Otthonról dolgozol? Így alakítsd ki a tökéletes home office munkaállomást!

A koronavírus hatására a munka milliók számára átvonult az otthon terébe. Ma már a legtöbb munkáltató rugalmasan gondolkodik a home office-ról, így a biztonságosabb időszakokban is számolhatunk az otthoni munkavégzéssel. Hoztunk pár tippet, hogyan hozhatod ki a maximumot a dolgozósarkodból!

Az asztal és a szék a munkaállomásod két legfontosabb eleme. Mivel a napod nagy részét az asztalnál ülve töltöd, itt nem köthetsz kompromisszumot: csakis a legergonomikusabb bútordarabokat érdemes beszerezned! Jelentősen növeli a produktivitást, ha biztosított a jó testtartás és a kényelem: megfelelő magasságban van az asztal, nem kell görnyedten ülnöd, jól látod a monitort, elférnek a lábaid, és minden elérhető távolságban van.

Ha szükséges, használj laptopállványt! A megfelelő testtartáshoz az az ideális, ha a szemed a képernyő tetejével van egy vonalban. A videóhívásoknál is az a legelőnyösebb nézet, ha szemből vagy enyhén felülről mutat a kamera. Ha sokat gépelsz, az ízületeidnek nem előnyös, ha teljesen vízszintes a billentyűzet, ezért is érdemes megemelni és magad felé dönteni a klaviatúrát. Ne feledd: itt is a kényelem az elsődleges szempont! Ha úgy jobban kézre áll, használj külső billentyűzetet és egeret.

Gondoskodj róla, hogy a töltők, kábelek, kiegészítő tartozékok mindig legyenek elérhető közelségben! A legjobb, ha ugyanabban a fiókban tárolod őket, de ha ez nem megoldható, ne hagyd őket az asztalon vagy az asztal alatt összegabalyodni! Jelölj ki nekik egy szebb papírdobozt vagy egy fonott tárolókosarat, aminek állandó helye lehet az asztal körül. Meglátod: minden alkalommal hálás leszel érte, hogy kéznél vannak!

Az összegubancolódott zsinórok látványa akkor is kaotikus hatást kelt, ha semmi más nincs az asztalon – ez könnyen kibillentheti a fókuszt. Azokat a kábeleket, amiket folyamatosan használsz, és nem lenne észszerű őket elpakolni, kábelrendszerezővel tarthatod kordában. És ha már itt tartunk: ne csak a kábeleket tartsd rendben, hanem az egész asztalod! Egy-két személyes hangulatelem belefér, de ezeken kívül ne halmozd a bögréket, és ne tarts felesleges tárgyakat az asztalodon.

Ügyelj a fényre is! Próbáld úgy kialakítani a munkaállomásod, hogy a természetes fénnyel szemben foglalj helyet – a videóhívások esetén ez a legelőnyösebb pozíció, és a gyorsan rövidülő őszi napok idején is jótékony, ha minél több természetes fényt szívunk magunkba.

A késő délutáni, esti órákra egy kellemes, visszafogott fényű asztali lámpára lesz szükséged meleg fénnyel, ami egyrészt kevébé terheli a szemet, mint a hideg, kékes fények, másrészt biztonságos, otthonos hangulatot teremt.

Végül, de nem utolsó sorban, amit mindenképp érdemes kihasználni: az otthoni munkaállomásod berendezése csak rajtad áll, itt nincs semmilyen clean desk policy, korlátozó szabály vagy kolléga, akit zavarnának a dolgaid – kizárólag a saját ízlésed és igényeid alakíthatod ki a kis birodalmad! A túlzsúfolást és a felhalmozást kerüld el, de bátran emelj be egy-két stresszűző hangulatelemet, amiktől jobban érzed magad! Párologtass illóolajat vagy használj illatgyertyát, tegyél ki egy kedves fotót, vedd körül magad szobanövényekkel, és ha nem zavar a koncentrációban, hallgass zenét!

A dolgozószoba vagy -sarok berendezésében is segítünk leendő lakóinknak! Minden új szerződéskötőnknek egy órás, ingyenes tanácsadást biztosítunk a Lakberendezők Országos Szövetségével. Lakásvásárlóink ezen felül MaxCity plasztikkártyát kapnak, mely 10%-os kedvezményre jogosít fel 2022 végéig.