Őszi lomtalanítás – 5 kérdés, amit kegyetlenül fel kell tenned magadnak

A lomtalanítás legnehezebb része nem a cipekedéssel járó erőkifejtés. Nem is izmokra van itt szükség elsősorban, hanem az agyadra. A kacatok kihajításának legnehezebb része az a szellemi munka, amivel kitalálod, mi maradhat, és mik azok a valaha értéket képviselő tárgyak, amiktől most megszabadulsz. Könyörtelennek kell lenned.

Öt kérdést kell feltenned minden olyan tárggyal kapcsolatban, ahol elbizonytalanodtál. Sőt néha azoknál is érdemes, amiket meg akarsz ugyan tartani, de ez ellen értelmes érvek szólnak. Ha az öt kérdés mindegyikére nem a válasz, az adott dolog megérett arra, hogy elköltözzön tőled. Add el, adományozd el, tedd ki a lomtalanításkor vagy dobd ki – rajtad áll.

A kérdések tehát a következők:

1. Használtam-e ezt a tárgyat az elmúlt egy évben?

Ez egyszerű, próbálj meg visszaemlékezni, mikor használtad utoljára a kérdéses tárgyat. Ha egy éve nem hordtad, működtetted, talán rá se néztél vagy eszedbe sem jutott elővenni: engedd el!

2. Fogom-e használni ezt a tárgyat az elkövetkező évben?

Próbálj meg ellenállni a talán típusú válaszok jelentette kísértésnek, inkább találj valami konkrétabbat. Ténylegesen fogod használni? Ha nincs rá valóban szükséged és nem is tervezel semmit vele, akkor a kérdésre nem a válasz.

3. Ha most mennék el vásárolni, megvenném?

Trükkös, igaz? Próbáld meg eldönteni, hogy ma megvásárolnád-e ugyanezt? Működik? Tényleg jó arra, amire elméletileg való? Passzol? Kényelmes? Van más, ami el tudja látni ugyanazt a feladatot? Egyáltalán tetszik még? Ne köntörfalazz, légy őszinte és megfontolt saját magaddal szemben! Gondold át a szokásaidat, az ízlésed változását és hogy mi fontos számodra!

4. Ha nem működik, érdemes megjavítani?

Gondold át, használnád-e az adott tárgyat, ha újszerű állapotban lenne? Mérlegeld a javítás költsége és az új ára közötti különbséget. És egyáltalán: megjavíttatod? Tényleg? Mikor? Hamarosan?

5. Ha elköltöznék, megtartanám?

Megérné becsomagolni, bedobozolni, átcipelni, kicsomagolni és betenni egy új térbe? Hajlamosak vagyunk költözéskor sokkal könyörtelenebbek és őszintébbek lenni magunkkal azzal kapcsolatban, hogy mi marad és mi jöhet velünk az új otthonunkba.

Írd le a kérdéseket magadnak olyan formában, ahogy a legjobban tudod használni őket. Te vagy a főnök, a szabályok érted vannak, nem te vagy értük. Írd le egy noteszba, nyomtasd ki vagy ragaszd ki a kérdéseket egyenként post-itekre. Az a lényeg, hogy mindig legyen a kezed ügyében, amikor válogatod a cuccokat.