Nem potyog, nem szúr és környezetbarát: 5 alternatív karácsonyfaötlet

Míg pár évtizede elképzelhetetlen lett volna az ünnep vágott karácsonyfa nélkül, ma már ebben a kérdésben is egyre tudatosabbak vagyunk. Te is környezetkímélőbb megoldást választanál? Van pár különleges, kreatív tippünk a műfenyőn és a cserepes fenyőfán túl!

Ha ismered a Westfaliát, biztos nem lepődsz meg rajta, hogy zöld társasházként mindig a fenntartható megoldásokat részesítjük előnyben. Így van ez a szeretet ünnepén is: hiszünk benne, hogy korszerű, környezetbarát újításokkal tovább vihetők a megszokott hagyományok, miközben az ünnep szelleme ugyanúgy velünk marad. Összegyűjtöttünk 5 alternatív karácsonyfaötletet, melyekkel te is egy zöldebb útra léphetsz!

  1. Karácsonyi fotófal

Ezzel a megoldással szinte biztosan könnyeket csalsz a szeretteid szemébe! Gyűjtsd össze a legkedvesebb családi fotókat, keress minden közeli barátról és hozzátartozóról egy-egy képet, és ragaszd ki őket a falra vagy csiptesd őket fényfüzérre fenyőfa-alakban. A sorok közé akár díszeket is lógathatsz – jöhetnek a hagyományos gömbdíszek, vagy külön erre a célra készült papírdekoráció – hópelyhek, szívek, angyalkák – engedd el a fantáziád! Ahogy egy fenyő díszítése, úgy a karácsonyi fotófal összeállítása is meghitt, szívmelengető program lehet.

  1. Karácsonyfa létrából

Merész és formabontó ötlet – miért ne próbálnád ki idén?! Nem kell hozzá más, csak egy létra, némi damil vagy cérna és a meglévő égősor a karácsonyfadíszekkel. Hasonlóan, ahogy egy fenyőt dekorálnál, fűzd körbe a létra fokait a fényfüzérrel, és köss rá díszeket! Ha ezt a megoldást választod, csak egyetlen dologra gondolj: amíg üzemben van a „karácsonyfa”, addig nélkülöznötök kell a létrát.

  1. Könyvmolyok kedvence

A könyvespolc biztos nem sértődik meg, ha az ünnepek idejére kicsit felszabadítod… Cserébe olyan különleges karácsonyfád lehet, aminek csodájára jár majd az egész család és minden barát! Ha nagy házi könyvtárral büszkélkedhetsz, és van pár olyan köteted, melyet biztosan nem olvasnál az ünnepek alatt, építs karácsonyfát könyvekből! Erre a különleges építményre nem is kell más, csak egy égősor meg egy csúcsdísz – csak arra ügyelj, hogy elég stabil legyen a könyvszobor. Ha biztosra akarsz menni, állítsd a fal mellé!

  1. (Majdnem) kétdimenziós karácsonyfa

Hasonló, mint a fényképes megoldás, csak fotók nélkül. Itt ugyanis csak a megszokott díszeket kell használnod, és egy kis ragasztószalagot, amivel a falhoz rögzítheted a dekorációt. A fényfüzér és a boa is lehet a sorvezetőd: először rendezd el őket egy fenyő alakjában, majd töltsd ki az üres helyeket díszekkel! Egyedül azokat a dekorokat kell kerülnöd, melyek nyomot hagyhatnak a falon – a mézeskalácsot ezúttal inkább majszolja el a család!

  1. Szobanövény mint fenyőfa

Van egy strapabíró szobanövényed? Biztos büszke lenne rá, ha idén ő kapná a karácsonyfa szerepét! Fontos, hogy olyan növényt válassz, ami elbírja a díszeket, és nem tesz kárt benne, ha kidekorálod. Épp ezért a lehető legkönnyebb díszeket javasoljuk: papírgirland, kartonból kivágott formák, előző évekről megmaradt angyalhaj és papírral kitömött szaloncukorpapír. (Utóbbi azért is jó ötlet, mert erre biztosan nem jár rá senki… 😉)