Nem gondoltad volna, milyen egyszerűen tarthatod rendben a lakásod!

Mit szólnál, ha lenne egy csodaszer, amivel a lakásod tiszta és rendezett maradhat, ami segít abban, hogy ne vesszen kárba a kemény és idő munka, amit arra szánsz, hogy rend legyen az otthonodban? A jó hír az, hogy van ilyen, és nem is egy termékről van szó, hanem valami olyasmiről, amit magadnak megcsinálhatsz akár ma este otthon és kis szerencsével semmit sem kell venned, mert mindened megvan, ami kellhet hozzá. Kíváncsivá tettünk?

A leszállópálya

Nem, semmi köze a repülőkhöz. Olyan pont a lakásodban, aminek a feladata, hogy befogadjon téged és a holmijaidat abban a pillanatban, ahogy hazaérkezel. Nem csupán egy hely, több annál. Egy rendszer – ha jól használod: házőrző, káoszfogó, raktár és igásló lesz egyszerre.

A leszállópályának ott kell elhelyezkednie, ahol belépsz az otthonodba. Ez leggyakrabban közvetlenül a bejárati ajtón belül van. Olyan pontot készülünk megalkotni, amit minden alkalommal használni szeretnél, amikor csak belépsz a lakásba.

Hozzávalók

  1. egy kiváló minőségű lábtörlő, a cipődre tapadt piszok ellen
  2. falihorog vagy más jól használható akasztó a táskáknak, kabátoknak
  3. egy tálca vagy kisebb akasztó a kulcsoknak
  4. egy tál vagy más tartó az aprópénznek, tárcának
  5. egy kisasztal vagy polc a bejövő számlák, újságok rendezéséhez
  6. kisméretű szemetes vagy papírkosár, ahova azonnal kidobhatod, ami nem kell
  7. tükör, hogy még egyszer ellenőrizhesd a dolgokat, mielőtt kilépsz az ajtón

Ha kialakítottad, már csak rá kell szoktatnod magad, hogy használd is a leszállópályád minden alkalommal, amikor hazatérve kitárod a bejárati ajtót.

Amikor belépsz, akaszd föl a kabátod, tedd a kulcsod és a tárcád a helyére, töröld meg és vedd le a cipőd. Vegyél ki a táskádból minden olyan dolgot, ami nem fog kelleni, amikor legközelebb elmész. Válogasd szét a postát és más papírokat, amiket magaddal hoztál: szórólapokat, a hipermarket reklámújságját, villanyszámlát, ami nem kell, azonnal dobd ki. Az elintézendő levelet tedd olyan helyre, ami jól elérhető és szem előtt van. Ezután mindent, amit magaddal hoztál rakj a maga helyére: a tisztított ruhát a szekrénybe, a kenyeret a tartójába, a tejet a hűtőbe, a virágot vázába.

Az egész művelet maximum 5 perc lesz.

A leszállópályád lehetőséget ad egyrészt, hogy rendezetten és sokkal tisztábban tartsd az otthonod anélkül, hogy csomó haszontalan dolog összegyűlne és a káosz időről-időre eluralkodjon a lakásban. Másrészt segít abban, hogy sokkal gyorsabban és stressztől mentesen léphess újra a külvilágba, mert minden ott lesz, ahol szükséged van rá, nincs többé keresgélés az utolsó percben. Minden ott van, ahol lennie kell. Ez pedig végtelenül megnyugtató érzés.