Stresszmentesen költöznél? 7 tipp, ami megkönnyíti az átbútorozást

A Westfalia háza táján különösen aktuális téma a költözés: 62 lakásunk közül már csak egyetlen elérhető, az összes többi gazdára lelt. Ha kíváncsi vagy az első emeleti, kétszobás, csupa napfény ingatlanra, itt megnézheted az alaprajzát – keress minket bátran, ha felkelti az érdeklődésed! Ha pedig te is költözésre készülsz, van pár hasznos tanácsunk, mivel teheted problémamentesebbé életed új fejezetének kezdetét.

  1. Tervezz előre! A leghasznosabb tanács, amit adhatunk: jóval a költözés előtt tervezd meg a pakolás és az átbútorozás lépéseit és kellékeit. Semmiképp ne egyetlen napra időzítsd a csomagolást, oszd be lépésről lépésre! A használaton kívüli tárgyakat például már jóval a költözés előtt elpakolhatod – ha nyáron költözöl, a téli holmit és a karácsonyfadíszeket nyugodtan bedobozolhatod.
  2. Ne költs felesleges csomagolóanyagra! Ehhez szintén előre gondolkodásra lesz szükség. Mielőtt nekiállnál a szelektálásnak és a pakolásnak, mérd fel, milyen felhasználható dobozok, táskák, zsákok vannak a háztartásban. És ne feledd a lakástextileket, ruhaanyagokat sem: ne vásárolj feleslegesen műanyag töltőanyagot vagy buborékfóliát, ha a textileket is be tudod vetni a sérülékeny tárgyak csomagolásánál. Ha számodra is fontos a fenntarthatóság, hasznosíts újra!
  3. Sose keverd a szanálást a csomagolással! Előbbi legyen mindig külön program, a nulladik lépés, ami után el lehet kezdeni a pakolást. Egy költözés arra is remek alkalom, hogy minden olyan dologtól megszabadulj, amire már nincs szükséged, de vigyázz: csomagolás közben nagyon könnyen elúszhatsz az elfeledett tárgyak újrafelfedezésével! Ezért érdemes elkülöníteni a két feladatot.
  4. Moss előre! Te is egy nagy mosással búcsúzol a szezonális ruháidtól, mielőtt hosszú időre elpakolod őket? Tégy így a költözés előtt is minden ruhával és lakástextillel! Hidd el, a beköltözés után bőven lesz mit mosni, takarítani, rendezgetni – ez a feladat ne tartozzon közéjük! Bónusz: a frissen mosott ruhákkal a régi, megszokott otthonod illatát is becsempészheted az új lakásba.
  5. Műfajonként csomagolj! Ne keverd a vállfákat a konyhai robotgépekkel, a legcélszerűbb a különböző helyiségek szerint külön csomagolni. Ha átláthatatlanul pakolsz, megnehezíted a dolgod a kicsomagolásnál, de ha tudod, melyik szobához melyik doboz tartozik, a kipakolás is sokkal problémamentesebb lesz. Főleg, ha a dobozok meg vannak címkézve – így rögtön tudhatjátok, melyik doboz mit tartalmaz, és nem lesz gubanc a kipakolásnál.
  6. Maxold ki a dobozok űrtartalmát! Rengeteg plusz helyet foglalhat a költöztető járműben, ha nem csomagolsz maximális helykihasználással. Aranyszabály, hogy ne hagyj üresen semmit: ha például egy könyves dobozt már nem töltenél tovább, hogy ne legyen extra nehéz, töltsd ki az üres teret könnyű ruhaanyaggal! Tudjuk, ez a tipp némiképp ellentmondhat az előző pontnak, de egy-két doboz esetén hasznos lehet. És ha már könyvek: ha nem szeretnél ólom súlyú csomagokat, ne pakold az összes könyvet egy dobozba, oszd fel a készletet!
  7. Készülj „túlélőcsomaggal”! Mintha csak utaznál: a költözésnél is jól jön, ha a mindennapokhoz szükséges eszközök – neszesszer, a gyerekek kedvenc játékai, telefontöltők stb. – végig kéznél vannak egy külön táskában. Gondold át, mi mindenre lehet szükség a helyszínen, a költözés alatt és a kipakolás előtt, és minden ilyen tárgyat csomagolj külön táskákba, hogy a lehető leggördülékenyebb legyen a nagy nap.