett költségekről és váratlan meglepetésekről. Amiket senki sem akar. Az újlakás biztosan annyiba kerül, amennyiben a beruházóval megállapodtál. Alkudni ugyan általában nem lehet, viszont többletszolgáltatásokat vagy ajándékokat minden esetben adnak az új életed színteréhez.

Ja, és az újépítésűek esetében a korszerű anyagfelhasználás következtében a fenntartási költségek is sokkal alacsonyabbak. Ez az igazi rezsicsökkentés.

Finanszírozás: sokkal könnyebben adnak hitelt és állami támogatást is!

Az újépítésű lakásokra sokkal könnyebb hitelt kapni, ez nem is kérdés. Sok esetben már a beruházó maga szerződik le az építkezés finanszírozásában részt vevő pénzintézetekkel, amelyek kedvezményes áron és feltételekkel adnak kölcsönt az adott lakóparkba beköltözni kívánó új lakóknak. Ez nem minden: óriási előny a családot alapítók számára, hogy a 2016-ban bevezetett CSOK igénybevételével akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz és további 10 millió forint államilag támogatott kedvezményes hitelhez juthatnak hozzá. Ez az újlakások talán legnagyobb előnye a használtakkal szemben.

Garancia: a lakásvásárlás túl nagy döntés ahhoz, hogy lutri legyen!

Újépítésű lakások esetében jellemzően nincsenek rejtett vagy időközben előbúvó költségek, míg használt lakás, főként pedig családi ház vásárlásakor minden esetben számolni kell például azzal, hogy az ingaltan komolyabb mértékű, nem várt felújításra szorul. Az újlakásokra természetesen garancia vonatkozik, így vevőként védve vagyunk az esetlegesen felmerülő problémákból eredő pluszköltségektől.

Lokáció: milyen legyen és hol és miért?

Mindegy, milyen lakás megvásárlására készülünk éppen, a városon belüli elhelyezkedés és a szűkebb környék nagyon fontos kérdés. Egy szép, parkosított környezetben jobb életminőség érhető el és ugyanezen okból a befektetési célból vásárolt ingatlan ára is jobban megtérül. Ha nem ragaszkodunk konkrétan egy adott környékhez, keressünk olyat, ahol az utóbbi néhány évben nem változott jelentősen a lakások ára, a közelben közintézmények és bevásárlási lehetőségek is elérhetők, jó a közlekedés és a közelben munkahelyek is találhatók.

Kivitelezés: szinte mindenbe van beleszólásunk!

Az újlakásoknál jellemzően már az építés során részt vehetünk új otthonunk kivitelezési folyamatában. Megmondhatjuk, milyen burkolatokat és szerelvényeket, nyílászárókat és színeket szeretnénk, az ingatlant pedig eszerint készítik el nekünk. Ráadásul teljes rálátásunk lehet arra, milyen anyagokat épít be a kivitelező. Nem ér minket kellemetlen meglepetés, amikor rájövünk, hogy a téglának hitt válaszfal valójában üreges gipszkarton térelválasztó, amit az előző előtti tulajdonos épített be. Így pontosan tudhatjuk azt is, mennyi energiafogyasztásra kell majd számítanunk, ráadásul a korszerű anyagfelhasználás miatt ez általában jelentősen kevesebb mint egy régi lakás esetében.

Csak semmi fölösleges idegeskedés!

A lakásvásárlás mindig nagy döntés. Ha fiatal vagy, azért, ha meg idősebb, akkor azért. Ha lakni akarsz benne, akkor azt akarod, hogy tökéletesen hozzád illjen, ha meg befektetésnek veszed, akkor azt akarod, hogy mindenki hanyatt vágja magát tőle. Full stressz. Így volt ez mindig, mára azonban a kínálat sokfélesége tovább bonyolítja életünket. Ha újlakást veszel, sok stressztől megkíméled magad, előre tudhatod, mennyibe fog fájni, így a fejednek már nem kell fájnia semmi más miatt. Csak várod, hogy a beruházó a tenyeredbe nyomja a kulcsokat, és már kezdheted is az új életed.